Бронхіальна астма – що потрібно знати

До 300 мільйонів населення планети страждає від цієї непростої хвороби. Показники захворюваності на бронхіальну астму налічують від 1 до 18%. Для дітей цей показник знаходиться в діапазоні 5-10%. Найбільш поширена бронхіальна астма серед дітей шкільного віку. Частіше за все від неї страждають діти, які проживають у промислових регіонах, з несприятливою екологією. Мешканці міста -7,1% частіше зіштовхуються з такою проблемою, ніж жителі села -5,7%.

Що являє собою бронхіальна астма

Астма є хронічною хворобою, яка періодично проявляє себе у вигляді нападів задишки та свистячих хрипів. По тяжкості та частоті ці симптоми бувають різного ступеню. Інтервал між двома проявами астми може складати одну годину або один день. Найчастіше хвороба  нагадує про себе під час фізичних навантажень або вночі.

Бронхіальна астма може виникнути у людей різного віку. Однак найчастіше її діагностують у дітей та молоді. І це характерно як для України, так і для інших країн світу.

Передумовою розвитку бронхіальної астми є хронічне запалення бронхів, внаслідок чого нервові закінчення в дихальних шляхах стають більш чутливими та швидше подразнюються. Під час нападу бронхіальної астми відбувається збільшення слизових оболонок бронхіол, що призводить до звуження дихальних шляхів, в результаті чого вдихати та видихати повітря стає неможливо.

Варто зауважити, що коефіцієнт смертності серед хворих бронхіальною астмою – не є найвищим, якщо порівнювати його з показниками інших хронічних хвороб.. Проте жити з бронхіальною астмою дуже складно, через те, що вона сильно погіршує якість життя. Хворі на астму мало рухаються та страждають від безсоння та втоми.

Симптоми бронхіальної астми

Проявляється бронхіальна астма по-різному. Нагадувати про себе хвороба може як періодично, так і постійно. Серед її симптомів можна відокремити напади задухи, задишку, сухий кашель аж до надриву, свистячі хрипи під час видиху та біль у грудній клітці.

Окремої уваги заслуговує кашльова форма захворювання, для якої характерний кашель, під час якого виділяється незначна кількість мокроти. Варто зауважити, що кашель найсильніше турбує вночі, а з приходом дня – відступає.

Частіше за все розвитку нападу астми передують певні критерії, і сам процес складає декілька днів. Однак сильні напади можуть з’явитись зовсім неочікувано. Коли хвороба на деякий час відступає пацієнти почувають себе задовільно.

Причини виникнення астми

Астму відносять до невиліковних хвороб. Однак у людини залишається можливість контролювати  перебіг захворювання та прояви його симптомів. Варто зауважити, що лікарі до теперішнього часу точно не з’ясували основі причини виникнення астми. Проте більшість експертів вважають, що до хвороби призводить генетична схильність, яка поєднується з зовнішніми подразниками.

Серед найбільш поширених причин бронхіальної астми можна виділити наступні.

  • Алергени. У людей, які страждають на алергічний риніт або атопічний дерматит ризик розвитку бронхіальної астми зростає у 3-5 разів. В той час, як і сама бронхіальна астма може викликати алергію на певні подразники
  • Спадкова схильність. Якщо ваші прямі родичі хворіли на астму, то ви опиняєтесь у групі ризику
  • Робота або тривале перебування у шкідливих умовах
  • Низька вага новонародженої дитини, або якщо мати продовжувала палити, коли була вагітною
  • Виникнення частих респіраторних захворювань
  • Певні ліки. До них відносять аспірин, групу протизапальних та знеболювальних препаратів, а також ліки, які призначені для зниження тиску
  • Надмірна вага
  • Малорухливий спосіб життя
  • Домашні алергени. До них відносять пил і пилові кліщі, пліснява,  домашні тварини, а саме їх шерсть, пір’я і слина, побутова хімія і таргани
  • Холодне повітря або сильне емоційне чи фізичне навантаження можуть посилювати симптоми астми або стати причиною її ускладнення

Як запобігти астмі

Для того, щоб знизити ризики виникнення астми необхідно:

  • ретельно слідкувати за порядком вдома, регулярно прибирати та провітрювати кімнати
  • відстежувати рівень сухості повітря, у разі потреби необхідно зволожувати та фільтрувати його за допомогою спеціальних приладів
  • використовувати лише безпечну побутову хімію, якщо це неможливо, то під час прибирання необхідно вдягати рукавички та маску
  • при першій підозрі на алергію необхідно піти до лікаря
  • відмовитись від самолікування, і перш ніж приймати якісь ліки обов’язково радитись з лікарем
  • бути активним, щодня прогулюватись на вулиці за будь-якої погоди