Камені у нирках – що робити?

За статистикою приблизно 9% людей протягом життя мають камені в нирках. Нестерпний біль, загроза життю – цілком реальні наслідки каменів у нирках. Звідки беруться пісок і камені в нирках? Як можна вберегтися від їх утворення? 

Що таке камені в нирках?

Це затверділі грудки мінералів, що утворюються у сечовивідних шляхах. Камені в нирках формуються шляхом кристалізації і осадження солей з сечі. Вони можуть бути різного розміру (від декількох міліметрів (пісок у нирках) до кількох сантиметрів) і форми. Більшість із них складається з кальцію – найчастіше в комбінації з оксалатами, рідше з фосфатами – та сечової кислоти.

Звісно, кожен із нас хотів би уникнути цієї хвороби. Що ми можемо зробити, аби знизити ризик розвитку каменів у нирках? Відповідь проста – правильне харчування і здоровий спосіб життя.

Чому утворюються камені в нирках?

Надто мало кальцію

Здавалося б, якщо камені складаються з кальцію, то треба знизити споживання цього мінералу. Але це цілком хибне припущення. Дослідження показують, що люди з низьким рівнем споживання кальцію більш схильні до каменів у нирках, ніж ті, чий раціон багатий на кальцій. В нашому організмі присутні речовини, що мають назву «оксалати». Коли в організмі достатньо кальцію, то оксалати зʼєднуються з кальцієм у травному тракті і через кишковик виводяться з організму. Якщо ж ви споживаєте недостатню кількість кальцію, то оксалати зʼєднуються з кальцієм у сечовивідних шляхах, утворюючи пісок і камені, що залягають у нирках.

Спадковість

Якщо ваші батьки страждали на камені в нирках, то у вас підвищений ризик цього захворювання. Вчені вважають, що здатність організму переробляти оксолати передається на генетичному рівні. Із генетикою, звісно, не посперечаєшся. Але, правильно харчуючись і ведучи здоровий спосіб життя,  ви можете контролювати всі інші фактори ризику і таким чином суттєво знизити вірогідність розвитку каменів у нирках.

Перебір із салатами та чорним чаєм

Ви звикли думати, що овочі – це абсолютна користь для організму? Це не зовсім так. В усьому, навіть у найкориснішому, потрібна помірність. Надмірне споживання зелених листкових овочів – шпинату, буряків, ревеню – є фактором ризику щодо розвитку каменів у нирках. Річ у тім, що ці овочі багаті на вже знайомі нам оксалати. Висока концентрація оксалатів у сечі призводить до формуванні каменів у нирках. Це аж ніяк не означає, що вам треба менше споживати ярини. Але надавайте перевагу тим овочам, у яких нижчий вміст оксалатів – приміром, капусті в усіх її різновидах. Ще одним потужним джерелом оксалатів є чорний чай. Тому людям, схильним до утворення каменів у нирках, варто обмежити денне споживання чаю 1-2 чашками.

Надто багато солі

Коли ви їсте надто багато солоної їжі, нирки починають виділяти більше кальцію, а це, своєю чергою, може запускати процес утворення каменів. Експерти рекомендують більшості людей обмежити споживання солі 2,3 мг на добу, однак людям з високим артеріальним тиском варто знизити норму до 1,5 мг на добу.

Замало цитрусових фруктів

Цитрусові містять речовину цитрат, що знижує ризик утворення каменів у нирках. Тому лікарі радять щодня додавати скибку цитрини або лайму до води.

Замало магнію

Дослідження показують, що вживання продуктів, багатих на магній, може бути ефективним засобом профілактики каменів у нирках. У великих кількостях магній міститься в таких продуктах, як-от горіхи (найбільше – в бразильських горіхах, кешʼю та мигдалі), гречка, пшоно, цільнозернові вівсяні та пшеничні крупи, бобові (горох і квасоля), чорний шоколад, морська капуста.

Дегідратація

Люди, що живуть у південних країнах, більше схильні до утворення каменів у нирках. Причина, як вважають дослідники, – в тому, що через спекотний клімат люди більше пітніють і втрачаюь рідини. Коли ви не пʼєте достатньо води, зменшується кількість сечі і в ній збільшується концентрація мінералів. А це підвищує вірогідність того, що ці мінерали утворюватимуть сполуки у вигляді каменів.

Підтримання належного рівня гідратації організму є одним з найефективніших методів профілактики каменів у нирках. Достатня кількість води вимиває з сечовивідних шляхів речовини, з яких утворюються камені. Саме тому експерти рекомендують пити близько 8 склянок води на день.

Надто багато проносного

Люди, які в боротьбі з закрепами зловживають проносними препаратами, мають високий ризик розвитку каменів у нирках. Ці препарати впливають на здатність організму абсорбувати поживні речовини та можуть призводити до дисбалансу електролітів – і, як наслідок, провокують утворення каменів.

Надмірна вага

Дослідження показують, що люди з ожирінням більше схильні до утворення каменів у нирках. Точного пояснення цього спостереження вчені поки не знайшли, але є припущення, що зайва вага змінює середовище у сечовивідних шляхах і воно стає більш спиятливим для утворення каменів.

Для їх профілактики лікарі радять пити більше води, споживати достатньо кальцію та магнію, регулярно їсти цитрусові, не зловживати проносними препаратами та обмежити споживання солі.

Наталія Кошманенко,

Також читайте

Пасивне куріння: прихована загроза

Що треба знати про туберкульоз