Як пластик потрапляє в раціон людей

Навіть на дні найглибшої западини у світі можна знайти пластик. Переконливі фото, що свідчать про це, можна знайти на багатьох ресурсах. Невеликі часточки пластику, розмір яких складає менш ніж 5 мм, знаходяться в арктичних льодовиках, морях, річках та океанах, а також у складі грунту, солі, меді, та навіть повітря. Вода, яка тече в кранах чи розлита в пляшках також забруднена пластиком. В результаті проведеного дослідження 80%  зразків води, яку взяли в різних кутках світу містили в своєму складі мікропластик.

Як це відбувається

У швидкому розповсюдженні мікропластику важливу роль приймають морські жителі. Дані ООН свідчать про те, що пластик можна знайти в організмі 220 видів жителів моря. Мікропластик настільки поширився, що він навіть вбудовується в наш харчовий ланцюжок. Деякі організми, наприклад, планктони здатні поглинати пластик, далі їх споживають більші тварини, це призводить до того, що мікропластик з часом потрапляє до нашого столу.

Не зважаючи на те, що близько 90% мікропластику залишає організм людини, того, що залишається достатньо, аби викликати локальні запалення, здійснювати вплив на мікробіом травної системи та сприяти вивільненню токсинів. Дослідження щодо більш серйозних наслідків споживання мікропластику на наш організм, ще не були завершені.

На сьогодні, виробництво пластику сягнуло приблизно 300 мільйонів тонн пластику на рік, половина з якого призначена для одноразового використання. В той час як понад 8 млн тонн пластику потрапляє в океан.

І уже очевидним є той факт, що проблема набула глобального масштабу. При цьому не варто недооцінювати роль кожного з нас. Перш за все, необхідно намагатись менше використовувати пластик, купувати воду в склянках, чи брати пляшку води з собою для того, щоб менше їх купувати в магазинах. Якщо у вас є можливість, то сортуйте пластик і здавайте його на перероблення.

Рекомендуємо переглянути відео «Клятий раціоналіст», де досить докладно розповідається про мікропластик в нашому житті. Перегляд даного відео мотивує більш ретельно стежити за станом нашої планети та власного здоров’я.

Ознайомлення з наступними ресурсами дозволить вам краще розібратись з тим, як правильно сортувати сміття та куди його можна потім здати.

Додаток «Сортуй» дозволить розібратись з тим, як визначати різні типи сміття, як його підготувати до переробки і, за якою адресою знаходиться найближча станція сортування.

Корисний інтерактивний ресурс дозволяє нам на власні очі побачити, які процеси відбуваються з різними типами сміття, скільки необхідно часу для його природного розкладання, тут ви зможете ознайомитись з картою, на якій зображені пункти приймання пластику в Україні.

Україна без сміття – на цьому ресурсі знаходиться велика кількість інформації, стосовно сортування та правил приймання сміття, а також є адреси пунктів приймання. Ознайомившись з інформацією на сайті, ви зможете самі побачити та зрозуміти, що сортувати сміття не так складно, як здається.

Джерело: http://bit.ly/2mYLhuV