Коли використовувують наркоз у стоматології

Сьогодні, стоматологічне лікування проводиться в комфортних умовах для пацієнта, адже безліч процедур є безболісними або в разі потреби застосовується ефективна анестезія. Але іноді, простого знеболювання недостатньо і тоді, виникає потреба у наркозі або медикаментозному сні.  

Які ж особливості лікування зубів уві сні? З цим питанням, ми звернулися до практикуючого лікаря-стоматолога з 30-річним досвідом, професора, засновника стоматологічної клініки «Клініка Заблоцького» – Ярослава Заблоцького.

Ви спите, а зуби лікуються

«Сьогодні лікарі мають можливість проведення багатьох стоматологічних маніпуляцій за допомогою «медикаментозного сну». Це вид знеболення, під час якого людина спить. А коли людина спить, їй однаково, скільки часу проводиться операція. Окрім того, вона не хвилюється, у неї не підіймається тиск, а за станом її здоров’я постійно слідкує анестезіолог», – пояснює лікар Заблоцький.

Також, застосування сучасних препаратів, які мають короткий період напіврозпаду, дає змогу одразу після втручання (наприклад лікування зубів у маленьких дітей чи зубної імплантації у дорослих) відправляти пацієнтів додому.

Саме з цієї причини 70% усіх операцій у світі проводять в режимі одного дня і не потребують госпіталізації в стаціонар.

Коли саме необхідне лікування уві сні?

Іноді поведінка дитини в ранньому дошкільному віці, нерозуміння важливості стоматологічних маніпуляцій, часткова або повна відсутність контакту з лікарем, неможливість провести місцеве знеболення призводить до того, що батьки відмовляються від лікування зубів дитини.

 У таких випадках єдиним виходом є лікування під наркозом, що дозволяє виключити свідомість дитини та мінімізувати неприємні відчуття, щоб вилікувати велику кількість хворих зубів та ще й за один візит.

Для дорослих, найчастіше, лікарі використовують медичний сон, коли є показання до об’ємної, тривалої хірургічної операції, наприклад зубної імплантації.

Особливо, це стосується людей старше 40 років та тих, хто страждає гіпертонією, ішемічною хворобою серця або цукровим діабетом.

Завдяки медичному сну, ми можемо з безпечністю лікувати похилих людей. Наша клініка, пишається тим, що сама «найстарша» наша пацієнтка, віком – 97 років, та вже понад 4 роки користується «нашими зубами».

Властивості знеболення

Загальне знеболення потребує наявності спеціалізованих операційних та значних інвестицій в обладнання, а також пов’язане з отриманням спеціальних дозволів на ого проведення – воно є більш безпечним, ніж місцева анестезія.

«Сучасний наркоз вирізняє три речі – препарати, апарати і люди, – пояснює Ярослав Заблоцький, – ви тільки уявіть, що під час лікування ваших зубів під загальним наркозом, у кабінеті мають бути аж чотири фахівці: лікар-анестезіолог, медсестра-анестезист, лікар-стоматолог і його асистент. І всі вони слідкують за вашим здоров’ям».

А досвідчений лікар-анестезіолог, зважаючи на ваш стан здоров’я, вік, план лікування та ваші побажання, вибере для вас найкращий спосіб знеболення – чи то буде загальний наркоз, чи седація або, як її ще називають, “медичний сон”, чи потенційоване знечулення. Можливо, він запропонує вам чи вашій дитині подихати спеціальним газом, щоб пацієнт швидко заснув.

Ярослав Заблоцький

професор, засновник стоматологічної клініки «Клініка Заблоцького»