Від яких хвороб рятує вакцинація

Щороку імунізація дозволяє запобігати від 2 до 3 млн. випадків смерті від наступних хвороб.

Протягом останніх років глобальне охоплення вакцинацією – частка дітей в світі, які отримують рекомендовані вакцини – тримається на одному рівні.

Хвороби та вакцінація

Бактерія Haemophilus influenza типу b (Hib) викликає менінгіт та пневмонію. До кінця 2015 року вакцина проти Hib була введена в 191 країнах. Глобальне охоплення трьома дозами цієї вакцини оцінюється на рівні 52%. Рівні охоплення в регіонах варіюються в великих межах. В Америці охоплення оцінюється на рівні 90%, в той час як в регіонах для країн Західної частини Тихого океану і Південно-Східної Азії він становить лише 25% і 56% відповідно.

Гепатит B є вірусною інфекцією, що вражає печінку. До кінця 2015 року вакцина проти гепатиту B для дітей грудного віку була введена на загальнонаціональному рівні в 185 країнах. Глобальне охоплення трьома дозами вакцини проти гепатиту В оцінюється на рівні 83%, а в регіоні для країн Західної частини Тихого океану досягає 90%. Крім того, в 96 країнах введена імунізація новонароджених однієї дозою вакцини проти гепатиту В протягом перших 24 годин життя, і глобальне охоплення становить 39%.

Вірус папіломи людини – найпоширеніша вірусна інфекція статевих шляхів, може викликати рак шийки матки та інші типи раку, а також гострі кондиломи у чоловіків і жінок. До кінця 2015 року вакцина проти вірусу папіломи людини була введена в 66 країнах.

Кір є високо інфекційною хворобою, що викликається вірусом, яка зазвичай супроводжується високою температурою і висипом і може призводити до сліпоти, енцефаліту і смерті. До кінця 2015 р 85% дітей отримали 1 дозу противокоревой вакцини до свого другого дня народження, 160 країн включили другу дозу в якості складової частини в програми регулярної імунізації і 61% дітей отримали 2 дози противокоревой вакцини в рамках національних програм імунізації.

Менінгіт А – це інфекція, яка може викликати важкі ураження мозку і часто призводить до смерті. До кінця 2015 року, через 5 років після введення вакцини MenAfriVac, розробленої ВООЗ і ПНТЗ, 235 мільйонів чоловік з Африканських країн, охоплених цією хворобою, пройшли вакцинацію.

Свинка (інфекційний паротит) викликає високо інфекційний вірус, який призводить до хворобливого набрякання привушних залоз, високій температурі, головного болю і м’язових болів. Цей вірус може призводити до розвитку вірусного менінгіту. До кінця 2015 року вакцина проти свинки була введена на загальнонаціональному рівні в 121 країні.

Пневмококові інфекції включають пневмонію, менінгіт та фебрильну бактеріємію, а також середній отит, синусит і бронхіт. До кінця 2015 року пневмококової вакцина була введена в 129 країнах, і охоплення імунізацією досяг 37%.

Поліомієліт є високо інфекційної вірусною хворобою, яка може призводити до незворотного паралічу. У 2015 році 86% дітей грудного віку в світі отримали три дози поліовакцини. Передача поліомієліту, наміченого для глобальної ліквідації, зупинена у всіх країнах, крім двох – Афганістану і Пакистану. У вільних від поліомієліту країнах відбуваються випадки ввезення вірусу, і всі країни, особливо країни, що переживають конфлікти і нестабільність, будуть піддаватися ризику до тих пір, поки поліомієліт не буде повністю ліквідовано.

Ротавіруси є найпоширенішою причиною важких діарейних захворювань серед дітей раннього віку в усьому світі. До кінця 2015 року ротавірусна вакцина була введена в 84 країнах, і охоплення цією вакциною досяг 23%.

Краснуха є вірусною хворобою, що протікає зазвичай у легкій формі у дітей, але інфекція на ранніх термінах вагітності може призводити до смерті плоду або синдрому вродженої краснухи, який може призводити до поразок мозку, серця, очей і вух. До кінця 2015 року вакцина проти краснухи була введена на загальнонаціональному рівні в 147 країнах, і охоплення цією вакциною досяг 46%.

Правець викликають бактерії, що розмножуються за відсутності кисню, наприклад, в брудних ранах або в погано оброблюваної пуповині. Бактерії виробляють токсин, який може призводити до серйозних наслідків і смерті. До кінця 2015 року вакцина, що запобігає правець матерів і новонароджених, була введена в 106 країнах. В результаті імунізації було захищене, за оцінками, 83% новонароджених дітей. Правець матерів і новонароджених залишається проблемою громадської охорони здоров’я в 19 країнах, переважно в Африці і Азії.

Жовта лихоманка – це гостре вірусне геморагічне захворювання, що передається інфікованими комарами. Станом на 2015 рік вакцина проти жовтої лихоманки була включена в програми регулярної імунізації дітей в 35 з 42 країн і територій, які піддаються ризику жовтої лихоманки в Африці і Америці.

Підготовлено за матеріалами http://www.who.int

Читайте також:

Імунізація: про що потрібно пам’ятати