Обов’язкові та рекомендовані щеплення – в чому різниця

вакцинація

Вакцинація – це одне з найбільших досягнень сучасної медицини, завдяки якому врятовано мільйони життів. Вона дозволила людству перемогти багато страшних хвороб, які колись вбивали велику кількість людей. Завдяки вакцинам ми живемо в більш безпечному та здоровому світі.

Для чого потрібна вакцинація?

Вона допомагає нашому організму сформувати імунітет для боротьби проти різних інфекційних захворювань.

Вакцинація дозволяє ефективно контролювати поширення інфекційних захворювань і не допускати епідемій. Під час війни як ніколи важливо зміцнювати здоров’я наших людей, оскільки людина, яка знаходиться в постійному стресі більш вразлива для збудників різних захворювань.

Обов’язкові та рекомендовані щеплення

Вакцинація є настільки важливою та дієвою, що вона запроваджується на державному рівні, причому, чим більш економічно розвинена країна, тим більший перелік обов’язкових щеплень.

В Україні діти отримують 10 безкоштовних планових щеплень від інфекційних захворювань – кашлюка, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, туберкульозу, гемофільної інфекції типу b (ХІБ-інфекції), гепатиту В та поліомієліту.

Але є і перелік рекомендованих щеплень, який набагато ширший – у ньому зазначені усі вакцини, які зареєстровані та доступні в Україні і які можна зробити за власний кошт.

Ці рекомендації були підписані МОЗ України в 2023 році і дають більші можливості для захисту людей від інфекційних захворювань.

Чому існує два списки? Причина економічна – на жаль, держава не може оплатити всі доступні щеплення та перевести їх в розряд обов’язкових.

Перелік рекомендованих щеплень

Комбіновані вакцини: в чому їх переваги?

В оновлених рекомендаціях робиться акцент на застосування саме комбінованих вакцин. Це справжній прорив у сучасній вакцинопрофілактиці. Вони містять антигени кількох збудників, що дозволяє одночасно захистити організм від декількох інфекційних хвороб під час однієї ін’єкції.

  • Таким чином зменшується кількість ін’єкцій, що особливо важливо для дітей та людей, які бояться уколів.
  • Знижується ймовірність виникнення ускладнень.
  • Відбувається економія часу, оскільки відвідування лікаря для вакцинації відбувається рідше.
  • Простіше дотримуватися графіку вакцинації.

Важливо розуміти, що комбіновані вакцини пройшли ретельні клінічні дослідження, мають оптимальний профіль безпеки та високу ефективність.

Французька фармацевтична компанія «Санофі» випускає комбіновані вакцини проти дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, Хіб-інфекції та гепатиту В.

МАТ-UA-2400658