Алергічний риніт чи наслідки застуди?

Холодна погода – ідеальний  час для закладених носів, болів у горлі і очей, що немилосердно сльозяться чи свербять. Відомо, що зима-рання весна є синонімами нежиті, або ж риніту. Інфекційний риніт є можливо найбільш поширеним типом риніту. Він також відомий як звичайна застуда, або інфекція верхніх дихальних шляхів.

Але якщо симптоми вашої застуди тривають більше тижня-двох-трьох, при цьому можуть раптово зникати, коли ви залишаєте помешкання, чи кардинально змінюєте оточення? Ви за інерцією продовжуєте лікувати застуду. Але це також може бути і синуситом, і алергією.

Синусит – це запалення слизової оболонки пазух носа, яке може бути гострим або хронічним. При блокуванні пазух і їх заповненні рідиною, в них можуть розвиватися бактерії, викликаючи такі симптоми, як головний біль і виділення з носа жовтого кольору. Блокування пазух носа може бути викликане як застудою, так і алергією.

Алергічний риніт настає при вдиханні будь-якого алергену, що викликає запалення і набряк слизової оболонки носа. Алергічний риніт і синусит тісно пов’язані між собою, тому що алергічний риніт викликає закладеність носа, а відтак і носових пазух.

У пацієнтів з алергічними захворюваннями завжди присутнє запалення, яке виступає також сприятливим тлом для ГРВІ.

Ті, хто страждають на те чи інше алергічне захворювання, переносять респіраторні інфекції частіше, ніж здорові люди. У осіб з алергією тривалість ГРВІ майже в 2 рази більше: середня тривалість загострення у них становить 9 днів, а у пацієнтів без алергічних захворювань в анамнезі – 5 днів. Перманентне запалення призводить також до  бактеріальних ускладнень – бронхіту, синуситу, пневмонії тощо.

На сьогоднішній день спеціалісти часто говорять про дві одночасні і  взаємопов’язані епідемії – алергічних захворювань і ГРВІ.

Розуміння того, чим викликані ваші симптоми – алергією, застудою чи синуситом, є першим кроком до вибору правильного лікування. Вилікувати алергію неможливо, але досягти повної ремісії її симптомів можна.

Через схожість симптомів алергії та застуди пацієнти роками знімають симптоматику «парацетамолами» і пізно звертаються до лікаря-алерголога.

Застуда

  • Симптоми – нежить з водянистими або густими жовтими виділеннями, болі в тілі, субфебрильна (коливання в межах 37-38°) температура
  • Початок – 1-3 дні після появи у вас вірусу
  • Тривалість – 3-7 днів

Алергічний риніт

  • Симптоми – нежить з водянистими виділеннями, відсутність ломоти тіла  і температури
  • Початок – одразу після впливу алергенів
  • Тривалість – доки ви знаходитися у полі впливу алергенів

Синусит

  • Симптоми – густі, жовті або зеленуваті виділення з носа або по задній стінці горла (постназальний синдром), закладеність носа і утруднене дихання, набряк і тиск навколо очей, носа чи лоба, що посилюється при нахилянні, біль у горлі, кашель, втома і легка лихоманка
  • Початок – після 7-12 днів тривання закладеності носа чи кашлю
  • Тривалість –  гострий синусит до чотирьох тижнів. Хронічний синусит – три місяці або довше.

Отже нежить є універсальним маркером запальних процесів верхніх дихальних шляхів. Якщо такі характерні симптоми, як чхання, закладеність носа, або інші симптоми з боку носа чи синусів супроводжуються підвищенням температури тіла — це свідчить про інфекційні застудні  явища. Відсутність температури зазвичай характеризує запальний процес неінфекційної патології – алергічний риніт.

Вірусна інфекція при застуді (гострому риніті) пошкоджує епітелій і провокує  запальний процес. При цьому також відбувається вивільнення гістаміну, але він не відіграє значної патогенної ролі, оскільки дуже швидко нейтралізується тканинами.

Запалення слизової оболонки носа при алергічному риніті провокують антитіла – імуноглобуліни класу Е (IgE). Антитіла по команді імунної системи агресивно атакують чужорідні речовини (алергени). Цей  імунологічний конфлікт на поверхні слизової оболонки синтезує велику кількість гістаміну і запускає захворювання.

Оскільки запальні процеси в порожнині носа при захворюваннях інфекційного і алергічного характеру об’єднані єдиним патогенетичним механізмом, що включає викид медіаторів запалення і вивільнення гістаміну, спеціалісти радять, у всіх цих випадках, включаючи легкі форми, проводити лікування препаратами з антигістамінним і протизапальним ефектом, такими як цетиризин. Цетиризин блокує дію гістаміну, руйнує його в тканинах, та знижує реплікацію вірусів в дихальних шляхах у 100 разів.

У комплексному лікуванні ГРВІ у пацієнтів з алергічними захворюваннями, рекомендовано призначення неседативних антигістамінних препаратів протягом 7-10 днів, а при загостренні алергічного захворювання на тлі ГРВІ – протягом 2-3 тижнів.

Вам також може бути цікаво:

РЕКЛАМА

«РОЛІНОЗ» (цетиризин) – відноситься до сучасної групи неседативних антигістамінних препаратів, які широко використовуються при алергічних захворюванях у світовій практиці.

Цетиризин, діюча речовина «Роліноза», посідає особливе місце з-поміж антигістамінних препаратів та має багато переваг при використанні (1).

Цетиризин є ефективнішим за більшість препаратів порівняння у зменшенні симптомів алергії та покращенні якості життя пацієнтів (4).

  • Цетиризин має швидкий початок дії, яка проявляється вже з 20-ї хвилини після прийому (1,2,3). Ефект триває 24 години. Тому досить приймати по 1 таблетці цетиризина на добу, що дуже зручно (1,2,3).
  • Цетиризин не метаболізується в печінці (1,2).
  • Цетиризин не взаємодіє з іншими препаратами (які проходять печінковий метаболізм) тому при необхідності можна використовувати одночасно з антибіотиками, кортикостероїдами та іншими ліками (4).
  • Практично не викликає седативного ефекту, що дозволяє використовувати пацієнтам, професії яких пов’язані з підвищеною концентрацією уваги (4).
  • Цетиризин практично не має ефекту звикання при тривалому застосуванні (якщо у вас цілорічний риніт, хронічна кропив’янка (4).

Цетиризин часто призначають тим пацієнтам, яким не допомогли інші антигістамінні препарати (4).

У результаті аналізу таких найважливіших параметрів, як ефективність, безпечність, вартість лікування, світовий досвід використання, було виявлено, що саме цетиризин має істотні переваги перед іншими антигістамінними препаратами (1,2).

В Україні препарат «Роліноз» представлений 2-ма формами випуску – краплі для внутрішнього застосування у флаконі (20 мл), а також таблетки.

  • «Роліноз» краплі – застосовується у дітей у віці від 2-х років та у пацієнтів будь-якого віку, які мають проблеми з ковтанням таблеток (5).
  • «Роліноз»  таблетки – призначений для дітей від 6-и років та дорослих (6).

Перед застосуванням лікарського засобу необхідно проконсультуватись з лікарем та обов’язково ознайомитись з інструкцією для медичного застосування.

*Джерела інформації:

  1. Локальний алергічний риніт як окремий фенотип захворювання: клініка, діагностика, лікування. Зайков С.В. та співавтори. Здоров’я України. № 6 (451) • Березень 2019 р.
  2. Дермографічна кропив’янка: сучасні підходи до діагностики та лікування. Зайков С.В. та співавтори. Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. Спецвипуск № 1 2018
  3. «Диагностика аллергии, лекарства от аллергии. График цветения растений» за посиланнями – https://medsimple.com.ua/diagnostika-i-lechenie-allergii/;
  4. Крюков А.И., Кунельская Н.Л., Гуров А.В., Изотова Г.Н., Шадрин Г.Б., Попова И.А. Цетиризин в лечении воспалительных заболеваний полости носа. // Медицинский совет. – 2016 – №18
  5. Інструкція для медичного застосування РОЛІНОЗ краплі.
  6. Інструкція для медичного застосування РОЛІНОЗ таблетки.