Хвороби вен – кому загрожує?

Варикозне розширення вен – це хворобливий стан, спричинений пошкодженими стінками вен або слабкими клапанами. Вони не можуть проштовхнути кров, яка починає накопичуватися і стікати назад. Вени від надміру крови і тиску починають розростатися і перекручуватися, що призводить до варикозу.

Говорячи про варикозне розширення вен, ми маємо на увазі найчастіше ноги, але треба пам’ятати, що варикозне розширення вен виникає також ще й в інших частинах тіла.

Фактори ризику хронічної венозної недостатності.

  • Вік. Коли людина стає старше, вени втрачають еластичність і розширюються. Клапани у венах починають неповністю закриватися, дозволяючи крові, яка повинна рухатись до серця, текти в зворотному напрямку.
  • Стать. У жінок ХВН розвивається частіше. Гормональні зміни під час вагітності, під час статевого дозрівання у дівчаток або в період менопаузи у жінок можуть бути фактором ризику виникнення проблем з венами, оскільки жіночі гормони, як правило, розслаблюють стінки вени. Застосування гормональної терапії або протизаплідних таблеток також може збільшити ризик варикозного розширення вен.
  • Наявність хвороби вен у родичів. Якщо інші члени сім’ї мали варикозне розширення вен, існує більший шанс, що у вас теж виникне ця проблема.
  • Ожиріння. Надмірна маса тіла створює додатковий тиск на ваші вени.
  • Тривале перебування в положенні стоячи або сидячи. Кров застоюється в руслі, якщо ви тривалий час перебуваєте в одній позиції.

Ускладнення, які можуть виникати

  • Виразки. На шкірі біля варикозного розширення вен, особливо поблизу гомілковостопного суглоба, можуть утворюватися надзвичайно болючі виразки. Виразки спричинені довгостроковим накопиченням рідини в цих тканинах, викликаним підвищеним тиском крові в уражених венах.
  • Згустки крові (тромби) Згортання крові з утворенням тромбів у поверхневих венах ніг рідко викликає серйозні проблеми, але вони можуть бути надзвичайно болючими і призвести до втрати працездатності протягом кількох тижнів, поки симптоми зникнуть. Утворення тромбів, що виникають у системі глибоких вен, називається тромбозом глибоких вен (ТГВ). Це може бути серйозною небезпекою для життя, яка вимагає негайної медичної допомоги. Згусток у глибокій вені може рухатися з током крові, що призводить до емболії – перекриття тромбами артерій різних органів з подальшим порушенням їх функцій.
  • Кровотеча Інколи вени, які проходять дуже близько до шкіри, можуть кровити. Це зазвичай викликає незначну кровотечу. Якщо ваша вена кровоточить, підніміть ногу і притисніть у місці кровотечі вену протягом принаймні 10 хвилин. Проте будь-яка кровотеча вимагає медичної допомоги, оскільки існує високий ризик, що це може статися знов.

Варикозне розширення вен вражає жінок майже вдвічі більше, ніж чоловіків. Воно частіше зустрічається у жінок старшого віку.

Павутинні вени (судинні зірочки) можуть вражати більше половини жінок.

У більшості жінок немає жодних болісних або неприємних фізично  симптомів варикозного розширення вен чи судинних зірочок.

Якщо ваші ноги дуже втомленими у вас можуть з’явитися неприємні або болісні симптоми. Вони можуть погіршитися після тривалого сидіння або стояння. Зазвичай вони зникають після відпочинку і підйому ніг.

Читайте також:

Хвороби вен – діагностика та лікування 

Чому виникають проблеми з венами? 

10 способів полегшити симптоми хронічної венозної недостатності
 

РЕКЛАМА: