Безпека здоров’я – як уникнути падінь у похилому віці

Падіння серед людей похилого віку є серйозною і поширеною ситуацію та основною причиною втрати здатності вести незалежний спосіб життя. Це дослідження показує, що чоловіки і жінки похилого віку, які займаються фізичними вправами, мають менше шансів впасти, а у випадку падіння – менш вірогідно отримати серйозну травму.

Фаб’єн Ель-Хурі (Fabienne El-Khoury) та його колеги з Univ Paris-Sud (Франція) проаналізували дані, зібрані у 17 клінічних дослідженнях за участі 2195 чоловіків і жінок похилого віку, середній вік яких становив 77 років, що брали участь у програмах фізичних навантажень, і у 2110 осіб, які в таких програмах участі не брали. Дослідники виявили, що ризик отримати травму під час падіння у пацієнтів першої групи був на 37% менше порівняно з учасниками другої групи. Ризик переломів після падінь був на 61% менше, а також на 43% менше ризик отримати після падіння серйозні ушкодження, з приводу яких потрібна була госпіталізація. Автори дослідження зробили висновок про те, що програми фізичних навантажень, розроблені для запобігання падінь у людей похилого віку, є запобіжними заходами травм, які виникають в результаті падінь. Такі програми також зменшують ризик падінь, що потребують медичної допомоги.

El-Khoury F., Cassou B., Charles M.A., Dargent-Molina P. The effect of fall prevention exercise programmes on fall induced injuries in community dwelling older adults: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials // BMJ.. – Vol. 347. – f6234.