Куди дівати ліки та шприци після закінчення терміну придатності

Як правильно утилізовувати медичні відходи у побутових умовах.

Найнебезпечніші медичні відходи – це гострі шприци. Людина може вколотися голкою, викинутого в сміттєвий контейнер для побутових відходів. Часом використані голки викидають в унітаз. Вони легкі, тому залишаються плавати на поверхні води і витягти їх з обладнання, що очищує стічні води, дуже непросто. В результаті вони потрапляють до річок. Щоб уникнути випадкових порізів, всі подібні предмети спершу потрібно поміщати в міцний пластиковий контейнер. Такі контейнери можна придбати в аптеках, магазинах медичної техніки або через інтернет. Вони виготовлені зі стійкого до проколів пластика і щільно закриваються кришкою.

Не біда, якщо у вас немає під рукою такого контейнера, можна використовувати відповідну за розмірами пластикову ємність, наприклад, пляшку від миючого засобу або іншої побутової хімії. Обов’язково зробіть напис на контейнері про те, що в ньому містяться гострі предмети.

Що стосується ліків із закінченим строком придатності, то дотримуйтесь такого алгоритму дій:

1. Виймаємо

Пігулки та порошки потрібно звільнити від упаковки – дістати з блістера чи пакетика, розкрутити капсули. Ампули потрібно розкрити, мікстури і сиропи з пляшечки вилити. Робиться це для того, щоб прострочені ліки неможливо було впізнати і використати. До речі, якщо таблетки ще «живі», але випали з блістера, їх також використовувати не варто.

2. Подрібнюємо

Таблетки потрібно розтовкти чи подрібнити будь-яким безпечним способом. У Європі для цього існують спеціальні млинки для медикаментів

3. Змішуємо з відходами

Те, що вийшло, потрібно змішати з чимось відверто неїстівним – наприклад, із використаним наповнювачем для котячого туалету або кавовою гущею. Тут головне, щоб субстанція не могла зацікавити жодну живу істоту, яка теоретично здатна дістатися до неї на звалищі.

4. Кладемо в пакет або банку

Субстанцію поміщаємо в непрозорий пакетик (обов’язково зав’язуємо), в банку з кришкою, що закручується або в крайньому випадку, як слід загортаємо у папір, щоб ніхто нею не зацікавився, і тільки після цього викидаємо. Це важливо, адже ліки із закінченим строком придатності можуть викликати побічні ефекти  аж до смертельного отруєння.

Коментує директор ТОВ «Екологічні переробні технології» Дмитро АГЕЄВ:

В Україні за рік накопичується близько 400 000 тон медичних відходів. Вони продукуються в медичних установах, фармацевтичних компаніях, у нас вдома (зіпсовані ліки, бинти, використані діабетичні пристрої та ін.) З них близько 120 000 тон – це небезпечні речовини, які можуть викликати багато хвороб. От, скажімо, антибіотики. Їх потрапляння у навколишнє середовище призводить до розвитку більш стійких до ліків захворювань, бактерій і вірусів. Крім того, існує ряд хімічних лікарських препаратів, які завдають серйозної шкоди екології. В установах охорони здоров’я їх утилізація регламентована. Однак в Україні не завжди можна бути впевненим, що якщо віднесеш такі відходи до лікарні, вони будуть належним чином утилізовані. Регулярно виникають скандали навколо небезпечних відходів, які викидають просто неба недобросовісні компанії, що пропонують послуги з утилізації лікарням та іншим комунальним установам. Наприкінці літа, наприклад, було чергове повідомлення про те, що велика кількість медичних та біологічних відходів регулярно скидається до річки Либідь і відкрито кримінальну справу з цього приводу.

Варто розуміти, що всі ці відходи не можна дівати, куди заманеться. Їх потрібно здавати на утилізацію до спеціалізованих підприємств, які мають відповідну ліцензію на утилізацію від Міністерства екології України. На жаль, те, як ставляться до утилізації та фасування сміття у нас в Україні – залишає бажати кращого.  Але все починається з нас самих, з наших будинків. Дуже важливо давати людям інформацію, куди і що вони можуть здавати, і що це зовсім не дорого, як багато хто думає. Наприклад, будь-який діабетик може приходити до нас в пункти прийому відходів і здавати свої діабетичні пристрої, яких у нього накопичується немало: всі ці тест-смужки від глюкометрів, витратні матеріали від інсулінових помп, самі шприци, шприц-ручки, ланцети …

Насправді буквально за 3 місяці у діабетика збирається близько кілограма медичних відходів, а його утилізація обійдеться всього в 32 гривні. Так само кожна людина може регулярно проводити огляд своєї домашньої аптечки і виявляти там велику кількість ліків із завершеним строком придатності. Це все можна принести нам.

У Львові наш пункт прийому знаходиться за адресою вул. Збиральна 14. А в Києві на Оболоні є мобільний пункт прийому, який переміщається по місту і містах-замовниках.

Галина Теличук