15 кроків до здорового серця

Про своє серце ми згадуємо лише тоді, коли воно починає схвильовано битися, наче сполохана птаха в клітці, або стискується від тривоги… І з жалем думаємо: “Ой, треба було б більше гуляти і відпочивати, та й жирного і соленого я їм забагато! Та й хвилююся з дрібниць занадто…” Але будь хто з на може захистити своє серце не тільки від впливу стресу, але і від хвороб. Ось, до вашої уваги, п’ятнадцять фактів, і одночасно, п’ятнадцять простих правил, які допоможуть вашому серцю бути сильним та здоровим. Почати жити згідно цих правил ніколи не пізно.

Корисні звички

1 склянка червоного виноградного соку на день поперджує розвиток ішемічної хвороби серця (ІХС), вважають французькі вчені з університету Луї Пастера в Страсбурзі: «Сік винограду чинить подібний до червоного вина профілактичний ефект, але не містить алкоголю». У червоному вині як і в деяких видах виноградного соку міститься високий рівень поліфенолів, речовин, які здатні зв҆ язувати так звані вільні радикали, що утворюються в процесах окислення в організмі. Дію вільних радикалів пов҆ язують з пошкодженням цілісності судинної стінки, в тому числі і коронарних судин, що живлять серцевий м҆ яз, а також з процесами старіння організму.

Отже поліфеноли червоного виноградного соку, зміцнюючи судинну стінку, покращуючи кровообіг та стан судин сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань.

 

2 склянки молока на день захистять ваше серце від хвороб. Ще відомий фізіолог  І.П.Павлов писав, що молоко є одним із найбільш унікальних продуктів нашого раціону і являється їжею, що найбільш легко засвоюється. Цей продукт широко застосовується не тільки у дитячому харчуванні, а й входить до складу дієтичного харчування пацієнтів з патологією шлунково-кишкового тракту. Відомий лікар-терапевт, один із засновників військово-польової терапії, Сергій Петрович Боткін вважав, що молоко є дорогоцінним засобом для лікування захворювань серця та нирок.

До складу речовин, які мають лікувальне та профілактичне значення при атеросклерозі, входять вітаміни А, Е, холін, амінокислота метіонін. І всі вони містяться у молоці!

Молоко, сир, і, особливо, твердий сир містять кальцій, який просто незамінним для злагодженої роботи серця, є джерелом кальцію, особливо для людей похилого віку, що легко засвоюється.

 

3 рази на день нашому серцю та судинам необхідні продукти, що містять вітамін Е (овочі, сир, твердий сир, рослинна олія). Вітамін Е являється чудовим антиоксидантом, що протидіє шкідливим речовинам окислення деяких продуктів обміну, наприклад жирів. Зокрема, захищає стінки судин від «поганого» холестерину, перешкоджає його окисленню і той не пертворюється у форму, що легко приліпає до стінок судин. Також вітамін Е нормалізує  згортання крові, захищаючи організм від закупорки судин та тромбозу.  Корисно вживати у їжу пророщену пшеницю, спаржу, манго, цільнозернові пластівці,  до складу яких входить вітамін Е.

 

4 шматочки риби на тиждень зменшують ризик інфаркту міокарда на 44 %. Та й справді, риба містить мало жирів порівняно з м’ясом, тому страви з риби дуже корисні для профілактики атеросклерозу. Також, риба, що живе у водах холодних морів (скумбрія, тунець, лосось) містить цінні речовини – омега-3 та омега-6 жирні кислоти (які дозволяють рибам адаптуватися до холоду).

Саме омега-3 та омега-6 жирні кислоти надзвичайно корисні для серця, тому що покращують стан судин, сприяють зниження артеріального тиску, нормалізують процеси згортання крові і підвищують рівень ліпопротеїдів високої щільності, або «хорошого» холестерину, який не відкладається на поверхні судинної стінки, а приймає участь у процесах обміну та утворення жовчі.

 

5 грецьких горіхів на день сприяють подовженню вашого життя на 7 років. Вони містять велику кількість ненасичених жирних кислот та мінеральні речовини (калій, магній, йод), що робить їх незамінним продуктом при лікуванні атеросклерозу, гіпертонії та інших захворюваннях серцево-судинної системи.  Народна медицина рекомендує вживати горіхи при втомі для відновлення сил. Відомо, що грецькі горіхи стимулюють роботу головного мозку, корисні при лікуванні депресії та невротичних розладів. Незамінні вони і при недокрів’ї, оскільки містять сполуки заліза та кобальта. В цілому грецькі горіхи – необхідний продукт в раціоні кожного, які зберігають молодість душі та тіла людини.

 

6 сходинних проміжків між поверхами, що пройдені зранку та ввечері, у 3 рази зменшують вірогідність розвитку серцево-судинних захворювань. Тому, поспішаючи на роботу, чи повертаючись додому, намагайтеся рідше користуватися ліфтом,  а краще спускайтеся чи піднімайтеся  по сходам пішки.

 

7 чайних ложечок малинового варення на день за півроку зроблять міцнішими ваші коронарні артерії у 2,5 рази. Саме у цьому варенні високий вміст вітамінів Р і С, що зміцнюють стінки судин, а також саліцилова кислота, що нормалізує згортання крові.

Адже лікарям відомо, що ацетилсаліцилова кислота – ефективний профілактичний засіб серцево-судинних захворювань, що запобігає підвищеному згортанню крові та утворенню тромбів. Тому малина є природнім і абсолютно безпечним замінником лікарського засобу – ацетилсаліцилової кислоти.

Так що, мерщій в гості до бабусі – на смачний чай з малиновим варенням, що не тільки смачно, а й корисно для  серцево-судинної системи!

 

8 бананів на тиждень нормалізуть серцевий ритм. Банани містять речовину 5-гідрокситриптамін (один із біохімічних попередників серотоніну), який покращує процес засвоєння та обробки інформації у нервовій системі, чинить тонізуючий ефект та дає людині відчуття гарного настрою та оптимізму.

Банани забезпечуть нервову та серцево-судинну системи людини необхідною енергією, знижують артеріальний тиск, нормалізують серцевий ритм та відновлюють баланс калію в організмі, і особливо в міокарді. Вчений Роджер Мей із Арагонської національної лабораторії рекомендує: «З’їжте банан, і ваше самопочуття покращиться,  а також ви захистите себе від гіпертонії, атеросклерозу та захворювань печінки».

 

9 куплетів улюбленої пісні, проспіваних зраку та ввечері захистять вас від приступів стенокардії. Недарма У відомому радянському фільмі співали «легко на сердце от песни веселой» – це вже не просто слова, а доведений науковий факт.

 

10 хвилин медитації, релаксації або молитви на день позитивно впливає на стан міокарду. До речі, цікавим і давно відомим фактом є те, що коли монахи моляться або беруть участь у богослужіннях – процеси старіння у них на той момент сповільнюються.

 

11 професій при яких важко зберегти здоровим серце: космонавти, шахтарі, поліція, авіадиспетчери, керівники виробництв, банків, фірм, журналісти, лікарі, водії, робочі конвеєрів – всі вони зазнають хронічного стресу, що  безпосередньо негативно впливає на роботу серця.   Тому, не залежно від професії, зберігайте спокій, на нервуйте, не беріть дрібниць близько до серця. Ставлення до життя відіграє величезну роль у збереженні здоров’я.

 

12 затяжок сигарети збільшують навантаження на серце на цілих 5 % внаслідок  звуження коронарних судин. Підраховано, що серце людини, що палить, здійснює за добу на 12-15 тисяч  скорочень більше, ніж серце людини, що не палить. Тому працюючи в такому неекономному режимі, серце курця передчасно зношується і старіє. І, взагалі, міністерство здоров’я України давно попереджує…

Отже, 12 крок до здорового серця – кинути палити.

 

13 кг  маси тіла можна легко скинути за 2 роки з користю для вашого серця, якщо ви маєте надлишкову вагу. Навіть, якщо ви не змінете звичного раціону та ритму життя, але будете проходити щоденно у швидкому темпі 2,5 км, то за два роки якраз  буде спалено 13 кг надлишкової ваги. 

 

14 апельсинів (мандаринів, грейфрутів) на тиждень захитять ваше серце від стресу. В апельсинах, наприклад, містяться вітаміни та мікроелементи: каротиноїди, вітамін С (одна склянка апельсинового соку містить добову дозу вітаміну), біотин, фолієва кислота. Дуже корисним вважається апельсиновий сік – в холодну пору року він попереджує авітаміноз та респіраторні захворювання, зміцнює стінки судин, знижує високий артеріальний тиск, сприяє покращенню формули крові, активізує роботу головного мозку, спалює жири, стимулює клітинний обмін та вбиває бактерії.

 

15 хвилин (мінімум) сміху на день можуть продовжити ваше життя на 8 років. Відомо, що  сміх знижує стрес та покращує кровообіг. Лікарі-кардіологи з медичного центру в Балтіморі (штат Меріленд) порівняли групу пацієнтів з серцево-судинною патологією та групу здорових людей і виявили, що 40 % людей з патологією серцево-судинної системи сміялись набагато менше, ніж їх ровесники без такої патології.

 Сміх покращує кровоток у судинах, завдяки чому судини людини, яка часто сміється, зберігають еластичність та пружність, що зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Покращується також і мозковий кровообіг, що чинить позитивний вплив на концентрацію уваги, пам҆ ять, працездатність, та емоційний стан людини. Вчені з штату Флоріда вважають, що сміх має такий же позитивний влив на серце, як і фізичні вправи. До того ж сміх та позитивне ставлення до життя значно зменшує рівень стресу з яким ми стикаємося у нашому повсякденному житті.

Сподіваємося, що ці прості правила допоможуть вашому серцю бути здоровим і працювати без перебоїв багато-багато років. 

Наші поради  ‒ надійна профілактика серцево-судинних захворювань. Проте, якщо ваше серце вже почало вас непокоїти, то загальнозміцнюючі рекомендації теж корисні, але не повинні виключати медикаментозного лікування. Не зволікайте з візитом до лікаря та дотримуйтеся його порад.

За підтримки ТОВ “Такеда Україна”

  UA/CVM/1116/0118с