Харчова піраміда для дітей та дорослих

Для нормального розвитку дитина повинна нормально харчуватися. Насамперед (знову ж таки) відповідальність за це лягає на батьків. З раннього віку дитині необхідно пропонувати не лише смачну, але і корисну їжу. Але не треба забувати про те, що для нормального збалансованого харчування дитині потрібні і жири, і білки, і вуглеводи. Недостатня кількість чогось одного може призвести до змін в організмі.

Щоб краще розуміти, що повинна їсти дитина (і доросла людина так само) існує харчова піраміда, яка дуже наочно пояснює, що до чого. Таку піраміду можна роздрукувати і почепити в кухні, щоб вона була на видному місці. Барвисті та наочні речі завжди подобаються дітям більше, ніж щось некольорове та без малюнків.

Харчова піраміда – це простий гід, який допоможе дізнатися про здорове харчування, а також покаже, які саме продукти потрібні для нормальної життєдіяльності нашого організму. І найголовніше, у якому співвідношенні.

Піраміда складається з 4-х поверхів.

Перший поверх, або основа піраміди.

  • Злаки. Цільнозернові продукти: житній хліб, макарони з твердих сортів пшениці, неочищений рис, крупи. Продукти з цієї групи складають основу нашого харчування. Зернові культури є основним джерелом вуглеводів в організмі і відповідно основним джерелом нашої енергії.

Другий поверх піраміди містить овочі та фрукти.

  • Фрукти. Це відмінне джерело вітаміну С, який сприяє швидшому заживленню дрібних подряпин (а жодна дитина без них не росте), робить шкіру та слизові  здоровішими, підтримує імунітет дитини. Також у фруктах міститься клітковина, яка просто необхідна для нормального травлення. Звісно що, найкраще вживати свіжі фрукти. Але підійдуть також сухофрукти, заморожені фрукти і консервовані.
  • Ягоди.
  • Овочі. У них також міститься клітковина. А також вітаміни, найголовнішим серед яких є вітамін А. Овочі темного кольору містять більше поживних речовин (броколі, морква, буряк). Набір овочів на день має бути різноманітним та різнокольоровим.

Третій поверх – це білкові продукти. М’ясо, риба, яйця, боби, горіхи.

  • М’ясо. Це: яловичина, курка, індичка, риба, свинина (але нежирна). Ця група містить залізо і білок, який робить наші м’язи сильними. Дитині слід вживати нежирне м’ясо, очищене від шкірки. Корисною є морська риба багата на жирні кислоти. Бекон, ковбаси у раціон дитини треба включати обмежено.
  • Боби та горіхи.
  • Молочні продукти (йогурти, кефір, сир).  Ключовий інгредієнт тут кальцій, який необхідний для міцних кісток та зубів.

На четвертому поверсі розмістилися жири.

  • Жири: вершкове та рослинне масло, солодощі, кондитерські вироби, газовані напої та десерти.  Жири в організмі потрібні для багатьох біохімічних процесів і синтезу вітамінів. Але їх вміст у меню дитина повинен бути мінімальним.

У процентному співвідношенні харчова піраміда виглядає так:

1-й поверх (базис) – 40%.
2-й поверх – 30–35%.
3-й поверх – 20%.
4-й поверх – 5–10%.

Залежно від поверхів  піраміди і слід формувати меню для дітей та і для себе. Здорове збалансоване харчування – це не обмеження, а навпаки широкий вибір серед смачних та корисних продуктів!