Що потрібно знати про майонез

Людство вже давно розділилося на прихильників і противників майонезу. Одні не уявляють собі життя без салату «Олів’є по-радянськи», інші прирівнюють вживання майонезу до повільного самовбивства. 

Все про майонез

Однак правда в тому, що майонез буває різним. Він може бути поживним та містити незамінні поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, мікроелементи, амінокислоти. І може бути наповненим  синтетичними складниками, які користі точно не принесуть, та ще й нашкодять.

Майонез – соус із яєць та олії, тому він має бути жирним і висококалорійним. Слід пам’ятати, що низькокалорійний майонез чи майонез з малим вмістом жиру – це нонсенс.

Він був створений для того,  щоб доповнювати страви, при цьому його потрібно зовсім небагато. Калорійність – це єдина вада справжнього майонезу, оскільки користь яєць і потрібність олії незаперечна.  Також до майонезу входить оцет, цукор, сіль, гірчиця, а також можливі інші натуральні спеції. Термін зберігання справжнього майонезу – не більше тижня.

«Майонези» ж промислового походження виробляють шляхом з’єднання олії з водою, і заміни свіжих яєць дешевшим яєчним порошком. Для того щоб ці складники з’єдналися в суцільну масу, додають емульгатори, які дають можливість збільшити з’єднуваність олії з водою, наповнити майонез додатками на зразок крохмалю,  і цим зменшити вміст у ньому дорогих інгредієнтів, а разом з тим і калорійність. Також додають стабілізатори – для того, щоб отримана маса зберігала свій вигляд незмінним довгий час, не розшаровуючись, і консерванти – щоб зробити термін зберігання продукту  торговельно виправданим.

Зміна кількості складників у страві, відповідно веде до зміни смаку, і тут до роботи беруться покращувачі, смакові додатки, ароматизатори – нічого не шкода,  щоб «майонез» набув  смаку майонезу. Апетитний світло-жовтий колір цій масі забезпечать барвники. Ясна річ, при такому ході подій, соус справді перетворюється на суцільну «хімію» і про використання для здорових страв навіть не може йти мови.

Отож, майонез їсти можна, якщо:

  • Використовувати його як заправку до салату, яка підкреслить його смак, але не буде в ньому домінувати
  • Не використовувати його щодня
  • Точно знати, що в ньому немає «хімії». Для цього радимо зробити його самому вдома. Це зовсім не складно,  оскільки найважча фаза його приготування – збивання яєць з олією – з сучасними кухонними помічниками  перетворилася  на хвилинну справу.