Що потрібно знати про артрит: основні різновиди та симптоми

суглоби

Артрит – це група захворювань опорно-рухового апарату, які вражають суглоби, а також сухожилля та зв’язки, що їх оточують. Існує близько 200 різновидів артриту, що можна розділити на 7 основних груп: запальний, дегенеративний артрит, захворювання навколосуглобових м’яких тканин і сполучної, біль у спині, інфекційний, метаболічний артрит.

Запальний артрит

Запалення є частиною процесу загоєння, що виникає як захист від вірусів і бактерій. Однак при запальному артриті воно з’являється без видимих причин і не є нормальною реакцією на травму чи інфекцію. Таке запалення спричиняє ураження суглобів і, як наслідок, появу болю, скутості та набряклості. Постраждати можуть одразу кілька хрящів, а також підлеглі кістки. Приклади запального артриту включають: ревматоїдний, реактивний, псоріатичний артрит, анкілозуючий спондиліт, артрит, що виникає при виразковому коліті.

Дегенеративний артрит

Дегенеративний артрит – група станів, об’єднаних разом переважно через пошкодження хряща, що покриває кінці кісток, які входять до суглоба. Основна задача твердого, але еластичного хряща – допомагати суглобам плавно рухатися. Цей тип артриту призводить до його стоншення та загрубілості.

Щоб компенсувати втрату хряща та пристосуватися до змін у функціях суглобів, кістка починає деформуватися. Це може викликати появу кісткових наростів – остеофітів, а як наслідок – спричинити деформацію суглоба. Такий стан зазвичай називають остеоартритом. Також він може розвинутися після попереднього пошкодження суглоба (перелому) або його запалення.

Захворювання навколосуглобових м’яких тканин

Такі ревматичні захворювання уражають не лише суглоби й кістки, але й тканини. Від болю, який починається із м’язів або м’яких тканин навколо суглобів, часто страждає частина тіла після травми або надмірного навантаження (приміром, як ліктьовий суглоб при регулярній грі в теніс). Біль, який є більш розлогим і супроводжується іншими симптомами, може свідчити про розвиток фіброміалгії.

Біль у спині

Біль у спині може уражати м’язи, диски, нерви, зв’язки, кістки або суглоби. Він може виникати через наявність проблем із внутрішніми органами чи бути наслідком болю в іншій частині тіла. Серед конкретних причин його появи – остеоартроз, наприклад, шийного відділу хребта (шийний спондильоз), зміщення дисків тощо. Якщо лікар не може встановити, чому виник біль у спині, то часто характеризує його як «неспецифічний».

Захворювання сполучної тканини

Сполучні тканини підтримують, зв’язують разом або відокремлюють інші тканини та органи тіла. Вони включають сухожилля, зв’язки, хрящі. Захворювання сполучної тканини передбачає наявність болю в суглобах та запалення, яке може виникнути і в інших тканинах, зокрема шкірі, м’язах, легенях, нирках. Відповідно, крім болючості суглобів, це може спричинити появу різних симптомів і потребувати консультацій різних фахівців. Приклади таких захворювань включають системний червоний вовчак, системну склеродермію, дерматоміозит.

Інфекційний артрит

Бактерія, вірус або грибок, що потрапляє до суглоба, іноді може викликати запалення. Організми та інфекції, які уражають суглоби, включають наступні:

  • сальмонела та шигела – поширюються через харчові отруєння чи зараження
  • хламідіоз та гонорея – передаються статевим шляхом
  • гепатит С – можна захворіти через використання спільної голки або переливання крові

Інфекційний артрит лікують антибіотиками чи іншими протимікробними препаратами. Однак іноді він набуває хронічного характеру, а пошкодження суглобів може бути незворотним, якщо інфекція була присутня впродовж деякого часу.

Метаболічний артрит

Сечова кислота виробляється при розщепленні організмом пуринів. Ці речовини містяться у наших клітинах та деяких харчових продуктах. Найбільше сечової кислоти розчиняється у крові та потрапляє до нирок, звідки виходить із сечею.

Деякі люди мають високий її вміст, оскільки їхній організм виробляє більше, ніж потрібно, або не справляється досить швидко з вивільненням. Як наслідок, сечова кислота накопичується, а в суглобі утворюються голчасті кристали, що призводить до раптових сплесків сильного болю в суглобах або нападу подагри. Остання може виникати епізодично або перейти у хронічну форму. Зазвичай страждають кінцівки.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com/articles/7621.php