Побутова або цілорічна алергія – що з цим робити

Коронавірус примушує сидіти нас вдома, ми ще ніколи не залишалися в помешканні такий тривалий час. Прогулянка та свіже повітря сьогодні розкіш. Але якщо ви вдома, здорові, але маєте нежить, сльози в очах, ніс і очі свербять, ви обкладені серветками? Але амброзія відцвіла ще восени, до сезону цвітіння дерев і злаків ще кілька місяців, а ГРВІ не може тривати вічно. Причина на поверхні і оточує вас повсякденно – як і домашній пил – у вас може бути побутова алергія.

Лікарі радять приділити особливу увагу вологому прибиранню – таким чином ми «вбиваємо двох зайців» – не пускаємо коронавірус та вбиваємо алергени.

Будь-який домашній пил є розплідником алергенів. Пил містить рештки і послід кліщів і тарганів, лупу собак і котів (саме на епідерміс тварин, а не на шерсть найчастіше реагує наш організмі), спори цвілі, частки бавовни і оббивки меблів, нарешті «бібліотечний» пил (мікрочастки целюлози),  – усі ті речовини, що є винуватцями цілорічної побутової алергії.

А головним побутовим алергеном є кліщ домашнього пилу (налічують до 150 видів). Пилові кліщі, близькі родичів кліщів і павуків, занадто малі, аби їх побачити без мікроскопа. Пилові кліщі харчуються клітинами шкіри людей і тварин. Вони процвітають у теплих вологих середовищах.

Основний шляхом проникнення побутових алергенів до організму людини – інгаляційний, тобто через дихальні шляхи. Тому основним проявом побутової алергії є захворювання дихальних шляхів, відоме як алергічний риніт.

Слово риніт означає «нежить». В носі утворюється рідина, слиз, що зволожує вдихуване повітря та зв’язує частинки пилу, пилку, а також бактерії та віруси. Ця рідина в нормі стікає по задній частині горла і ви цього не помічаєте оскільки її небагато і вона прозора. При нежиті ніс виробляє більше слизу, вже густого і блідо-жовтого, який подразнює задню частину горла і викликає кашель.

Симптоми алергічного риніту:

  • водянисті виділення з порожнини носа
  • закладення носа
  • свербіж в порожнині носа (симптом ще має назву «алергічний салют» – розтирання кінчика носа долонею)
  • напади чхання

Алергія – це невиправдана реактивність імунної системи на чужорідну речовину, яку називають алергеном. Алергени потрапляють до організму з їжею чи повітрям. Ними можуть стати також ліки чи предмети повсякденного побуту, яких ви торкаєтесь.

Імунна система ніби й не повинна, а проте реагує, скажімо, на пилок чи на певну їжу як на ворога. Вона їх помічає, запам’ятовує та робить мішенню для антитіл під назвою імуноглобулін Е (IgE). Ці антитіла атакують алерген, вивільняючи гістамін ‒ біологічно активну речовину, яка відіграє головну роль у розвитку алергічних реакцій.

Ця реакція спричиняє кашель, чхання, свербіння і сльозливість очей, нежить і набряк у горлі. У важчих випадках може спричинити висипання, кропив’янку, низький кров’яний тиск, проблеми з диханням, напади астми і навіть смерть.

Кожен тип IgE має певний «радар» для кожного типу алергену. Ось чому деякі люди мають алергію, наприклад, тільки на кішок – у них є тільки антитіла IgE, специфічні для епідермісу кішок. Натомість у інших виникають алергічні реакції на багаторазові алергени – вони мають набагато більше типів антитіл IgE.

Візуальні прояви алергії дихальних шляхів, особливо на ранніх стадіях, мало чим відрізняються від гострого респіраторного захворювання (ГРЗ).

Одним з найважчих проявів побутової алергії може бути бронхіальна астма, яка у 80-90% випадків спровокована дією саме цієї групи алергенів і часто не розпізнається на ранній стадії, особливо у дітей.

Якщо, наприклад, вчасно не лікувати алергію на кішку – може розвинутися  перехресна реакція з собакою, а далі ланцюгова перехресна тваринна алергія розвинеться навіть на червоне м’ясо.

У більшості помешкань такі предмети, як постільна білизна, м’які меблі та килимові покриття забезпечують ідеальне середовище для пилових кліщів і пилу. Немає чудо-продукту, який би міг усунути всі алергени у вашому домі, але, вживаючи заходів щодо зменшення кількості пилових кліщів і пилу у вашому будинку, ви можете отримати контроль над побутовою алергією:

  • Міняйте і періть постільну білизну раз на тиждень.
  • Використовуйте чохли від пилу для подушок, ковдр і матраців.
  • Вибирайте зручні для чищення меблі з дерева, металу або пластику. Уникайте м’яких меблів.
  • Позбавтеся важких товстих килимів і штор. Замініть горизонтальні жалюзі на ролети.
  • Книги і журнали тримайте за склом.
  • Дитячі іграшки тримайте у пластикових коробках.
  • Домашніх тварин не пускайте до вашої спальні.
  • Використовуйте сучасні вакуумні фільтри для пилососів (найкраще -сертифіковані для астми та алергії).
  • Дотримуйтесь сталого режиму прибирання і провітрювання. Контролюйте вологість і температуру приміщень.

Коли зміна оточення або тактика уникання алергенів виявляється неефективною, слід призначати симптоматичну фармакотерапію.

Вилікувати алергію неможливо, але досягти повної ремісії її симптомів можна.

Антигістамінні препарати другого покоління (неседативні), згідно з сучасними вітчизняними і зарубіжними лікарськими настановами, є препаратами першого вибору.

Зважаючи на необхідність тривалого застосування спеціалісти віддають перевагу цетиризину, дія якого не зменшується впродовж усього курсу лікування.

Вам також може бути цікаво:

РЕКЛАМА

«РОЛІНОЗ» (цетиризин) – відноситься до сучасної групи неседативних антигістамінних препаратів, які широко використовуються при алергічних захворюванях у світовій практиці.

Цетиризин, діюча речовина «Роліноза», посідає особливе місце з-поміж антигістамінних препаратів та має багато переваг при використанні.

Цетиризин є ефективнішим за більшість препаратів порівняння у зменшенні симптомів алергії та покращенні якості життя пацієнтів .

Цетиризин має швидкий початок дії, яка проявляється вже з 20-ї хвилини після прийому.

Ефект триває 24 години. Тому досить приймати по 1 таблетці цетиризина на добу, що дуже зручно.

Цетиризин не метаболізується в печінці.

Цетиризин не взаємодіє з іншими препаратами (які проходять печінковий метаболізм) тому при необхідності можна використовувати одночасно з антибіотиками, кортикостероїдами та іншими ліками.

Практично не викликає седативного ефекту, що дозволяє використовувати пацієнтам, професії яких пов’язані з підвищеною концентрацією уваги.

Цетиризин практично не має ефекту звикання при тривалому застосуванні (якщо у вас цілорічний риніт, хронічна кропив’янка).

Цетиризин часто призначають тим пацієнтам, яким не допомогли інші антигістамінні препарати.

У результаті аналізу таких найважливіших параметрів, як ефективність, безпечність, вартість лікування, світовий досвід використання, було виявлено, що саме цетиризин має істотні переваги перед іншими антигістамінними препаратами.

В Україні препарат «Роліноз» представлений 2-ма формами випуску – краплі для внутрішнього застосування у флаконі (20 мл), а також таблетки.

«Роліноз» краплі – застосовується у дітей у віці від 2-х років та у пацієнтів будь-якого віку, які мають проблеми з ковтанням таблеток.

«Роліноз»  таблетки – призначений для дітей від 6-и років та дорослих.

Перед застосуванням лікарського засобу необхідно проконсультуватись з лікарем та обов’язково ознайомитись з інструкцією для медичного застосування.

*Джерела інформації:

Локальний алергічний риніт як окремий фенотип захворювання: клініка, діагностика, лікування. Зайков С.В. та співавтори. Здоров’я України. № 6 (451) • Березень 2019 р.
Дермографічна кропив’янка: сучасні підходи до діагностики та лікування. Зайков С.В. та співавтори. Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. Спецвипуск № 1 2018
«Диагностика аллергии, лекарства от аллергии. График цветения растений» за посиланнями – https://medsimple.com.ua/diagnostika-i-lechenie-allergii/;
Крюков А.И., Кунельская Н.Л., Гуров А.В., Изотова Г.Н., Шадрин Г.Б., Попова И.А. Цетиризин в лечении воспалительных заболеваний полости носа. // Медицинский совет. – 2016 – №18
Інструкція для медичного застосування РОЛІНОЗ краплі.
Інструкція для медичного застосування РОЛІНОЗ таблетки.