Профілактика грипу – хто в зоні ризику?

Профілактика грипу

Попри надзвичайно теплу та лагідну осінь, традиційно саме в цей період зростає активність різних вірусів. Тож нагадуємо: сезон грипу та застуд вже не за горами і триватиме він аж до травня наступного року. Про профілактику грипу детальніше.

Профілактика проти грипу має кілька базових правил:

•  Зміцнення імунітету – цей комплексний та системний підхід включає здорове харчування, фізичну активність, відпочинок та відмову від шкідливих звичок.

•  Дотримання правил особистої гігієни – регулярне миття рук з милом, особливо після відвідування громадських місць.

•  Провітрювання приміщень – свіже повітря допоможе знищити віруси.

•  Щеплення – це найнадійніший спосіб захиститися від грипу і осінь як раз оптимальний час для цього.

Ті з нас, хто має добре розвинуту імунну систему, зазвичай можуть сподіватися на доволі легке протікання захворювання і тим більше без ускладнень.

Особливі групи ризику

Натомість є певні групи людей, які становлять окремі групи ризику і тому потребують особливої уваги:

•  Діти

•  Вагітні жінки

•  Люди похилого віку

•  Люди з хронічними захворюваннями 

Чому діти потрапляють в групу ризику?

Маленькі діти, особливо віком від 6 місяців до 5 років, є однією з найбільш вразливих груп для грипу.

Їх імунна система ще тільки формується і не може ефективно протистояти інфекціям. До того ж діти мають вікові анатомічні відмінності дихальних шляхів – вони вужчі і коротші, ніж у дорослих, що сприяє швидкому поширенню інфекції.

Додатково збільшує ризик зараження відвідування дитячих садочків через велику скупченість дітей і нові контакти. 

Вакцинація дітей від грипу проводиться після 6 місяців від народження. 

Діти до 9 років, що щепляться вперше, мають отримати 2 дози вакцини з мінімальним інтервалом 1 місяць і надалі щорічно вакцинуватися однією дозою. 

Всі інші діти щепляться однією дозою щорічно.

Усі вакцини від грипу, які зареєстровано в Україні, дозволені для використання з 6 місяців. Вони є неживими і можуть використовуватися для вакцинації дітей з груп медичного ризику. https://bit.ly/3A6wfsk

Чому вагітні знаходяться в групі ризику?

Під час вагітності імунна система жінки перемикається на “особливий режим”, що робить її менш ефективною у боротьбі з інфекціями, включаючи грип.

В цей період всі системи організму працюють на межі своїх можливостей. Серцю доводиться інтенсивніше, легені забезпечують киснем не тільки матір, але й дитину, – усе це робить організм більш вразливим до інфекцій.

Грип під час вагітності може призвести до більш серйозних ускладнень, ніж у здорових людей. Це може бути пневмонія, передчасні пологи, низька вага дитини при народженні та навіть викидень.

Вакцинація вагітних допомагає захистити не тільки жінку, але й малюка в перші 6 місяців життя, поки йому протипоказана вакцинація проти грипу.

Національний портал з імунізації наголошує, що «неживі вакцини від грипу та м-РНК вакцини від COVID-19 дозволені для використання в будь-якому триместрі вагітності і суттєво зменшують ризик захворіти або ж забезпечують легший перебіг захворювань та суттєво знижують ризик ускладнень» https://bit.ly/3A6wfsk

Правильно проведена вакцинація не шкодить ані мамі, ані дитині. А ось сама хвороба може бути дуже небезпечною для обох https://bit.ly/3A6wfsk

Високу ефективність та гарний профіль безпеки має вакцина французької фармацевтичної компанії Санофі, яка доступна на ринку України.

Фото senivpetro

Вам також може бути цікаво

Що таке кашлюк і чому він такий небезпечний?

Обов’язкові та рекомендовані щеплення – в чому різниця