Що потрібно знати про серцево-судинну систему

Більшість людей знає про серце те, що «воно зліва», «може боліти», а ще в ньому, ймовірно, «знаходиться душа». До анатомії усі ці поняття мають дуже далеке відношення.

До серцево-судинної системи належать серце, судини та кров. Вона служить для транспортування поживних речовин по організму та виведення продуктів життєдіяльності із тканин. Центром серцево-судинної системи є серце: чотирикамерна помпа, що перекачує кров до артерій. Останні, в свою чергу, транспортують поживні речовини та насичену киснем кров до тканин організму. Позбавлена від кисню кров повертається по венах до серця, де цей цикл повторюється тисячі разів на день.

Серце

Серце – м’яз завбільшки з кулак, який складається із чотирьох камер: лівого та правого передсердя, лівого та правого шлуночка. Передсердя розташовані у верхній частині серця, до них надходить кров із різних частин тіла. Шлуночки розташовані у нижній частині серця, вони викачують кров із серця до організму. Правий шлуночок викачує позбавлену від кисню кров до легень. Лівий шлуночок викачує збагачену киснем кров до решти органів. Між камерами знаходяться клапани, які контролюють потік крові та забезпечують відповідний напрямок.

Судини

Судини – еластичні труби, по яких кров тече від та до серця. Збагачена киснем кров іде від серця по артеріям та переносить кисень і поживні речовини до органів тіла. Після цього кров потрапляє у капіляри та по судинах повертається до серця через порожнисту артерію. Пройшовши через правий шлуночок та легеневу артерію, кров насичується киснем в легенях, позбавляється від двоокису вуглецю, із легеневої вени повертається до лівого передсердя, а потім до лівого шлуночка, і процес повторюється знову.

Кров

Кров – це сполучна рідина, що містить еритроцити, лейкоцити, тромбоцити та водянисту речовину плазму. Плазма, у свою чергу, містить протеїни, цукри, жири та мінерали. Організм дорослої людини в середньому перекачує близько 5 літрів крові за кардіоцикл. Еритроцити містять гемоглобін, який відповідає за транспортування кисню до клітин та виведення двоокису вуглецю.

Функції серцево-судинної системи

Серцево-судинна система складається із серця, артерій та вен. Серце перекачує кров по організму та забезпечує клітини необхідними поживними речовинами та киснем, а також виводить такі продукти життєдіяльності, як двоокис вуглецю. Регуляція температури та імунітету – це також важливі її функції. Серцево-судинна система – це закрита система, оскільки кров постійно циркулює по закритому каналу.

Функція газового обміну

До складу крові входять еритроцити, що містять гемоглобін, протеїн, який переносить кисень по організму та двоокис вуглецю до легень. Кисень із повітря потрапляє до легень та в кров і прикріплюється до гемоглобіну. Після цього кисень транспортується по організму та використовується для вироблення енергії та перебігу інших хімічних реакцій. Двоокис вуглецю – це продукт життєдіяльності клітин, що вивільняється з клітини та прикріплюється до гемоглобіну, який позбавився від молекули кисню. Після цього еритроцити транспортують двоокис вуглецю до легень, який вивільняється під час видиху, згідно із Інститутом Франкліна.

Функція помпування

Серце – це орган серцево-судинної системи, що складається, як вже було сказано, із чотирьох камер. Права частина серця, до якої належить праве передсердя та правий шлуночок, перекачують позбавлену від кисню кров до легень. Легені відправляють  насичену киснем кров назад до лівої частини серця, після чого вона транспортується по всьому організму. Функція перекачування залежить від пучка нервових клітин, що мають назву синусно-передсердний вузол. Він є природним пейсмейкером серця, тобто задає темп.

Функція циркуляції поживних речовин

Речовини із перетравленої їжі абсорбуються із малого кишківника по венах до серцево-судинної системи. До поживних речовин належать карбогідрати, ліпіди, протеїни, вітаміни та мінерали. Усі вони необхідні для нормального функціонування клітин.

Функція регуляції температури

Серцево-судинна система регулює температуру тіла. Коли температура занадто висока, потік крові по артеріям іде до кінцівок, де температура вивільняється разом із потом. Якщо температура занадто низька, нагріта в артерія кров іде до венозної системи, яка транспортує кров далі і зігріває організм.

Імунна функція

Лейкоцити захищають організм від таких шкідливих зовнішніх речовин, як бактерії. Вони виконують багато функцій, щоб знищити ці речовини чи виробити антитіла, які їх долають. Лейкоцити циркулюють із потоком крові та виробляються у кістковому мозку і загрудинній залозі. 

Читайте також:

7 порад, як вберегтися від інсульту

Калій і магній – тандем для вашого серця

Ходити пішки – найпростіший спосіб оздоровити серце й судини