10 способів полегшити симптоми хронічної венозної недостатності

венозна

Чи знали ви, що красиві та здорові ноги – питання не стільки косметичне, скільки скоріше загального здоров’я. А насамперед здорового і правильного кровообігу? Що непомітні для ока збої чи помилки в системі циркуляції крові проявляються, в тому числі і на ногах, що призводить до такої хвороби як хронічна венозна недостатність.

Хронічна венозна недостатність – прогресуюче захворювання, яке не виліковується. Але у більшості людей навіть важкі симптоми повністю піддаються лікуванню. Догляд за ногами сьогодні попередить проблеми з ногами і щиколотками в майбутньому.

10 правил для здорових вен та профілактики варикозу

1. Підніміть ноги.

Піднімайте ноги вище рівня серця (тривалістю від 3 до 30 хвилин) якомога частіше протягом дня. Особливо після того, як ви тривалий час стояли або після прийому гарячого душу.

2. Носіть вільний одяг.

Уникайте стискаючого одягу навколо ніг та талії. Це допоможе вільній циркуляції крові у нижній частині тіла.

3. Уникайте високих підборів.

Використання взуття на високих підборах викликає скорочення м’язів у задній частині литки і перешкоджає роботі глибоких вен на повну потужність.

4. Сидіть правильно.

Зосередьтеся на правильній позі та уникайте перехрещення ніг або положення, коли вени перетискаються протягом тривалого періоду часу.

5. Ходіть.

Ходьба викликає ритмічне скорочення м’язів тіла і сприяє кращому току крові по венах до серця. Ходіть принаймні 30 хвилин кожен день – за раз або в декілька заходів меншої тривалості.

6. Робіть перерви.

Ходіть під час перерви, уникаючи положення сидячи або стоячи протягом більше двох годин.

7. Носіть компресійні панчохи.

Носіння компресійних панчіх, придбаних в аптеці, сприятиме правильному розподілу крові під час польоту, тривалого перебування на ногах або перенесення вантажів.

8. Знайте хвороби своєї родини.

Жінки із сімейною історією хвороби вен або ті, у кого є родичі з варикозними венами, повинні носити компресійні панчохи: дівчата – в період статевого дозрівання, жінки – в період менопаузи, а також під час вагітності (найголовніше − протягом першого триместру).

9. Не куріть.

Куріння та пасивне вдихання тютюнового диму негативно впливає на стінку судин, в тому числі вен.

10. Отримайте консультацію флеболога.

Флеболог – лікар, який спеціалізується на лікуванні захворювань вен. Порадьтеся з ним, аби вирішити, який спосіб лікування підійде саме вам.

Лікувальна фізкультура при хронічній венозній недостатності

Ілюстрації зарядки: Н.Климанова. Лечебная физкультура при хронической венозной недостаточности. // “Наука и жизнь”. – 2001 №2

Читайте також:

Хвороби вен – кому загрожує?

Хвороби вен – діагностика та лікування 

Чому виникають проблеми з венами? 
РЕКЛАМА