Чи передається грип повітряно-крапельним шляхом

З часу появи COVID-19 у грудні 2019 року ми всі дізналися набагато більше про те, як розповсюджуються віруси, ніж ми знали раніше, а також, те, що соціальне дистанціювання та носіння масок забезпечують міцний захист від респіраторних вірусів. Найбільшою причиною цього є наявність  доволі великої кількості інфікованих мікрочастинок, що виділяються від заражених вірусом, як правило, через кашель або чхання.
 

Як це буває

Але, іноді, абсолютно невинні на перший погляд дії – наприклад, просто спів, розмова або навіть дихання – можуть сприяти поширенню вірусу. У таких випадках, які зараз стосуються COVID-19, деякі дослідники вважають, що існує повітро-крапельний спосіб поширення вірусу. Оскільки важко ігнорувати схожість нового коронавірусу із сезонним грипом, чи означає це, що грип може також може поширюватися  повітряно-крапельним шляхом?
                                                                                                                                 
Спочатку трохи про те, що означає повітряно-крапельний шлях, говорячи про інфекційні хвороби. З назви стає зрозуміло, що основним методом поширення захворювання є розповсюдження через краплі або мікрокраплі слини чи слизу, більшість з них зводиться до розміру крапель. Чим більше крапля, тим швидше вона впаде на землю. Як тільки вона потрапляє на поверхню, людина може торкнутися цієї поверхні, а потім рота, носа або очей – так відбувається зараження.
 
Однак чим менша частинка, тим довше вона може затримуватися в повітрі та інфікувати людей таким чином, – розповідає Шеріф Моссад, доктор медичних наук, інфекціоніст клініки Клівленда.

Це тому, що ці дрібніші частинки не зовсім швидко потрапляють на землю і можуть швидше випаровуватися. Це також провокує оголення ядер крапель дихальних виділень – дрібніших частинок, зменшених випаровуванням, – які можуть “зависати в повітрі протягом декількох годин, а повітряні потоки переносити їх на відстань більше двох метрів”, – говорить доктор Моссад.

 

Повітряно-крапельний шлях

Одним із прикладів справді повітряно-крапельного вірусу є кір, повідомляє Центр з контролю та профілактики захворювань. Вірус кору настільки малий, що може залишатися інфекційним у повітрі протягом двох годин після того, як заражена людина покине простір, зазначає CDC. Це є яскравим свідченням того, чому кір поширюється так швидко, коли є спалах.

Але це стає дещо складнішим, якщо говорити про грип та повітряну трансмісію. Традиційно CDC каже, що віруси грипу поширюються в основному через великі краплі слизу або слини, що виділяються, коли людина чхає або кашляє. (Технічно ці краплі все ще переносяться в повітрі, оскільки вони поширюються через повітря, але вони не відповідають визначенню твердих частинок у повітрі). І оскільки вірус грипу не може висіти у повітрі годинами, лікарі не обов’язково вважають  шлях його поширення повітряно-крапельним.

Тим не менш, передача грипу може відбутися в повітрі навіть через мікрочастинки слини поблизу зараженої особи, однак невідомо напевне який саме із способів передачі вірусу все-таки найнебезпечніший”.

                                                                                                                                
Існують також докази того, що, як і COVID-19, грип може поширюватися на масових заходах, тоді віруси “діють у повітрі”, а “маленькі крапельки тримаються довше та розповсюджуються далі”, зазначає Дженніфер Лайттер, доктор медичних наук, педіатр інфекціоніст з Нью-Йоркського університету в Лангоні. Але хоча ми не можемо однозначно сказати, чи передається грип повітряно-крапельним шляхом, ми знаємо точно – переважна більшість інфікувань відбувається через мікро-краплі.

Це означає, що краплі виділяються інфікованими вірусом людьми, тому мікрочастинки вірусу можуть  потрапити в рот або ніс людей, які знаходяться поблизу. Ось чому соціальне дистанціювання та носіння масок –  корисне для запобігання розповсюдженню COVID-19 .                                                                                                                          

Хоча це менш ймовірно, CDC також зазначає, що грип може поширюватися через контакт із зараженими поверхнями.

Дієвий спосіб захистити себе і рідних від грипу – залишайтеся вдома і тримайтеся  подалі від інших як тільки  ви відчули перші симптоми, лихоманку, втому, кашель, біль у горлі, головний біль. ,

І пам’ятайте, потрібно зробити щеплення від грипу, це особливо важливо цього року, оскільки COVID-19 продовжує наступати.

Джерело: https://www.health.com/condition/cold-flu-sinus/is-the-flu-airborne

Вам також може бути цікаво:

Чи може закладеність носу бути симптомом коронавірусу

Що робити, якщо захворіли на грип

Що таке синусит і як відрізнити його від застуди