Як контролювати свої емоції

Активне  здорове життя залежить насамперед від свідомості людини, уподобань у їжі, любові до фізичної роботи і активного відпочинку, відповідального ставлення до власного здоров’я і здоров’я своїх дітей, бажання жити повноцінно і чіткого бачення своєї мети. Змінювати своє життя, робити його активнішим – означає змінювати спосіб мислення та звички, яким ми підкоряємося. Активне життя неможливе без напрацювання навичок самоуправління і самоорганізації та успішної самомотивації.  Отже, наше психічне здоров’я, наша сила волі є фундаментом здоров’я нашого тіла.

Психологічна сфера людини та її звички у поведінці не є чимось сталим і незмінним, вродженим і непохитним. Звички можна виховати, сформувати і змінити. Для цього існує багато простих і перевірених методик, розроблених психологами і практиками управління.

Важливо не тільки знати, а й відчувати. Наші емоції породжуються нашою нервовою системою і є продуктом еволюції людини. Часто наші «тваринні» емоції стають на заваді раціональним рішенням та мудрості,  руйнують нас самих. Але управління власними емоціями можливе. Управляти своїми емоціями – означає притлумлювати інстинктивні імпульсивні бажання, гнів і роздратованість. Натомість розвивати співпереживання, уміння налагоджувати співпрацю і мислити позитивно й оптимістично. Саме це сприяє  повноцінному здоровому і активному життю.

Ключові рекомендації:

  • Читайте про здоровий спосіб життя, фізичну активність, гідратацію. Займайтеся самоосвітою. Обізнаний – значить озброєний. Це допоможе вам отримати раціональні аргументи та безсумнівні факти на користь здоров’я, зрозуміти необхідність активного життя.
  • Спочатку ставте перед собою легкі завдання й реальні цілі. Після їх досягнення  переходьте до більших задач.
  • Пам’ятайте, що емоції передаються. Тому уникайте негативних емоцій, песимістичних розмов і людей, які завжди нарікають на життя та шукають у житті тільки негатив.
  • З порад психологів вибирайте ті методики,  які здаються найбільш  відповідними саме для вас.
  • Підтримуйте регулярність. Якщо ваша нова дія, ваша зміна у житті стане регулярною, вона, скоріше, перетвориться на автоматичну хорошу звичку.
  • Пишайтеся своїми змінами і навіть невеликими досягненнями.
  • Пробуйте нове: нові страви, нові види фізичної активності, нові маршрути. Досліджуйте і діліться своїми міркуваннями про новинки з іншими.