Чи допомагає цинк при COVID-19

Чи можуть певні дозування цинку допомогти запобігти COVID-19 або полегшити перебіг хвороби? Це питання, яке за останні місяці привертає пильну увагу наукової спільноти. Адже цинк відомий своїми противірусними ефектами. І як застуда, так і сучасна глобальна пандемія викликані вірусами однієї родини, відомими як коронавіруси. То чи може цинк бути одним із ключів до підтримки імунної системи та запобігання шкідливим запаленням, спричиненим цією новою хворобою?

 

На це питання немає однозначної відповіді. Але попереднє дослідження, опубліковане на онлайновій європейській конференції щодо коронавірусу, натякає на можливий зв’язок між зниженням рівня цинку в крові та гіршими наслідками для здоров’я людей, хворих на COVID-19.

 

Деталі дослідження

 

Доктор Роберто Геррі-Фернандес з Іспанії, очолював ретроспективне дослідження, в якому вивчали симптоматичних людей, які потрапили до лікарні Барселони з середини березня до кінця квітня. Рівні цинку в крові виміряли у всіх 611 чоловіків та жінок (у середньому 63 роки), які потрапляли до відділення COVID-19 протягом досліджуваного періоду. Дослідники також мали доступ до інших лабораторних результатів та даних пацієнтів, включаючи вже існуючі.

 

Для поточного аналізу команда зосередилася на репрезентативній вибірці лише з 249 пацієнтів, серед яких 21 помер. Рівень цинку у цих 249 людей становив у середньому 61 ​​мікрограм на децилітр, коли вони потрапляли до лікарні. Але коли дослідники порівняли рівень цинку в жертвах та тих, хто піддався хворобі, вони виявили значну різницю: 63,1 проти 43 мікрограмів на децилітр в середньому.

 

Після поправки на такі змінні, як вік, стать та вага, збільшення кожної одиниці рівня цинку в крові під час їх надходження було пов’язане із зниженням ризику смерті в лікарні на 7%. “Нижчі рівні цинку при надходженні корелюють із більш високим запаленням в процесі інфекції та гіршим результатом”, – зазначають автори дослідження.

 
Хоча дослідження пов’язує нижчий рівень цинку до підвищеного ризику смерті у пацієнтів з COVID-19, це не доводить, що одне викликає інше. Це лише демонструє зв’язок між поживною речовиною та хворобою, – розповідає Філіп К. Колдер, доктор філософії, який не брав участі у дослідженні. Колдер – професор дієтологічної імунології та керівник відділу людського розвитку та охорони здоров’я в університеті Саутгемптона у Великобританії.
 
Перш ніж почати запасатися цинком, майте на увазі кілька моментів. По-перше, дослідження обмежене невеликою групою пацієнтів однієї лікарні.
 
Автори визнають, що для оцінки будь-якого можливого терапевтичного ефекту необхідні подальші дослідження. Висновки, представлені на онлайн-конференції Європейського товариства клінічної мікробіології та інфекційних хвороб щодо коронавірусної інфекції, ще не опубліковані в рецензованому медичному журналі; на даний момент вони розглядаються як попередні висновки.
 
“Ми насправді не знаємо, чи може “фіксація”, рівня цинку в крові мати якийсь вплив на здоров’я хворих на COVID-19, говорить Лео Ентоні Селі, доктор медичних наук, головний науковий співробітник Массачусетського технологічного інституту в Кембриджі. Крім того, він розповідає: “Крім віку, статі та тяжкості захворювання можуть існувати й інші фактори, які впливають на  взаємозв’язок між рівнем цинку в крові та результатами COVID-19”.

Цинк має деякі специфічні противірусні дії, зазначає Колдер. Він корисний для підтримки імунної системи та контролю, говорить він. Доктор також зазначив, що подібні дані були опубліковані щодо селену та вітаміну D. Підсумок: люди повинні переконатися, що вони отримують достатню кількість цих поживних речовин у своєму раціоні, або періодично приймати мультивітамінні добавки, говорить Колдер.

 

Фактичний дефіцит цинку трапляється, і це, як правило, пов’язано з недостатнім споживанням або засвоєнням мінералу. В цих випадках варто додати до раціону продукти, багаті на цинк – устриці, червоне м’ясо, квасоля та горіхи. В деяких випадках призначають харчові добавки з цинком. Але для цього потрібна обов’язкова консультація з лікарем.

 

Доктор Селі визнає, що приймати добавку, щоб зменшити нашу сприйнятливість до COVID-19, має певний сенс. Але чи варто розраховувати на цинк, щоб захистити вас і ваших близьких? “Виходячи з того, що ми знаємо на сьогоднішній день, – каже він, – ніщо не замінює використання масок і уникнення натовпу”.

 

Джерело: https://bit.ly/2Gj8xgs