Просто про складне: імунна система та імунітет

Людина живе в дуже агресивному середовищі. За нею пильнують мільярди вірусів, бактерій та грибків, які чекають слушної нагоди, аби напасти. Завдання імунної системи – перешкодити цьому актові агресії.

Наш організм має кілька кордонів захисту від інфекції, кожний наступний з яких складніший за попередні. Перша лінія захисту – це фізичні бар’єри, шкіра та слизові оболонки. Якщо ці зовнішні кордони порушено, організм запускає мінімальну запальну реакцію. Посилюється приплив крові до ураженої ділянки і в бій вступають лейкоцити – білі кров’яні клітини, здатні захоплювати і поглинати бактерії. Вони проникають через стінку капілярів і знищують агресора. Такий механізм захисту є у всіх рослин і тварин і називається вродженим імунітетом.

Якщо агресор подолав кордони вродженого імунітету, настає черга третього рівня захисту – набутого імунітету. Організм запам’ятовує свою реакцію під час інфекційного процесу, щоб наступного разу розпізнати агресора або його «родичів» і швидко впоратися з ними. У результаті цього формується індивідуальний імунітет кожної людини, який захищає організм від інфекційних хвороб, звільняє його від загиблих, перероджених (злоякісних) і чужорідних клітин.

До імунної системи людини належать центральні органи – мозок і вилочкова залоза (тимус) – і периферичні – селезінка, лімфатичні вузли та лімфоїдна тканина. Ці органи виробляють кілька типів клітин, які, власне, виконують нагляд за сталістю клітинного і антигенного середовища всередині організму. Найважливіші з цих клітин називаються лімфоцитами.

Лімфоцити виробляють специфічні білки (антитіла) – імуноглобуліни, які взаємодіють з певними антигенами і зв’язують їх. Антитіла нейтралізують активність отрут, мікробів, роблять їх доступнішими для фагоцитів. Основними типами лімфоцитів є B-клітини і T-клітини, які походять зі стовбурових клітин. У дорослої людини В-клітини утворюються в кістковому мозку, а T-лімфоцити – в тимусі.

Тимус (вилочкова залоза) – лімфоїдний орган, у якому відбувається дозрівання, диференціювання та імунологічне «навчання» T-клітин імунної системи. У людини тимус складається з двох часток, розташованих у верхній частині грудної клітки відразу за грудиною.

Лімфоїдні тканини розкидані по всьому тілу і є домівкою лімфоцитів.

Ще одними важливими активними клітинами лімфи є фагоцити. Вони нападають на «прибульців», поглинаючи і руйнуючи мікроби, отруйні речовини. Встановлено, що один фагоцит може захопити 15–20 бактерій. Якщо він поглинає більше мікробів, ніж може перетравити, то гине.

Гній – це суміш загиблих і живих фагоцитів та бактерій.

Лімфатична система є складною мережею лімфатичних судин, вздовж яких в різних місцях організму розташовані лімфатичні вузли. Цими судинами рухається лімфа – прозора, безбарвна речовина, що утворюється з тканинної рідини.

Рухаючись лімфатичними судинами, лімфа зустрічає на своєму шляху лімфатичні вузли – біологічні фільтри, які блокують 99% усіх чужорідних речовин, що до них потрапляють. Лімфовузли розташовуються біля великих судин, здебільшого, в тих частинах тіла, які часто піддаються впливу сторонніх речовин – у шлунково-кишковому тракті, слизовій оболонці стравоходу, дихальних шляхах. Найбільші скупчення лімфовузлів знаходиться в паховій ділянці, підколінній ямці, ліктьовій ямці, під кутом нижньої щелепи, на шиї. Набряк або запалення цих вузлів, зазвичай, є відповіддю на інфекцію в одній з ділянок, за які вони відповідають.

Оскільки максимальна кількість чужорідного матеріалу приходить у наш організм через ніс і рот, то особливо важливу роль відіграють мигдалики – кільце спеціальних утворень у глотці, які беруть на себе основний удар у захисті організму від повітряно-крапельних інфекцій. У нашій глотці цілих 6 мигдаликів: пара піднебінних, пара трубних (у входів до слухових труб на задній стінці глотки), глотковий (на задній стінці глотки) та язиковий (на корені язика).

Ще одним важливим фільтром у нашому організмі є селезінка, розміщена глибоко в задній частині лівого підребер’я. Клітини селезінки мають здатність розчиняти й поглинати пошкоджені еритроцити, бактерії та інші чужорідні речовини, що потрапляють у кровотік. Селезінка виробляє антибактеріальні тіла, які підвищують стійкість організму до інфекційних захворювань.

Також читайте “Червоний сорт винограду і чорниця сприяють покращенню імунітету”