Корисна зелень

Збільшення вживання рослинних продуктів – один з основних щаблів на шляху до здорового способу життя. Адже саме свіжі фрукти, овочі та зелень містять повний набір вітамінів і мікроелементів, необхідних нашому організму.

Але, якщо з фруктами і овочами все зрозуміло – ми завжди сприймали їх як окремий продукт, і змусити себе їх вживати не складає великих труднощів, то із зеленню дещо складніше. Причина, чому зелень менш популярна в порівнянні з овочами і фруктами – в традиціях, в засобах і термінах зберігання зелені і в її структурних особливостях – жорсткості листя.

У нашій культурі зелень завжди відносили до овочів. В результаті ми її вживаємо, в кращому випадку, іноді в салатах, та в якості прикраси блюд (хоча більшість не їдять такі «прикраси»).

Насправді ж в зелені є майже все, що потрібно для життя: клітковина, білки (причому в обсягах, часто більших, ніж у м’ясі), амінокислоти, в тому числі незамінні, мікроелементи (кальцій, магній, калій, фосфор, залізо і т.д.), вітаміни. З усього переліку одній клітковини вистачило б, щоб довести гіпер-корисність зелені. Ми зараз вживаємо катастрофічно мало клітковини! А вона необхідна для хорошої роботи кишківника, виведення з організму токсинів. Клітковини потрібно хоча б 30-50 грам щодня. Не думаю, що «середня» людина з’їдає її більше 10-15 грам. Загалом, зелень корисна! І бажано з’їдати її в день не по парі листків, а по 1-2 пучки.

Пропоную кілька практичних порад для того, для збільшення кількості зеленіу вашому раціоні:

Зелені коктейлі

Звичайно, лідером по використанню великої кількості зелені є – зелені коктейлі. Випивайте щодня по 1-2 склянки зеленого смузі та відмінне здоров’я вам гарантовано!

Зелені коктейлі настільки легкі у приготуванні, що затягують більшість тих, хто цікавиться здоровим способом життя. Зелений коктейль готується з будь зеленої трави, води і фруктів або овочів. Основні правила – фрукти і зелень – у співвідношенні 60 на 40, овочі і фрукти не змішувати.

Ось декілька простих рецептів:

  • Класичний: яблуко / банан / зелень
  • Тропічний: апельсин / ананас / банан / зелень
  • Овочевий: огірок / авокадо / зелень

Зелені перекуси

У нашому сучасному світі приготування їжі вдома, особливо в будні дні, скоріше розкіш, ніж традиція. Найчастіше днем ми в кращому випадку перекушуємо в якій-небудь забігайлівці, а то і в принципі їмо на ходу. Але в такому випадку теж можна отримати зиск. Просто замість чергової порції картоплі фрі або гамбургера замовте собі овочевий салат із зеленню. Благо, сьогодні практично у всіх фаст-фудах можна вибрати салат на свій смак.

Просто додай … зелень

Ну а коли ви займаєтеся приготуванням вдома, додавайте зелень в кожну страву. Так-так, в омлет на сніданок, в роли і сендвічі на обід, в макарони, пасту і запіканки на вечерю. Тільки не забувайте: зелень потрібно додавати в блюдо після того, як воно піддасться впливу високих температур, так зберігається набагато більше вітамінів.

А які способи вживання більшої кількості зелені можете запропонувати ви?