Як зменшити ризики розвитку діабету

Діабетом називають хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не спроможна виробляти достатню кількість інсуліну або ж організм не здатен ефективно розпоряджатись тим інсуліном, який був утворений. Інсуліном у свою чергу називають гормон, який здатен регулювати рівень цукру (глюкози) в крові.

Діабет буває трьох типів:

  • першого типу
  • другого типу
  • гестаційний (діабет під час вагітності)

Діабет І типу

Згідно з даними ВООЗ людей, які мають діабет І типу є найменше.
При діабеті цього типу організм виробляє дефіцитну кількість інсуліну. Варто зауважити, що причини виникнення такого діабету, ще досі невідомі.

Діабет ІІ типу

Цей тип діабету є найпоширенішим у світі. Організм людей, які мають діабет такого типу, частіше за все, неефективно використовує інсулін.  Причиною цього діабету, в більшості випадків, є надлишкова вага та гіподинамія.

Обидва типи діабету мають схожі симптоми, однак при ІІ типі вони не є такими чіткими.
–          надмірне сечовиділення;
–          відчуття спраги;
–          постійне бажання їсти;
–          зниження ваги;
–          постійна втома;
–          погіршується зір.

Які ускладнення можуть виникнути для обох типів діабету

До гострих ускладнень відносять: кетоацидоз, гіпоглікемію, гіперосмотичну та лактоцидотичну кому.
До пізніх ускладнень відносять: ретинопатію, під якою розуміють ураження сітківки ока, що може стати причиною повної втрати зору. Частіше за все ретинопатія діагностується у пацієнтів з діабетом другого типу.

Ангіопатією називають стан, коли порушується проникність судин, в результаті чого, вони становляться ламкими. Цей процес може розвинутись досить швидко, інколи за час менший, ніж один рік. В результаті чого може виникнути схильність до тромбозу та атеросклерозу.

Полінейропатія являє собою втрату чутливості до болю і відчуття тепла в кінцівках. Як правило, розвиток цього порушення нагадує «рукавички та панчохи», бо симптоми одночасно починають проявлятись як в руках, так і в ногах.

Діабетичною стопою називають ускладнення, для якого характерне виникнення відкритих виразок та гнійних наривів, які можуть стати причиною необхідності ампутувати кінцівку. Саме тому, хворі на діабет мають ретельно слідкувати за гігієною ніг. Варто зауважити, що в Україні можна знайти спеціальні кабінети «Діабетичної стопи», в яких медики пропонують увесь спектр послуг по догляду за частиною тіла хворого, яка була уражена.
У випадку хронічних ускладнень можуть  відбуватись негативні зміни у нирках, нервовій системі, судинах та на шкірі хворого.

Гестаційний цукровий діабет

Гестаційним цукровим діабетом (ГІД) називають стан, коли підвищується рівень глюкози плазми крові під час вагітності. Причина такого збільшення полягає не у дефіциті власного інсуліну, а у фізіологічному підвищенню рівня інсуліну крові на фоні високого рівня глюкози в крові.

Це відбувається внаслідок впливу надлишкових плацентарних гормонів (плацентарного лактогену, естрогену, прогестерону), які пригнічують дію інсуліну.

Варто зауважити, що ГЦД часто протікає без симптомів, тому в обов’язковому порядку потрібно зробити скринінговий тест, з метою попередження проблеми.

Які можуть бути ускладнення

 

  • Діабетичною фетопатією називають процес порушення нормального розвитку плоду, внаслідок тривалого впливу на ембріон материнської крові, яка містить підвищений рівень глюкози.
  •  
  • Діти, які народжуються з діагнозом діабетична фетопатія мають надлишкову вагу тіла, паралельно зі зменшеним мозком. Переважна кількість малюків, які мають діабетичну фетопатію страждають від серцевої недостатності.
  •  
  • Відразу після народження цих малюків необхідно перевіряти рівень цукру в крові та проводити його контроль протягом певного часу, в зв’язку із загрозою розвитку важкої гіпоглікемії.
  •  
  • Після пологів у матері та дитини збільшується ризик виникнення діабету ІІ типу.
  •  
  • Приймання пероральних препаратів, які знижують рівень цукру в період вагітності категорично забороняється.

Поради людям, які мають високий ризик захворіти на діабет

  • Відмовтесь від вживання «швидких» вуглеводів.
  • Обмежте складні вуглеводи.
  • Практикуйте щодня аеробне фізичне навантаження.
  • Відстежуйте рівень глюкози в крові.
  • Утримуйте нормальну вагу тіла.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/diabet-jak-zmenshiti-riziki