Що ми знаємо про сон?

про сон

Сон — це невід’ємна частина життя, під час якої наше тіло відпочиває, перезаряджається та відновлюється. Міцний нічний сон допомагає нам впоратися зі стресом, вирішити більшість психологічних та емоційних проблем або долати хвороби. Розповідають “Спокійно. Енергійно”.

Нестача сну завжди призводить до проблем зі здоров’ям та негативно впливає на наші концентрацію, реакцію, мислення, настрій та почуття.

Багатьом здається, що під час сну організм ніби призупиняється. Ми нічого не відчуваємо, а отже ніби нічого не відбувається.

Це не так – частини нашого мозку продовжують досить активно функціонувати під час сну.

Що ж відбувається у мозку під час сну?

Якщо дуже коротко і просто – сонливість наступає в результаті взаємодії хімічних сполук, які також впливають на цикли та типи сну.

Ці хімічні сполуки називаються нейротрансмітерами.

Вони допомагають нервам спілкуватися між собою. В залежності від того, на які нервові клітини (нейрони) вони впливають, нейротрансмітери і контролюють наші активність або сон.

В стовбурі головного мозку (де зустрічаються головний та спинний мозок) виробляються серотонін та норадреналін. Ці хімічні речовини підтримують активність нашого мозку, коли ми не спимо.

Інші нейрони, розташовані в основі мозку, відповідають за те, як і коли ми засинаємо. Вони, відповідно, відключають сигнали нейронів неспання, які не дають нам заснути.

Сам сон ділиться на два типи – повільний та швидкий.

Повільний має три фази і пов’язаний із нешвидким рухом очей. Відповідно, швидкий сон, що має одну фазу, супроводжується швидким рухом очей.

Протягом ночі ми циклічно проходимо через них – наші мозок і тіло діють і почуваються по-різному під час цих фаз, що змінюються.

Хоча науковці вже багато чого дізналося про сон, ще багато фізичних і хімічних процесів залишається неясними. Вони продовжують вивчати межі його впливу на нас.

Фото wirestock