Імунізація: про що потрібно пам’ятати

Мабуть, жодна профілактики не є більш ефективною за вартістю, ніж імунізація. Щороку імунізація дозволяє запобігати від 2 до 3 млн. випадків смерті від дифтерії, правця, кашлюку та кору.

Унікальна цінність вакцин послужила головною причиною розробки Глобального плану дій щодо вакцин – рамкової програми щодо запобігання до 2020 р мільйонів смертей від хвороб, які можна попередити за допомогою вакцин. План спрямований на зміцнення планової імунізації; прискорення боротьби з хворобами, які можна попередити за допомогою вакцин, починаючи з першої важливої віхи – викорінення поліомієліту; впровадження в практику нових вакцин і стимулювання наукових досліджень і розробки нового покоління вакцин і технологій.

ОСНОВНІ ФАКТИ

  • Імунізація дозволяє запобігати стражданням, інвалідності і смерті від хвороб, які можна попередити за допомогою вакцин, включаючи рак шийки матки, дифтерію, гепатит В, кір, коклюш, пневмонію, поліомієліт, ротавирусную діарею, краснуху та правець.
  • Глобальне охоплення вакцинацією встановився на 86%, без значних змін за останній рік. За оцінками, в 2015 р 116 млн. (приблизно 86%) дітей у віці до одного року були вакциновані трьома дозами вакцини проти дифтерії-правця-кашлюку (КДС3). Ці діти захищені від інфекційних хвороб, які можуть мати серйозні наслідки, такі як страждання, інвалідність або смерть.
  • Рівні використання нових і недостатньо широко застосовуваних вакцин зростають.
  • 1,5 мільйон
  • За оцінками, 19,5 мільйона дітей в світі як і раніше страждають від браку базової вакцинації.
  • В області наукових досліджень і розробки вакцин досягнуті значні успіхи. У кількох країнах була ліцензована нова вакцина проти Денге, а в 2018 р в трьох африканських країнах буде апробована перша вакцина для захисту дітей від малярії. Також збільшилася кількість вакцин, які перебувають в розробці на стадії клінічних випробувань.
  • Завдяки імунізації майже ліквідовані епідемії менінгіту А в Африці. Менінгіт А – інфекція, яка може викликати важке ураження мозку і нерідко закінчується смертельним результатом. З тих пір як в грудні 2010 р в Африці почала застосовуватися вакцина проти менінгіту А, масові кампанії вакцинації дозволили поставити під контроль і практично елімінувати захворюваність смертельно небезпечним менінгітом А в 26 африканських країнах так званого «менінгітного пояса». В даний час вакцина впроваджується в національні програми планової імунізації.
  • Регіон країн Америки оголошений вільним від кору. З 2016 року Американський регіон ВООЗ став першим в світі регіоном, в якому була елімінувати кір. Це досягнення – результат 22 років роботи і масової вакцинації населення країн Америки проти кору, вірусного паротиту і краснухи.
  • Світ як ніколи близький до викорінення поліомієліту. З 2016 року в результаті поліомієліту було паралізовано менше дітей, ніж будь-коли, а поширення вірусу обмежується декількома районами Пакистану, Афганістану та Нігерії. Є підстави говорити про те, що з трьох штамів дикого поліовірусу вже елімінувати два. Індія і весь регіон країн Південно-Східної Азії ВООЗ були оголошені вільними від поліомієліту, а спалахи, що почалися в 2013-2014 рр. на Близькому Сході і в районі Африканського Рогу, були зупинені.
  • З 2016 року в Регіоні Південно-Східної Азії ВООЗ був елімінований правець матерів і новонароджених. Регіон, де живе майже чверть населення світу, другим з шести регіонів ВООЗ після Європейського регіону домігся елімінації правця матерів і новонароджених.
  • Вакцини служать першою лінією захисту від стійкості до протимікробних препаратів. За допомогою вакцин можна обмежити поширення стійкості до антибіотиків. Глобальне зростання захворюваності, спричинений бактеріями зі стійкістю до лікарських засобів в результаті надмірного використання антибіотиків та зловживання ними, є серйозною проблемою громадської охорони здоров’я. Вакцинація людей і тварин служить дуже дієвим способом зупинити їх інфікування і тим самим виключити потреба в антибіотиках. Підвищення ефективності застосування вакцин і розробка нових вакцин є важливими способами боротьби зі стійкістю до антибіотиків і скорочення числа захворювань і випадків смерті, які можна попередити.

Підготовлено за матеріалами http://www.who.int