Як переконати близьких звернутись за медичною допомогою

Що робити, якщо ваші рідні не хочуть йти до лікаря та скористатись вашою допомогою. В переважній більшості це стосується наших близьких в літньому віці, які не хочуть усвідомлювати необхідність змін у власному житті, та важливість своєчасних консультацій з лікарем.

 

Говоріть їм, що ви їх любите, тому і хвилюєтесь так за них

Замість того, щоб звинувачувати людину у недбайливому ставленні до себе, через нерегулярне приймання ліків, краще скажіть, що ви хочете, щоб вона почувала себе добре, а для цього їй важливо регулярно приймати ліки. Донесіть до близького, що ви бажаєте йому здоров’я, тому що любите його, і якщо є потреба, то можете, приміром, придбати органайзер, який буде нагадувати регулярно приймати ліки у правильний час.

 

Пропонуйте конкретну допомогу

Замість того, щоб нагадувати людині про те, що слід пройти курс лікування, запропонуйте конкретну допомогу, приміром, записати її на консультацію до лікаря, сходити за продуктами чи допомогти прибрати в домі, придбати ліки й т.д.

 

Для розмови підберіть правильний час

Для серйозної розмови стосовно здоров’я слід знайти час, коли всі знаходяться у гарному настрої. Якщо ваші рідні напередодні дізнались про важкі новини від лікаря, то це не найкращий час для того, щоб починати розмову щодо необхідності проводити серйозні зміни в їхньому житті.

 

Представляйте речі у позитивному світлі

Наприклад, якщо ваші близькі потребують доглядальницю,  то вони можуть розцінити це як грубе втручання в їх приватне  життя, тому варто наголосити на тому, що ця людина може стати гарним компаньйоном, а не лише турбуватись про стан їхнього здоров’я.

 

Проговоріть фінансове питання

Літні люди можуть відмовлятись від того, щоб звернутись за професійною допомогою, через те, що для багатьох вона коштує дуже дорого. Однак, ви можете допомогти їм в цьому, щоб зменшити фінансовий тягар, приміром, підписати декларацію з сімейним лікарем, в якого передбачений безкоштовний пакет обстежень та базових аналізів, а також можете знайти ліки, які їм прописали в базовій програмі уряду «Доступні ліки».

 

Залучіть до обговорення питань авторитетну людину для ваших близьких, якій вони довіряють

Якщо ваші батьки, бабусі чи дідусі мають проблеми з тим, щоб сприймати ваші поради серйозно, слід звернутись за допомогою до їхнього оточення. Можливо там можна знайти інших членів сім’ї та друзів, до яких вони можуть прислухатись.

 

Не складайте руки та не здавайтесь

Якщо ваша пропозиція допомогти не отримала підтримки сьогодні, то це не значить, що так буде і надалі. Буває так, що рідним потрібно надати більше часу для того, щоб вони могли подумати над вашими словами, або це саме їм необхідно почути ще від кількох людей, для того, щоб зважитись на серйозні зміни. В такій ситуації не потрібно здаватися, бо ваші рідні як ніколи потребують допомоги, хоча і не завжди можуть це визнати.

Джерело: https://suprun.doctor

Вам також може бути цікаво:

Які вітаміни потрібні для літніх людей

Захворювання літніх людей – від зневоднення

Чи може бути забагато калію в організмі