Надходить буря… магнітна

У побуті ми частенько посилаємося на магнітні бурі, пояснюючи цим самим головний біль або погане самопочуття. Але насправді ми досить неясно уявляємо собі, як магнітні шторми відображаються на нашому організмі.

Що таке «магнітна буря»?

Магнітні бурі відбуваються внаслідок спалахів на Сонці, під час яких в міжпланетний простір викидається велика кількість сонячної плазми, що летить з величезною швидкістю. Коли вона досягає магнітної оболонки нашої планети, то геомагнітне поле починає стискатися і коливатися. Магнітні бурі можуть тривати від декількох годин до декількох діб!

Група «магнітного ризику»

Здорова людина наближення магнітної бурі може навіть не відчути, а от людям, які страждають на серцево-судинні захворювання, часом нелегко. Причина в тому, що під час коливань магнітного поля в організмі людини сповільнюється рух крові по капілярах, і в тканини надходить мало кисню. У дні «сонячних цунамі» відзначаються мігрені, прискорене серцебиття, запаморочення, перепади тиску. Людина може стати дратівливою і неспокійною, знижується розумова і фізична активність.

Важче всіх такі явища переносять новонароджені і люди похилого віку, менший дискомфорт відчувають особи середнього віку.

У першу чергу, страждають люди із серцево-судинними, хронічними захворюваннями органів дихання, нервовими розладами, а також ослаблені, перевтомлені люди.

Що стосується дітей, під час магнітної бурі вони іноді відчувають дискомфорт, який не можуть пояснити. У рідкісних випадках у дитини може без видимих причин підвищитися температура тіла. Після закінчення магнітної бурі самопочуття приходить в норму.

Удар не тільки по самопочуттю

Деякі дослідники стверджують, що в період магнітних бурь збільшується число аварій, автомобільних і авіакатастроф, так як відбувається помітне зниження швидкості реакцій і світосприйняття. Під час магнітної бурі можливе порушення біоритмів організму, збільшення числа нещасних випадків і травматизму, що пояснюється змінами в діяльності центральної нервової системи (збільшується час реакції на зовнішні подразники).

Підвищуємо стійкість

Турбуватися про своє самопочуття бажано починати напередодні магнітних бур, а не в день, коли вони вже почали впливати на організм.

1. Приділіть особливу увагу харчуванню та сну.

2. У несприятливі дні рекомендується не забувати про активний відпочинок. Наприклад, прогуляйтеся в парку або в лісі. Це допомагає зняти втому і нормалізувати артеріальний тиск.

3. Лікарі та цілителі одноголосно стверджують: особливе значення у профілактиці та боротьбі з наслідками метеочутливості належить контрастному душу. Він добре тренує судини і капіляри, що сприятливо позначається на роботі серця і мозку. Так організм тренується і набуває велику адаптаційну готовність, що дозволяє не гостро реагувати на початок магнітної бурі.

5. Обов’язково включіть в денний раціон 1-2 банани. Банани містять серотонін, необхідний для гарного самопочуття.

7. Пийте вітаміни, трав’яні чаї (чай з листя суниці, настоянку евкаліпта, м’яти, меліси) протягом дня, а за годину до сну добре б випити відвар з шипшини.

8. Рекомендується також не брати міцні алкогольні напої та обмежити куріння.

Якщо ви страждаєте метеочутливістю, і скаржитеся на погіршення самопочуття в дні магнітних бур, піклуйтеся про своє здоров’я щодня. Лише за такої умови спалахи на Сонці будуть залишатися для вас непомітними. Точніше, майже непомітними.

 

Також читайте “Чого ми боїмося, і чого варто боятися насправді?”

“Як тіло сприймає музику?”