Ігри для дітей на свіжому повітрі

Літо – ідеальний час для спільного сімейного проведення часу на відкритому повітрі. Навіть якщо його ви проводите, не виїжджаючи з рідного міста, подбайте про можливість бути в ці дні активніше, ніж завжди. Тобто, більше рухатися. І забезпечте таку можливість дітям! Ми підкажемо, які види активності можна запропонувати молодшому поколінню, і до яких розваг можуть долучитися дорослі.

Майже без інвентарю

У багатьох вдома є хоч б найпростіший спортивний інвентар, наприклад, м’яч. Якщо візьмете його з собою, плануючи відпочинок на природі, матимете гарантовано з десяток ігор, якими можна розважити і дітей, і дорослих. Пам’ятаєте, наприклад, як грати у «вибивного»?

1. “Вибивний”. По центру умовно обраного поля мають розташуватися всі гравці, крім двох – вони стоятимуть з двох сторін від центральної групи. Гра полягає в тому, щоб «вибити» м’ячем гравців, які стоять посередині. Їм доводиться добряче крутитися, щоб не бути «вибитими» в перші ж хвилини! Особливо багато радості батьки принесуть дітям, якщо стануть в центрі поля і дадуть трохи себе «повибивати».

Якщо набридне грати у «вибивного», пригадайте про гру «Пінгвін».

2. “Пінгвін”. Для цієї гри також потрібен м’яч – невеликий, середнього розміру. Кількість учасників гри значення не має, можна змагатися командами чи один на один. Суть гри в тому, щоб, тримаючи м’яча між колінами, дійти від лінії старту до лінії фінішу, не вронивши його. Обов’язково треба йти, розхитуючись, немов пінгвін. Бігти й стрибати з м’ячем між колінами заборонено, адже пінгвіни так не пересуваються. Якщо дорослі долучаться до гри, діти отримають масу задоволення, спостерігаючи батьків, що вдають пінгвінів.

3. Футбол. Якщо ж компанія суто хлоп’яча, мабуть, без жодних нагадувань з боку дорослих почнеться гра в футбол – звичайно, якщо є придатна для цього галявина.

Без інвентарю

Одна з найкумедніших ігор, яку можна реалізувати без жодного інвентарю – «Море хвилюється раз».

1. “Море хвилюється раз”. Центральний гравець, дозволивши всім іншим довільно рухатися навколо себе, повільно оголошує: «Море хвилюється раз, море хвилюється два, море хвилюється три – морська фігура на місці замри!» Коли всі гравці застигли в різних позах, гравець-ведучий підходить до кожного по черзі і торкається. Це означає, що настав час показати свою «фігуру». Показувати можна тільки рухами, говорити й сміятися правила гри забороняють. Вимоги щодо сміху дотриматися найважче.

Гра, в яку охоче побавиться малеча – «Кіт та миші».

2. “Кіт та миші”. Зазвичай роль «кота» виконує дорослий або дитина старшого віку. На початку гри «кіт» має сісти «на пічку» – у будь-яке визначене місце, наприклад, на розкладний стільчик або пеньок – і заплющити очі. «Миші» беруться за руки, починають водити навколо «кота» хоровод і читати віршика:

«Шаруділи наші миші,

Вмить почув їх чорний кіт.

Про кота не забувай,

Швидко , мишко утікай!»

На останніх словах кіт починає «прокидатися», потягуватися, і щойно закінчується вірш, намагається зловити когось із «мишенят». Якщо «кіт» такого ж віку, як і «миші», то той гравець, якого зловили першим, стає наступним «котом».

3. “Стрибки в мішках”. Зважаючи на те, що мішки для сміття навряд чи можна вважати спортивним інвентарем, то будемо вважати, що й «стрибки в мішках» теж можуть належати до категорії «ігри без інвентарю». Сподіваємося, збираючись на природу, ви не забуваєте прихопити пакети для сміття із собою. Кілька збережіть для прибирання, а всі інші запропонуйте юним гравцям для змагання у стрибках. Пам’ятайте, що суть гри в тому, щоб дострибати першим до фінішу, не загубивши при цьому свій «мішок».

З інвентарем

1. Бадмінтон. У більшості осель є ракетки для бадмінтону та кілька воланчиків. Пошукати й привести до ладу цей нескладний інвентар можна заздалегідь, щоб у будь-який момент (наприклад, друзі запросили із собою на дачу) можна було взяти все з собою. Ракетка для бадмінтону неважка, діти 10–12 років прекрасно грають в бадмінтон. Це фізичне навантаження, яке не вимагає постійного напруження, але, водночас, допомагає втратити зайві калорії чи просто «розігнати кров».

Якщо діти запрошуватимуть до гри батьків, шановні дорослі, не відмовляйтеся! Коли ще матимете нагоду пограти у «вибивного», пострибати, як «пінгвін» чи добігти в сміттєвому мішку до найближчої сосни? Веселого вам відпочинку!

Також читайте “Фізично активні діти краще навчаються у школі”

“Батьки і діти: краще раніше, ніж пізніше”