Що таке кашлюк і чому він такий небезпечний?

кашлюк

Кашлюк – це дуже заразна хвороба, що вражає дихальні шляхи. ЇЇ викликають бактерії Bordetella pertussis, які знаходяться в роті, носі та горлі інфікованої людини. Вони передаються від людини до людини через повітря під час кашлю або чхання, те, що називається повітряно-крапельним шляхом.

Кашлюк вражає людей будь-якого віку, але найнебезпечнішим він є для немовлят та маленьких дітей. Він може викликати ускладнення і навіть призвести до смерті. Це відбувається тому, що їхня імунна система ще дуже слабка, щоб ефективно боротися з цим захворюванням.

До появи вакцин кашлюк був дуже поширеною хворобою та звичайним явищем, він вважався однією з найбільших загроз для дитячого здоров’я. Перші спроби захисту від цього захворювання у вигляді створення вакцини були ще на початку ХХ століття – 100 років тому!!!

Національний календар щеплень МОЗ України передбачає вакцинацію від кашлюка тільки в 2-4-6 та 18 місяців. Вакцину проти коклюшу зазвичай вводять разом із щепленнями від дифтерії та правця (часто також у поєднанні з щепленнями від поліомієліту, гемофільної інфекції та гепатиту В).

ВООЗ рекомендує для немовлят три дози вакцини від кашлюку та одну ревакцинацію у віці від 1 до 6 років.

Дуже важлива бустерна доза у 6 років, перед тим як дитина піде до школи. З початком навчання починається більш активне спілкування з іншими дітьми, що збільшує ризик зараження різними інфекціями, в тому числі кашлюком. Бустерна доза знижує цей ризик.

Чому бустерна доза так важлива?

Імунітет, який виробляється після вакцинації, не триває вічно. Імунна система поступово “забуває” збудника кашлюку, особливо якщо після вакцинації минуло багато часу. І дитина стає вразливою до інфекції. Бустерна доза допомагає посилити захист і забезпечити тривалий імунітет.

У глобальних програмах вакцинації використовуються два типи кашлюкової вакцини – цільноклітинна кашлюкова вакцина (wP) і безклітинна (ацелюлярна) кашлюкова вакцина (aP). Жодна вакцина не містить живих бактерій, і таким чином не може викликати саму хворобу.

Вакцина wP містить убиті цілі клітини бактерій кашлюку.

Безклітинна кашлюкова вакцина замінила вакцину wP в багатьох країнах, оскільки вона викликає меншу кількість побічних явищ, таких, як підвищення температури та місцеві реакції (наприклад, набряк і біль в місці введення вакцини).

Крім того, в деяких країнах ЄС є обов’язковими бустерні дози для підлітків і дорослих, а також для вагітних жінок для захисту новонароджених дітей.

Більшість вакцин проти кашлюку доступні в комбінації з іншими вакцинами, наприклад, з вакцинами проти дифтерії (D) та правця (T).

Саме тому перед школою рекомендована щеплення комбінованою вакциною французької фармацевтичної компанії «Санофі», яка містить компоненти для захисту від дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту.

Також треба звернути увагу, що деякі комбіновані вакцини на ринку України містять знижену кількість антигенів. Але для дітей в віці до 7 років, цієї дози може бути недостатньо для формування стійкого імунітету, тому треба обирати вакцини з повноцінним вмістом антигенів.

МАТ-номер для статті

МАТ-UA-2400770

Image by wahyu_t on Freepik