Що таке синусит і як відрізнити його від застуди

Принаймні раз на рік Анна відчуває «майже нестерпний біль» за очима, щоками та чолом. Іноді дискомфорт з’являється із температурою в межах 37,2—38,0 °C (так звана субфебрильна темпереатура). Такі відчуття часто виникають після того, як у неї були симптоми застуди або алергії. Вона рідко приймає антибіотики, вважаючи за краще відпочивати та побороти хворобу власноруч. Симптоми Анни дуже схожі на застуду, але вона насправді схильна до гострого бактеріального синуситу, різновиду синусової інфекції. Але ці два стани – застуда та синусові інфекції – мають досить схожі симптоми, тому, власне,  їх часто плутають.

Фото gpointstudio

Отже, як визначити, чи у вас застуда або синусова інфекція? На жаль, це не однозначна відповідь. “Визначення точного діагнозу може бути складним завданням, і жодне правило не поширюється на всіх”, – говорить Ніл Бхаттачарія, доктор медичних наук, професор отоларингології в Гарвардській медичній школі. “Лише близько від 2% до 6% простудних захворювань переростають у справжню бактеріальну інфекцію пазух, лікуванню якої може сприяти прийом антибіотиків”. Ось що потрібно знати про обидва типи хвороб.

В чому різниця

Щороку близько 31 мільйона людей стикаються з синусовими інфекціями, які також називаються синуситами, і які зазвичай спричинені мікробами, що існують у пазухах, порожнинах, виявлених за носом, очима, бровами та вилицями.

Найчастіше саме віруси викликають синусові інфекції, але бактеріальні інфекції також можуть спричиняти синусит, повідомляє Центр з контролю та профілактики захворювань (CDC).

Як правило, бактеріальна або вірусна інфекція змушує слизові оболонки в пазухах набрякати і перекривати крихітні отвори , що заважає здатності слизу стікати. Затриманий слиз дозволяє розмножуватися бактеріям, викликаючи біль і тиск в голові та обличчі.

Хоча застуда, яка також спричинена вірусами, може призвести до інфекції синусів, вона не пов’язана з накопиченням мікробів у порожнинах синусів. Важливо зазначити, що, хоча, антибіотики можуть бути корисними для хворих на синусові інфекції, вони є марними в боротьбі з вірусами застуди.

Які симптоми синуситу та застуди?

Хоча симптоми можуть бути схожими – нежить, головний біль, втома – між цими станами існують деякі відмінності, які можуть допомогти визначити, яке із захворювань саме у вас.

Основна різниця між симптомами застуди та синусової інфекції полягає в тому, як довго вони затримуються. Доктор Бхаттачарія зазначає, що у хворих на застуду, як правило, нежить триває протягом двох-трьох днів, а потім – ще два-три дні. Після цього більшість людей починають почуватись краще.

Наступні симптоми є загальними при застуді: чхання, закладений ніс, нежить, біль у горлі, кашель, водянисті очі, лихоманка (хоча більшість людей, хворих на застуду, не мають лихоманки).

З іншого боку, синусові інфекції зазвичай тривають довше, ніж звичайна застуда, і можуть тягнутися протягом семи днів і більше. Лихоманка також може сигналізувати про бактеріальну інфекцію.

Інфекції синусів іноді супроводжуються субфебрильною температурою, а застуда – ні. Однак інші віруси (наприклад, грип) викликають лихоманку.

Ось що CDC говорить про інші симптоми синусових інфекцій: «Нежить, закладений ніс, біль або тиск на обличчі, головний біль, біль у горлі,кашель, неприємний запах з рота.

Ще одним потенційно важливим  маркером є ​​колір виділень з носа. На відміну від простудних захворювань, які зазвичай виділяють прозорий слиз, бактеріальні інфекції можуть утворювати слиз зеленуватого або жовтого кольору. Однак іноді віруси також виробляють барвисті виділення, тому це не вважається надійним показником.

Доктор Бхаттачарія каже, що немає жодної чітко визначеної причини того, чому у деяких людей, як правило, розвиваються синусові інфекції, а в інших ні. Певне, це пояснюється тим, що деяких людей є поліпи в носі або інші проблеми, включаючи алергію, що може збільшити ризик хронічних інфекцій пазух.

Як лікувати інфекцію пазухи або застуду?

Для більшості людей існують деякі профілактичні заходи, які можуть допомогти запобігти запаленню пазух або, якщо такі з’являться, допомогти полегшити симптоми, – каже Вільям Маршалл, доктор медичних наук, інфекціоніст клініки Мейо. Він рекомендує те саме, що “матері рекомендують при застуді”: відпочинок, вживання великої кількості рідини, дихання парою та сприскування пазух сольовим розпилювачем.

Судинозвужуючі засоби (деконгестанти), що продаються без рецепта, також можуть бути корисними. Але їх не слід застосовувати більше трьох днів, оскільки деякі продукти можуть посилити застійні явища та підвищити артеріальний тиск і пульс.

Бактеріальні синусові інфекції зазвичай тривають близько 14 днів, але вживання антибіотиків прискорює процес відновлення до п’яти днів. І все-таки, за словами доктора Бхаттачарії, близько 70% синусових інфекцій вирішуються самі собою, і багато пацієнтів воліють дозволяти їм проходити самим.

“Антибіотики в основному допомагають прискорити процес загоєння”, – говорить доктор Бхаттачарія. “Але до того, як були антибіотики, люди не падали мертвими від синусових інфекцій – і вони все ще не роблять цього”.

Однак, якщо синусит не лікувати, він може призвести до постійного пошкодження пазух і, у дуже рідкісних випадках, може призвести до менінгіту, каже доктор Маршалл.

Якщо через інфекції пазухи пацієнти пропускають роботу чи інші заходи, якщо вони заважають звичній життєдіяльності, або якщо їх симптоми часто повторюються – їм слід звернутися до спеціаліста-отоларинголога для отримання чіткого діагнозу та своєчасного лікування.

Джерело: https://bit.ly/3lpDHSQ

Вам також може бути цікаво:

Чи може закладеність носу бути симптомом коронавірусу

Чи допомагає цинк при COVID-19

Просто про складне: імунна система та імунітет