Причини харчових отруєнь – як зберегти здоров’я?

Причиною масових харчових отруєнь отруєнь є паразити і бактерії, що потрапляють у травні шляхи людини з харчами, провокуючи гострі розлади й тяжкі стани. 

Хто ж вони, ці небезпечні організми, що можуть завдавати такого потужного удару по нашому здоров’ю? Назвімо цих підступних ворогів, що повсюдно чатують на нас , поіменно.

Отже, час дізнатися, які саме шкідливі бактерії та паразити можуть потрапити в наш організм з їжею, і що слід робити, аби цього не сталося.

E. Coli (ешеріхія колі)

Слід сказати, що ця бактерія дуже часто є присутньою в організмі людей і тварин, і здебільшого вона не становить жодної загрози здоров’ю. Але є декілька небезпечних штамів цієї бактерії, що викликають гострі травні розлади, діарею, блювоту та сильні спазматичні болі в животі. Спеціальних ліків для лікування E. Coli немає, не існує й вакцини для її профілактики.

Як правило, хвороба минає за десять днів, але в окремих випадках можуть розвиватися небезпечні для життя ускладнення. Основні шляхи зараження – через сире або недосмажене м’ясо, сире молоко, фекалії сільськогосподарських тварин.

Лямблії

Ці одноклітинні бактерії є типовими паразитами в кишковику. Паразитарна інвазія, лямбліоз, може викликати сильну інтоксикацію організму людини. Найбільш гострі прояви – судоми, діарея, блювання. Симптоми хвороби проявляються через кілька тижнів після зараження і тримаються упродовж двох-шести тижнів, а в деяких випадках протягом місяців.

Розрізняють три форми лямбліозу: нервову, кишкову та печінкову. Усі вони можуть протікати як в гострій, так і в хронічній формах.

Симптомами нервової форми є

  • втома
  • безсоння
  • дратівливість
  • головні болі
  • прискорене серцебиття

Для кишкової форми характерні

  • болі в животі
  • нудота
  • поганий апетит
  • проноси

Печінкова форма лямбліозу виявляється у збільшенні печінки, болях у правому підребер’ї, діареї.

Лямблії потрапляють в організм людини через ротову порожнину – із забрудненою їжею та водою, а також від людини до людини через брудні руки. Одним із поширених джерел лямблій є недостатньо термічно оброблена свинина, баранина або дичина.

Гельмінти

Це паразитичні черви, що мешкають в організмі тварин і людини і викликають глистяні інвазії (гельмінтози). У народі їх називають глистами. Є кілька найбільш поширених типів гельмінтів – гострики, круглі черви, стрічкові черви, а також аскариди. Не будемо лоскотати ваші нерви розповідями про довжину, кількість, спосіб існування гельмінтів та їхні конкретні локації в різних органах.  Достатньо сказати, що люди часто живуть із цими паразитами упродовж років, навіть не підозрюючи про це.

Проявами гельмінтозу може бути втрата ваги, біль у животі, свербіння анусу. Для гострої форми гельмінтозу характерні різноманітні симптоми, як-от лихоманка, діарея, шкірні висипи, запалення горла, легенів, збільшення лімфатичних вузлів, біль у печінці, прискорене серцебиття. Але часто зараження гельмінтами триває без жодних симптомів. Та в будь-якому випадку ці паразити виснажують людину, тож варто подбати, аби вони не поселялися у вашому організмі.

Токсоплазма

Тoxoplasma gondii – це вид паразитичних найпростіших, що ними заражено більше половини населення нашої планети.  Основними носіями токсоплазми є кішки, але можуть бути й інші тварини, а також люди. У людей з нормальним імунітетом токсоплазмоз зазвичай проходить або безсимптомно, або в легкій формі. Проте ця хвороба може становити смертельну небезпеку для внутрішньоутробного плоду, якщо ним заразилася вагітна жінка, а також для людей зі зниженим імунітетом.

Сиптоми гострої форми токсоплазмозу можуть бути різноманітними, але найчастіше вони нагадують симптоми ГРВІ. Основне джерело інфекції – фекалії котів та інших тварин. Методи профілактики доволі прості – вдягати одноразові рукавички, прибираючи котячий туалет, а також ретельно мити руки. Вакцини для людей, на жаль, не винайдено, зате є вакцина для котів. Ветеринари рекомендують вакцинувати кошенят у віці 9-12 тижнів.

Криптоспоридія

Це ще один вид найпростіших паразитів, що викликають гострий кишковий розлад із такими симптомами, як-от водяниста діарея, лихоманка, блювота. Зазвичай захворювання минає протягом тижня, але у людей зі зниженим імунітетом може спричиняти ускладнення. Криптоспориди поширюються здебільшого шляхом забруднення рук, води та їжі фекаліями тварин і людей.

Щоб убезпечитися від захворювання на криптоспоридоз, ніколи не споживайте води, необробленого молока та свіжих фруктових соків, якщо ви не впевнені в якості та гігієнічній обробці цих продуктів. І, звісно, завжди ретельно мийте руки.

Щоб уникнути зараження паразитами та шкідливими бактеріями, слід дотримуватися правил поведінки:

  • Ретельно мийте руки з милом після того як відвідали туалет; прибирали туалет домашніх тварин; обробляли сире мʼясо та свіжу рибу; тримали в руках інші необроблені продукти.
  • Дошку, на якій обробляєте сире мʼясо та рибу, після кожного використання слід ретельно вимити, облити кипʼятком і, бажано, продезинфікувати. В жодному разі ніколи не використовуйте цю дошку для інших харчів.
  • Усі свіжі продукти, які ви вживаєте в сирому вигляді, слід спершу старанно мити й обливати кипʼятком.
  • Вживайте сиру воду і сире молоко лише з перевірених джерел. Якщо ви не впевнені у якості води та молока, вживайте її лише після кипʼятіння.
  • Готуючи страви з мʼяса та риби, стежте за тим, аби вони пройшли належну термічну обробку. Ніколи не вживайте напівсирого мʼяса та риби.

Підготувала Наталія Кошманенко