Алергія на шкірі – як виглядає кропив’янка

Більшість людей хоч раз у житті стикалися із різноманітними подразненням шкіри. Отже, наскільки поширені шкірні алергії? Як стверджують спеціалісти-алергологи, 70-80% алергічних реакцій мають прояви на шкірі.

 

До шкірних алергій відносять кропив’янку, гостру і хронічну, атопічний дерматит чи екзему, контактну алергію тощо. Такі рослини, як плющ чи борщівник – найпоширеніші збудники алергії на шкірі. Контакт шкіри з тарганами та кліщами пилу також може викликати симптоми алергії на шкірі.

 

Кропив’янка ‒ шкірне захворювання, яке виникає внаслідок вивільнення гістаміну та інших хімічних речовин у верхніх шарах дерми, що призводить до формування внутрішньошкірних набряків. Воно характеризується раптовою появою на різних ділянках шкіри блідо-рожевих сверблячих пухирів (уртикарій, від лат. urtica ‒ безпорожнинне утворення на поверхні шкіри). Ці пухирі дуже нагадують опіки кропивою.

 

Симптоми кропив’янки:

 

  • сверблячі або пекучі пухирі блідо-рожевого кольору в оточенні почервоніння

 

  • пухирі швидко з’являються та швидко зникають, не залишаючи слідів на шкірі

 

  • пухирі мають різний розмір і форму, можуть зливатися та займати значні ділянки шкіри

 

Кропив’янка буває:

 

  • гострою (тривалістю менше ніж 6 тижнів)

 

  • хронічною (тривалістю понад 6 тижнів)

 

Гостра форма кропив’янки трапляється значно частіше за хронічну (70% проти 30%). Слово “гострий” означає короткий проміжок часу. Гостра кропив’янка може з’явитись різко, протягом кількох хвилин або годин. Вона виникає спонтанно після вживання певної їжі або контакту з іншим алергеном.

 

Її також можуть спричинити неалергічні причини, такі як спека або холод, фізичні навантаження, ліки, укуси комах або інфекції.

 

Гостра кропив’янка може тривати від кількох годин до 6 тижнів.

 

Алергію на шкірі можуть спровокувати:

 

  • Їжа. Насамперед арахіс та інші горіхи, яйця та молюски, банани, каштани, ківі або манго. З’являється протягом 1-12 год.

 

  • Добавки, барвники та консерванти у продуктах харчування, вітамінах, спеціях, косметиці, засобах по догляду за шкірою, зубній пасті. З’являється протягом 2-24 год.

 

  • Ліки. Багато ліків, включаючи антибіотики, аспірин та ібупрофен, можуть стати  тригерами. Реакція виникає або негайно, або за день, тиждень чи роки після того, як ви почали приймати ліки.

 

  • Холод чи спека. З’являється одразу, як ви потрапляєте з холоду у тепло, і  – навпаки.

 

  • Адреналін. Стрес, фізичні вправи, спека чи гарячий душ – це кілька речей, які змушують ваше тіло вивільняти адреналін. З’являється від 30 до 60 хв.

 

  • Тісний одяг або тугий пасок. З’являється протягом 4–24 год.

 

  • Рослини, тварини чи хімікати. Наприклад, кропива, медуза, кориця, аскорбінова кислота чи латекс. Зазвичай протягом декількох хвилин виникають пухирі (а іноді і утруднене дихання).

 

Хронічна кропив’янка у більшості випадків є ідіопатичною, тобто невідомого походження. Близько 50% людей, що страждають на хронічну кропив’янку, так ніколи і не дізнаються, що викликає її спалахи. Хвороба може тривати протягом багатьох місяців або років. Пухирі звичайно спричиняють неабиякий дискомфорт і  часом є болючими, але на щастя є не заразними.

 

!Навіть коли ви не можете знайти причину, лікування може допомогти вам очистити шкіру та запобігти новим спалахам хвороби.

 

Варто пам’ятати:

 

  • І діти, і дорослі можуть страждати на кропив’янку.

 

  • Пухирі швидко з’являються та швидко зникають, не залишаючи слідів на шкірі. Мають різний розмір і форму, можуть зливатися та займати значні ділянки шкіри. Вони не заразні.

 

  • Ангіоневротичний набряк – це реакція, яка вражає глибокі шари тканин під шкірою.

 

  • Кропив’янка може спричинятися алергічними і неалергічними чинниками.

 

  • Більшість випадків гострої кропив’янки є алергічною реакцією на специфічні речовини.

 

  • Більшість випадків хронічної кропив’янки є ідиопатичними або розвиваються як прояв аутоімунних захворювань.

 

  • Підхід до терапії залежить від тяжкості проявів; перш за все показано уникнення факторів, що провокують кропив’янку і використання неседативних антигістамінних засобів.

 

Антигістамінні препарати другого покоління (неседативні), згідно з сучасними вітчизняними і зарубіжними лікарськими настановами, є препаратами першого вибору.

 

Вам також може бути цікаво

 

 

РЕКЛАМА

 

«РОЛІНОЗ» (цетиризин) – відноситься до сучасної групи неседативних антигістамінних препаратів, які широко використовуються при алергічних захворюванях у світовій практиці.

 

Цетиризин, діюча речовина «Роліноза», посідає особливе місце з-поміж антигістамінних препаратів та має багато переваг при використанні.

 

Цетиризин є ефективнішим за більшість препаратів порівняння у зменшенні симптомів алергії та покращенні якості життя пацієнтів

.

Цетиризин має швидкий початок дії, яка проявляється вже з 20-ї хвилини після прийому

.
Ефект триває 24 години. Тому досить приймати по 1 таблетці цетиризина на добу, що дуже зручно.

Цетиризин не метаболізується в печінці.

Цетиризин не взаємодіє з іншими препаратами (які проходять печінковий метаболізм) тому при необхідності можна використовувати одночасно з антибіотиками, кортикостероїдами та іншими ліками.

Практично не викликає седативного ефекту, що дозволяє використовувати пацієнтам, професії яких пов’язані з підвищеною концентрацією уваги.

Цетиризин практично не має ефекту звикання при тривалому застосуванні (якщо у вас цілорічний риніт, хронічна кропив’янка).

 

Цетиризин часто призначають тим пацієнтам, яким не допомогли інші антигістамінні препарати.

 

У результаті аналізу таких найважливіших параметрів, як ефективність, безпечність, вартість лікування, світовий досвід використання, було виявлено, що саме цетиризин має істотні переваги перед іншими антигістамінними препаратами.

 

В Україні препарат «Роліноз» представлений 2-ма формами випуску – краплі для внутрішнього застосування у флаконі (20 мл), а також таблетки.

 

«Роліноз» краплі – застосовується у дітей у віці від 2-х років та у пацієнтів будь-якого віку, які мають проблеми з ковтанням таблеток.

 

«Роліноз»  таблетки – призначений для дітей від 6-и років та дорослих.

 

Перед застосуванням лікарського засобу необхідно проконсультуватись з лікарем та обов’язково ознайомитись з інструкцією для медичного застосування.

 

Інформація надана на правах реклами.

Джерела інформації:

  1. Локальний алергічний риніт як окремий фенотип захворювання: клініка, діагностика, лікування. Зайков С.В. та співавтори. Здоров’я України. № 6 (451) • Березень 2019 р.
  2. Дермографічна кропив’янка: сучасні підходи до діагностики та лікування. Зайков С.В. та співавтори. Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. Спецвипуск № 1 2018
  3. «Диагностика аллергии, лекарства от аллергии. График цветения растений» за посиланнями – https://medsimple.com.ua/diagnostika-i-lechenie-allergii/; 
  4. Крюков А.И., Кунельская Н.Л., Гуров А.В., Изотова Г.Н., Шадрин Г.Б., Попова И.А. Цетиризин в лечении воспалительных заболеваний полости носа. // Медицинский совет. – 2016 – №18
  5. Інструкція для медичного застосування РОЛІНОЗ краплі.