Ретикулярні вени: що це таке?

Ретикулярні вени

Ретикулярні вени не такі помітні, як великі вузлуваті варикозні вени, але їх зовнішній вигляд, так само відлякує багатьох від одягу, який відкриває ділянки шкіри, де їх видно – шорти, купальник, спідниця. Розповідають “Здорові вени – красиві ноги”.

Як виглядають ретикулярні вени

На відміну від варикозних вен, які виступають над поверхнею шкіри, ретикулярні не виступають над поверхнею шкіри. Іншими словами, ви можете відчути варикозне розширення вен, коли потираєте пальцями шкіру, але зазвичай ви не відчуєте ретикулярну вену.

Ретикулярні вени (розміром близько 2 мм) знаходяться десь поміж судинними зірочками і варикозними венами. Варикозні вени – це темно-сині або фіолетові вени, які виступають над поверхнею вашої шкіри. Варикозне розширення вен зазвичай становить 2,5 мм або більше. Судинні зірочки є крихітними, розміром від 1 до 1,5 мм.

Через те, що ретикулярні вени наповнені збідненою киснем кров’ю, вони здаються синьо-зеленими або пурпуровими. Вони найчастіше зустрічаються на внутрішній стороні стегна, під колінами або на щиколотках.

Ретикулярні вени можуть погіршувати стан судинних зірочок. Вони можуть бути «поживними венами» для скупчень судинних зірочок, стаючи джерелом надлишкової крові, яка їх наповнює. Тоді як варикозне розширення вен не впливає на розвиток судинних зірочок.

Ретикулярні вени також можуть викликати такі симптоми, як біль і дискомфорт.

Як лікувати?

На щастя, лікування ретикулярних вен нині є майже такою ж рутинною процедурою, як і лікування варикозного розширення вен.

Воно може бути консервативним (венотоніки або флеботропні препарати), механічним (компресійна терапія: еластичне бинтування або носіння компресійного трикотажу – гольфи, панчохи, колготи) і оперативним (мікрооперативним). Оперативне лікування в свою чергу ділиться на світлолікування (лазеро-коагуляція) і мікросклеротерапію.

На сьогодні найкращим методом для лікування ретикулярного варикозу нижніх кінцівок є мікросклеротерапія як дає найменше число рецидивів.

Додатковим бонусом видалення таких вен часто може бути одночасне усунення судинних зірочок.