Сезонний алергічний риніт – що робити

сезонна алергія

З таким довгоочікуваним потеплінням та першою зеленню, ми також отримуємо прояви сезонної алергії. Сезонний алергічний риніт іноді називають «сінною лихоманкою», хоча насправді ані сіно не є головною причиною захворювання, ані лихоманка не є характерною ознакою цієї хвороби.

Сезонний алергічний риніт, або поліноз, викликає подібні до застуди ознаки та симптоми, такі як нежить, свербіж очей, закладеність, чхання та синусовий тиск. Але на відміну від застуди, сінну лихоманку не викликає вірус.

Це алергічна реакція на пилок дерев, трав та бур’янів. Імунна система вважає пилок ворогом – алергеном. Вона його помічає, запам’ятовує та робить мішенню для антитіл під назвою імуноглобулін Е (IgE). Ці антитіла по команді системи атакують алерген, вивільняючи гістамін ‒ біологічно активну речовину, яка відіграє головну роль у розвитку алергічних реакцій.

Алергічна реакція проявляється у вигляді кашлю, чхання, свербіння і сльозливості очей, нежитю та набряку горла.

Сезонна алергія має наступні ознаки і симптоми:

  • закладеність носа
  • свербіж в порожнині носа
  • виділення з порожнини носа
  • чхання
  • сльозотечу
  • почервоніння очей
  • свербіж в ділянці навколо очей

Симптоми зазвичай зникають, як тільки-но закінчується вплив алергену.

Виділяють три сезони загострення полінозу – весняний, літній, осінній.

Джерела алергенів

Алергенні рослини розбивають на три групи – дерева, злаки і бур’яни.

Весняний поліноз спричиняється квітненням цвітінням берези, ліщини, вільхи у березні-травні. В кінці квітня зацвітають клен, тополя, верба. У травні – бузок, дуб, хвойні дерева. Пізніше всіх зацвітає липа – в червні. Серед дерев найбільшим алергеном є береза.

Цікавий факт – більшість алергологів сходяться на думці, що білий пух тополі не є причиною сезонної алергії. Цей “пух” (насіння тополі) не викликає чхання – справжніми винуватцями є самосійні трави, пилок яких пух лише транспортує.

Літній період загострення полінозу пов’язаний з пилком злакових трав, які квітнуть з травня до кінця серпня. Це тимофіївка, тонконіг, лисохвіст, костриця, ковила, пирій, стоколос.

Осінній період – кінець серпня – жовтень. У цей час квітнуть бур’яни з високоалергенними  властивостями – полин і лобода. Найбільшим алергеном цього періоду є амброзія.

Людям, які страждають на сезонну алергію, важливо знати про існування перехресної алергії – реакції, що виникає не тільки на відомий вам алерген, але й на споріднені з ним інші алергени, з подібною білковою структурою.

Наприклад, амброзія перехрещується з арахісом, горіхами, пшеницею, яблуком тощо. Таким чином, при алергії на амброзію, слід обмежити вживання вищезгаданих харчових продуктів.

До проблем, пов’язаних із сінною лихоманкою, належать:

  • зниження якості життя і професійної продуктивності
  • втома і поганий сон
  • погіршення симптомів астми, таких як кашель та хрипи
  • велика ймовірність синуситу (запалення слизової оболонки пазух носа)
  • інфекції середнього вуха (отит) у дітей

Сінна лихоманка звичайно неабияк псує життя. Але перш ніж погодитися на штучні квіти та пластиковий газон, спробуйте ці прості стратегії, аби тримати під контролем сезонну алергію.

  • Залишайтеся в приміщенні в сухі вітряні дні. Найкращий час вийти на вулицю – після сильного дощу, який допомагає очистити пилок з повітря.
  • Тримайте вікна (вдома і в машині) зачиненими
  • Прийміть душ після повернення додому, аби пилок на волоссі і тілі не заважав вам вночі
  • Делегуйте комусь косіння газону, підбирання бур’янів та інші садові роботи
  • Не сушіть білизну назовні – пилок може прилипати до простирадл та рушників.
  • Вдягайте маску, коли займаєтеся справами назовні.

Багато людей, особливо діти, звикають до симптомів сінної лихоманки і не звертаються до лікаря. Але ж своєчасне і правильне лікування може запропонувати значне полегшення.

Вилікувати алергію неможливо, але досягти повної ремісії її симптомів можна.

Антигістамінні препарати другого покоління (неседативні), згідно з сучасними вітчизняними і закордонними лікарськими настановами, є препаратами першого вибору.

Вам також може бути цікаво:

РЕКЛАМА

«РОЛІНОЗ» (цетиризин) – відноситься до сучасної групи неседативних антигістамінних препаратів, які широко використовуються при алергічних захворюванях у світовій практиці.

Цетиризин, діюча речовина «Роліноза», посідає особливе місце з-поміж антигістамінних препаратів та має багато переваг при використанні.

Цетиризин є ефективнішим за більшість препаратів порівняння у зменшенні симптомів алергії та покращенні якості життя пацієнтів .

Цетиризин має швидкий початок дії, яка проявляється вже з 20-ї хвилини після прийому.

Ефект триває 24 години. Тому досить приймати по 1 таблетці цетиризина на добу, що дуже зручно.

Цетиризин не метаболізується в печінці.

Цетиризин не взаємодіє з іншими препаратами (які проходять печінковий метаболізм) тому при необхідності можна використовувати одночасно з антибіотиками, кортикостероїдами та іншими ліками.

Практично не викликає седативного ефекту, що дозволяє використовувати пацієнтам, професії яких пов’язані з підвищеною концентрацією уваги.

Цетиризин практично не має ефекту звикання при тривалому застосуванні (якщо у вас цілорічний риніт, хронічна кропив’янка).

Цетиризин часто призначають тим пацієнтам, яким не допомогли інші антигістамінні препарати.

У результаті аналізу таких найважливіших параметрів, як ефективність, безпечність, вартість лікування, світовий досвід використання, було виявлено, що саме цетиризин має істотні переваги перед іншими антигістамінними препаратами.

В Україні препарат «Роліноз» представлений 2-ма формами випуску – краплі для внутрішнього застосування у флаконі (20 мл), а також таблетки.

«Роліноз» краплі – застосовується у дітей у віці від 2-х років та у пацієнтів будь-якого віку, які мають проблеми з ковтанням таблеток.

«Роліноз»  таблетки – призначений для дітей від 6-и років та дорослих.

Перед застосуванням лікарського засобу необхідно проконсультуватись з лікарем та обов’язково ознайомитись з інструкцією для медичного застосування.

Інформація надана на правах реклами.

*Джерела інформації:

Локальний алергічний риніт як окремий фенотип захворювання: клініка, діагностика, лікування. Зайков С.В. та співавтори. Здоров’я України. № 6 (451) • Березень 2019 р.
Дермографічна кропив’янка: сучасні підходи до діагностики та лікування. Зайков С.В. та співавтори. Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. Спецвипуск № 1 2018
«Диагностика аллергии, лекарства от аллергии. График цветения растений» за посиланнями – https://medsimple.com.ua/diagnostika-i-lechenie-allergii/;
Крюков А.И., Кунельская Н.Л., Гуров А.В., Изотова Г.Н., Шадрин Г.Б., Попова И.А. Цетиризин в лечении воспалительных заболеваний полости носа. // Медицинский совет. – 2016 – №18
Інструкція для медичного застосування РОЛІНОЗ краплі.
Інструкція для медичного застосування РОЛІНОЗ таблетки.