Здорові суглоби на довгі роки: чи це можливо?

Молодим людям важко зрозуміти, чому ті, кому за 40, часто скаржаться на біль в суглобах: болять коліна, ниє спина, болить лікоть… Коли ти молодий, здається, таке лихо, як остеоартроз, тебе ніколи не торкнеться. Але чи можливо це насправді? Чи існує настільки надійна та ефективна профілактика ушкоджень суглобів, яка захистить їх від зношення?

Як зношуються суглоби?

Кожен суглоб – це кістка, хрящ, який до неї прилягає, а також простір між хрящами суглоба, заповнений синовіальною рідиною. Хрящ має структуру губки, він під час руху вбирає та вивільняє синовіальну рідину, і так зволожується. Завдяки цьому рух відбувається безболісно.

Біль у суглобах виникає, коли

  • змінюється (зменшується) розмір хряща, він стає тоншим і менш еластичним
  • змінюється структура хряща (він тріскається, ламається, відшаровується від кістки)
  • зменшується кількість синовіальної рідини
  • синовіальна рідина повністю зникає з суглобової порожнини

Найпоширенішими причинами, внаслідок яких зношуються суглоби, є

  • вік старше 40 років
  • травми суглобів
  • травми суглобових зв’язок та сухожиль
  • травми та ушкодження кісток в ділянці суглоба
  • дегенеративні захворювання суглобів (остеоартроз)
  • запальні та аутоімунні  захворювання суглобів (артрози, ревматизм)

Чому навіть здорові суглоби поступово зазнають зношення?

Зменшення висоти хряща, підвищена ламкість, зменшення його здатності вбирати вологу – це результат природних змін в організмі. Саме тому з віком все частіше болять суглоби в колінах, виникають скарги на біль у суглобах рук і ніг, біль у спині. Це відбувається внаслідок змін в обмінних процесах – і в усьому організмі, і в хрящовій тканині. Процес фізичної зміни суглобового хряща називається остеоартрозом – це поширене дегенеративне захворювання, яке минає без запалення, але спричиняє біль та обмеження рухливості в суглобах. Зміни в хребцях, які теж відбуваються з віком, називаються остеохондрозом.

Якщо людина не має зайвої ваги, не піддає суглоби великим навантаженням – наприклад, при підйомі великої ваги – процес зношення суглобів відбувається поступово і повільно. Але біль стає помітнішим, а обмеження рухів більш значним, якщо людина зазнає травми суглобів, набирає надмірні кілограми, постійно піднімає щось важке, займається бігом, іншими видами спорту, які руйнують суглоби. Зважаючи на те, що, за даними ВООЗ, впродовж останніх 40 років кількість людей із зайвою вагою зросла втричі, можна припустити, що за останні десятиліття й кількість тих, хто скаржиться на біль у суглобах, збільшилася в три рази. Спортивна травма в загальній статистиці здається не такою загрозливою – під час занять спортом виникає до 5% травм, втім, вони найбільше уражають саме суглоби і загалом опірно-руховий апарат.

Чи можна зберегти суглоби здоровими?

Здорові суглоби довгі роки – навіть у поважному віці – це можливо. Один із секретів – забезпечення організму речовинами, які мають назву “глюкозамін” і “хондроїтин”. Вони є складовими кожного хряща людського тіла, а також містяться в хрящовій тканині живих істот та організмі морських тварин. Ці речовини беруть участь в обмінних процесах, один із яких – відновлення суглобового хряща.

Якщо організм отримує глюкозамін і хондроїтин додатково, то суглоби руйнуються значно менше навіть під впливом несприятливих факторів, а також мають шанс на відновлення. За наявності захворювань суглобів чи хребта добавка до харчування із вмістом глюкозаміну та хондроїтину допомагає зменшити больові відчуття та запалення, сприяє поліпшенню рухливості суглобів, дає змогу зберегти об’єм рухів, властивий для здорових суглобів. Профілактика ушкодження суглобів із застосуванням таких засобів є більш ефективною, якщо добавка містить метилсульфонілметан (МСМ).

Ця речовина сприяє поліпшенню стану суглобів, зменшує негативний вплив на суглоби при фізичних навантаженнях, допомагає відновленню після спортивних тренувань, запобігає виникненню болю в м’язах, дає змогу продовжити молодість суглобових хрящів, беручи участь у виробленні та засвоєнні хондроїтину та глюкозаміну. Саме з цієї причини МСМ часто міститься в комбінованих засобах. У складі деяких з них також є гіалуронова кислота – незамінна складова синовіальної рідини, без якої неможливе постійне зволоження суглобових хрящів. Комплексний засіб із вмістом хондроїтину, глюкозаміну, метилсульфонілметану та гіалуронової кислоти допомагає зберегти суглоби в хорошому стані, не зважаючи на вік та вплив інших факторів.

За підтримки ТОВ «Такеда Україна»

UA/ART/0119/0003c