Все про кавуни та секрети правильного їх споживання

В чому користь кавунів, чому від них може стати погано і чи дійсно вони містять велику кількість нітратів, про все піде мова далі.

Що містять в собі кавуни

Головною складовою кавунів є вода, її відсоток складає 92-95%. Крім того кавуни містять у собі незначну кількість клітковини, вітаміну С, червоних пігментів каротиноїдів та лікопену, а також амінокислоти, аргінін і цитрулін. До складу кавунів в незначній кількості входять 19 вітамінів та 11 мінералів, на вміст глюкози, фруктози та цукрози припадає 4-6%.

В 100 грамах кавуна знаходиться в середньому 30 калорій, що не є багато, однак варто зауважити, що ми звикли споживати кавун великими порціями.

Лікопеном називають каротиноїд, жиророзчинний пігмент, який забарвлює кавуни та помідори в червоний колір. Чим більш насичений червоний колір має кавун, тим більше він містить лікопену.

Серед корисних властивостей лікопену варто відзначити його потужні антиоксидантні та протизапальні властивості, а також він зменшує тромбоутворення. Чим більше лікопену містить сироватка крові та жирова тканина людини, тим менше вона ризикує захворіти на атеросклероз та рак молочної залози. Особливо, це актуально для тих, хто палить, бо ця шкідлива звичка спричинює утворення атеросклеротичних бляшок.

Варто зауважити, що регулярне споживання лікопену в складі кавунів чи помідорів – не здатне ліквідувати всі проблеми, лише зменшити ризик їх виникнення. Тому споживання кавунів не знешкодить негативні наслідки паління, бо це йому не під силу.
Цитруліном називають амінокислоту, яка не є складовою білків, однак бере участь в азотистому обміні. Вона гарно поглинається кишківником, де і перетворюється на амінокислоту – аргінін.

Аргінін утворює закис азоту NО, який необхідний для розширення судин, він сприяє кращій ерекції та запобігає гіпертензії.

Чому варто їсти кавуни при фізичних навантаженнях

Кавуни варто споживати людям, які займаються тренуваннями. Бо вони є джерелом швидких вуглеводів, антиоксидантів, амінокислот, які сприяють закису азоту NО, який необхідний для розширення судин. Сік чи пюре із кавуна впливають на людей як спортивні напою, при цьому покращуються відчуття від тренування. Вживання кавунового соку сприяє зменшенню кріпатури в м’язах і дозволяє швидше відновитись після тривалих тренувань.

Завдяки цитруліну спортсмени швидше набирають і підтримають м’язову масу.
Щоденно вживати кавун мають люди, які страждають від атеросклерозу, жінки в менопаузі та люди з підвищеним тиском, чи схильністю до нього. Споживання кавуна сприяє здоров’ю шкіри та сітківки очей, через вміст в ньому антиоксидантів. Однак надмірне вживання кавуна не приносить користі, та може стати причиною зниження тиску у людей, які мають його нормальний, чи низький рівень.

Кавун варто споживати тим, хто хоче схуднути. При цьому важливо споживати достатню кількість білка, щоб схуднення відбувалось шляхом зменшення жиру, а не м’язів.

Чи містять кавуни нітрати

Багато людей пов’язують кавуни з нітратами. Однак вони не створюють небезпеки для здоров’я людини. Варто зауважити, що нітрати ми споживаємо протягом цілого року, бо вони містяться в  овочах, особливо в буряках, редисі, шпинаті та руколі, в м’ясі та питній воді. На вміст нітратів у складі овочів і фруктів впливає в першу чергу грунт, на якому вони вирощувались, та кількість в ньому азотистих добрив.

Більшість рослин потребує нітрати з грунту. Тому рослина їжа та м’ясо є основним джерелом нітратів від 80-90%, решту ми споживаємо разом з водою.
Нітрати, які містяться в кавунах не вважаються отрутою, бо вони мають їх незначну кількість. Однак немовлят не дозволяється напувати кавуновим соком, чи водою з невідомим хімічним складом.

Чому може стати погано після споживання кавуна

Споживання немитих овочів, які росли на землі, біля траси чи знаходились на базарі біля м’яса може викликати кишкову інфекцію (сальмонельоз чи лістеріоз), яка супроводжується нудотою, діареєю, та болем в животі.

Не рекомендується різати чи куштувати кавуни перед тим, як його купите, чи робити це вдома не помивши завчасно руки, бо в результаті цього бактерії спочатку потраплять в м’якуш кавуна, а після цього в кишківник. Тому варто запам’ятати, що найбільше загрожують здоров’ю не ранні кавуни, а брудні.

Люди, які страждають від гіперкаліємії (надлишку калію в крові) мають дозувати споживання кавуна, бо в ньому знаходиться калій, який корисний для здорових людей, а в цьому випадку може зашкодить.

При споживанні кавуна варто пам’ятати, що значна порція цього продукту створює значне глікемічне навантаження, тому варто його комбінувати разом з іншою рослинною їжею, яка містить багато клітковини. Таким чином, можна запобігти різкому підвищенню цукру в крові.

 

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/scho-treba-znati-pro-kavuni-i-jak-ih-krasche-spozhivati