Чи може закладеність носу бути симптомом коронавірусу

Як тільки температура починає хоч трохи знижуватися, ви знаєте, що буде далі – закладений ніс і нежить. Але цього року закладеність носа приносить із собою трохи більше занепокоєння, оскільки COVID-19 продовжує циркулювати у світі. Закладений ніс – він же  “нежить” – класифікується як симптом коронавірусу, за даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, але це не обов’язково вважається “найсильнішим симптомом”, зазначає доктор медичних наук Неха Вяс, лікар сімейної медицини в клініці Клівленда.

То як же перестати хвилюватися, якщо ви почали шмигати носом і чхати трохи більше, ніж зазвичай? Ось що вам потрібно знати.

Наскільки  нежить є загальним симптомом  при COVID-19?

Центр з контролю та профілактики захворювань не надає інформації про те, скільки людей страждає від загальних симптомів COVID-19, але світова організація охорони здоров’я має один звіт, який це робить.

                                                                                               

У лютому, на початку пандемії COVID-19, ВООЗ опублікувала звіт, в якому проаналізовано 55 924 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 у Китаї. Цей звіт показав, що лише 4,8% пацієнтів показали закладеність носа як ознаку або симптом інфекції COVID-19. Ця кількість набагато нижча за відсоток пацієнтів, які повідомили про більш загальні симптоми, такі як лихоманка (87,9%), сухий кашель (67,7%) та втома (38,1%).  

Як ви можете дізнатися, чи ваш закладений ніс є симптомом COVID-19?

Як і багато симптомів коронавірусу, закладений ніс є неспецифічним симптомом, що означає, що він може бути пов’язаний з низкою інших захворювань. Це особливо вірно в цю пору року, коли грип, алергія та застуда починають циркулювати, говорить доктор Вяс.
 
Це означає, що єдиним вірним способом дізнатися, чи є ваш закладений ніс ознакою COVID-19, є тестування. Робити його чи ні залежить від ваших симптомів, обставин та думки вашого лікаря.
                                                                                                
Якщо ви страждаєте від закладеного носа протягом декількох днів, гарною відправною точкою є заплановане відвідування вашого лікаря – якщо, звичайно, ви не відчуваєте більш серйозних симптомів, таких як утруднення дихання, що повинно спонукати  до негайного виклику швидкої невідкладної допомоги.
                                                                                                 
Доктор Вяс каже, що якщо пацієнт приходить до неї зі скаргами на закладеність носа, то  перше, що вона збирається зробити, це спробувати зрозуміти потенційний ризик наявності COVID-19 у пацієнта, а також загальний стан здоров’я. “Якщо хтось скаже мені, що у них закладений ніс і нічого іншого, я з’ясую ступінь ризику інфікування [для COVID-19], але я не роблю висновку, що це COVID-19”, – говорить доктор Вяс. Натомість ваш лікар може поцікавитись, чи не страждаєте ви на алергію або чи не застуджуєтесь в цей час року.
 
Після цього у гру вступає ваш спосіб життя.

Якщо ви ігнорували вказівки щодо соціального дистанціювання, виходили без маски і не намагались постійно мити руки -тест на COVID-19 цілком може стати наступним кроком. “Якщо у вас закладений ніс і ви не практикували соціального дистанціювання, ви маєте повне право турбуватися”, – говорить доктор Вяс.
 
Однак, якщо ви дотримувались техніки безпеки, рекомендованої експертами – наприклад, одягали маску кожного разу, коли виходили з дому, і трималися на відстані 1.5 метри від інших, коли ви знаходитесь на вулиці або просто серед натовпу – ваш лікар може не рекомендувати тест на COVID-19 відразу.

Як ви лікуєте закладений ніс від COVID-19?

Якщо у вас не спостерігаються такі важкі симптоми, як задишка або біль у грудях, лікування закладеності носа через COVID-19 схоже на лікування внаслідок будь-якої іншої хвороби. Якщо ваші симптоми слабкі, ви можете спробувати кілька різних способів, які допомагають зменшити закладеність носа, наприклад, пар із зволожувача, подихати над гарячою водою або використовувати назальні спреї .

І, як завжди, ваш найкращий шлях захиститись від COVID-19 зараз полягає в тому, щоб мити руки, надягати маску коли виходите з дому, та намагатися триматися подалі від людей, дотримуючись правил соціального дистанціювання.
                                                                                                  
Джерело: https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/is-stuffy-nose-a-symptom-of-covid

Вам також може бути цікаво:

Чи допомагає цинк при COVID-19

Що потрібно знати про мигдалики

Просто про складне: імунна система та імунітет