Здорові та доглянуті вуста

У зимовий період, коли перепад температури дуже різкий, на губах часто з’являються тріщинки і сухість. Починаються запальні захворювання, і навіть може з’явитися свербіж.

Ось головні правила догляду за губами в наших суворих зимах

Для того, щоб ваші губи були захищені і зволожені протягом усього дня, не забувайте щоранку їх очищати. Робіть це за допомогою тоніка, пінки для вмивання або молочка для зняття макіяжу. Важливо, щоб засіб не містив спирт, який може остаточно пересушити губи. Відмінно, якщо до його складу входитимуть живильні масла і вітаміни. 

Щоб зробити догляд за губами повноцінним – час від часу використовуйте спеціальні пілінги. Вони допоможуть видалити відмерлі частинки шкіри, зробити губи свіжими, м’якими і рожевими.

Засіб для пілінгу можна приготувати самостійно

Для цього змішайте мед з подрібненими вівсяними пластівцями, содою і оливковою олією. Нанесіть отриману суміш на губи і помасажуйте їх. 

Перед виходом на вулицю візьміть собі за правило наносити на уста зволожуючий і захисний від морозу, сонця і вітру засіб. Це може бути спеціальна помада зі зволожуючими компонентами, крем, гігієнічний бальзам для губ. Не варто наносити в мороз стійку помаду і блиск, так як така косметика тільки пересушить губи. Від обвітрювання захистить жирна і поживна помада з вітамінами і натуральними маслами.

Відмінно, якщо до складу будуть входити такі компоненти:
масло обліпихи, ши (каріте), макадамії, екстракт або сік алое, масло какао, гіалуронова кислота, вітаміни A, С, Е.

Коли ваші губи вже порепалися і почали лущитися, варто вдатися до екстрених заходів.

  • Слід купити дитячий крем жирної консистенції. У нім величезна кількість жирів і натуральних інгредієнтів. Вранці і на ніч рясно змащуйте губи кремом і залишайте його до повного вбирання.
  • Поки губи травмовані, відмовитись від декоративної помади, вона ще більше дратуватиме пошкоджену поверхню губ.
  • Відучити себе від шкідливої звички облизувати губи на холоді.

У боротьбі з лущенням і тріщинками на губах вам також допоможуть маски з меду, сметани, маслинової олії.

Маски для домашнього використання

  • Пересушені губи допоможе врятувати маска зі сметани, сиру, меду та морквяного соку. Змішайте інгредієнти. Нанесіть цю суміш на губи і залиште на 5-7 хвилин. Сметану можна замінити оливковою олією. 
  • Яблучна маска підійде для загоєння губ. Зробіть з яблука пюре і додайте в масу небагато вершкового масла. Потримайте маску на губах 15-20 хвилин і змийте змоченим у звичайній воді ватним тампоном.
  • Бальзам для губ з соку огірка і алое допоможе пом’якшити та зволожити ніжну шкіру. 
  • На ніч помажте губи медом. Вранці ви отримаєте м’які та ніжні уста.
  • Візьміть мигдальне масло, віск, масло какао і вітаміни в капсулах. Розтопіть на водяній бані трохи бджолиного воску, додайте туди всі інші інгредієнти. Готова суміш повинна бути середньої густоти: при нанесенні на шкіру вона повинна застигати. Такий засіб відмінно доглядає за губами, робить їх красивішими та привабливішими.

І не забувайте, що організм, зокрема, вся шкіра і губи, живляться як завдяки зовнішнім корисним речовинам, так і завдяки вітамінам, які ми вживаємо.

Вітаміни, що живлять уста

Вітаміни групи В – свіжа риба, печінка, вівсяні пластівці і борошно, сир, насіння гарбуза, сметана і кефір. Провітамін В5 – особливо важливим для губ є горох, молоко, цвітна капуста і фундук. Вітамін С – відвар шипшини, смородина, апельсини, лимони, грейпфрути і червоний солодкий перець. Вітамін А міститься у великій кількості в моркві, капусті, болгарському перці, гарбузі і зелені. На провітамін А багаті фрукти червоного і оранжевого кольорів, чорна смородина і шипшина. Вітамін Е – вживайте оливкову олію холодного віджиму (в натуральному виді), соняшникову і кукурудзяну олії, а також яйця, зелеу цибулю і бобові культури.