Вправи, які виправлять плоскостопість

Відомо, що спеціальні лікувальні вправи вважаються оптимальним способом лікування плоскостопості. Комплекс, про який йтиметься у цій публкаіції, призначений для дорослих. Щоденні заняття впродовж приблизно півроку допоможуть значно зменшити деформацію стопи. Зверніть увагу,   що всі вправи потрібно виконувати босоніж, жодне спеціальне чи спортивне взуття для цього не знадобиться.

 
 

 

 

 

Вправа перша: розгортання стоп.

Для початку його можна виконувати сидячи, але пізніше – стоячи, тримаючись руками за спинку стільця. Отже, ставимо ноги по ширині плечей, а потім розгортаємо стопи так, щоб вони розташувалися вздовж уявної рівної лінії на підлозі. Спочатку робимо “лінію”, з’єднавши п’ятки, а потім – з’єднавши пальці. Кожне таке “розгортання” треба зробити десять разів.

Вправа друга: ставимо стопи “на ребра”.

Спочатку намагайтеся поставити стопи на зовнішню сторону підошви, а потім на внутрішню, також із повтором десять разів. Якщо спочатку не вдаватиметься зробити вправи стоячи, можна починати з положення сидячи на стільці.

Вправа третя: обертання стопами.

Щоб виконати цю вправу, доведеться сісти на стілець, п’ятки тримати на підлозі за шириною плечей, обертати стопами в один і в інший бік. Також виконати десять повторів.

Вправа четверта: підйом на зовнішнє склепіння стопи. 

Для виконання цієї вправи сядьте на стілець, ноги поставте на зовнішню сторону стопи. У такому положенні стоп підведіться на ноги. Коли зрозумієте, що впоралися із завданням, спробуйте вставати не зі стільця, а з підлоги, допомагаючи собі руками. Вправу повторити десять разів.

Вправа п’ята: підйом на п’ятки і пальці.

Вихідне положення – ноги за шириною плечей, стопи розташовані паралельно одна одній. По десять разів піднімайтеся на п’ятках і на пальцях. Потім цю ж вправу повторіть десять разів, стоячи на лівій нозі, потім на правій.

Вправа шоста: підйом на п’ятки та пальці з однієї лінії.

Щоб виконати цю вправу, треба спочатку стати, розташувавши п’ятки в одну лінію, розвівши носки в боки. З такої позиції по десять разів піднімайтеся спочатку на п’ятки, потім на пальці. Далі змініть положення, щоб пальці були разом, а п’ятки були розведені в сторони. Підніміться на п’ятках і на пальцях по десять разів. Виконуючи цю вправу, краще триматися за спинку стільця.

Вправа сьома: низькі випади.

Для виконання цієї вправи станьте рівно, зробіть випад ногою вперед, потім поміняйте опірну ногу, розвернувшись на 180 градусів. Важливо тримати спину рівно. Вправу також виконують десять разів.

Вправа восьма: ходьба на місці.

Виконуючи цю вправу, пальці не потрібно відривати від підлоги, ноги слід згинати в колінах, розкачувати стегнами праворуч-ліворуч, тримати рівно спину, плечі мають немов “завмерти”. “Крокувати” потрібно приблизно півхвилини.

Вправа дев’ята: піднімання ніг.

Сядьте на стілець, піднімайте по черзі кожну ногу якомога вище, тримайте її прямою, і по черзі виставляйте вперед то п’ятку, то пальці. Виконувати десять разів.

Вправа десята: одночасне піднімання обох ніг.

Цю вправу треба виконувати так само, як і попередню, але піднімати обидві ноги одночасно. Також витягувати вперед або п’ятки, або пальці, і теж виконувати вправу десять разів.

Вправа одинадцята: почергова ходьба.

На п’ятках, пальцях, внутрішній та зовнішній сторонах стопи. У кожному піробити від 30-ти до 50-ти кроків.

Вправа дванадцята: гусячий крок.

Щоб виконати цю праву, треба напівприсісти, а стопи при пересуванні вперед немов тягнути по підлозі.

 

Також читайте “Плоскостопість: страшно чи не дуже?”

“Тай ші: китайська гімнастика для всього світу”