Як лікувати сутулість

Лікування сутулості має бути комплексним. Чим раніше ви звернете увагу на проблему, тим кращого ефекту вдасться досягти. Про те, які вправи доречно робити у цьому випадку та чи корисні пояси та корсети для постави ми розповімо далі.

Чи працюють пояса та корсети для постави?

В цьому питанні немає однозначної відповіді. Спеціалісти говорять, що хоча вони дійсно приводять м’язи в нейтральний стан, вони не роблять нічого, щоб зміцнити ті з них, які підтримують нашу “вертикальність”, й розслабляти ті з них, які знаходяться в напрузі, коли людина сутулиться. Таким чином після зняття корсету чи пояса, тіло повертається у вихідний стан.

Вправи для правильної постави

Хоча роль спорту дуже важливо, однак за його допомогою ви не зможете нейтралізувати ефект неправильного сидіння (чи стояння). В результаті досліджень було з’ясовано, що жінки, які регулярно займаються фізичними вправами, сидять так само як і їх “колеги”, які мало рухаються. 1

Є й хороші новини: наукове суспільство сходиться в думці, що найкращим розв’язанням проблеми – більше рухатись протягом дня. В ідеалі потрібно вставати й ходити, однак якщо трохи рухатись на стільці й постійно змінювати положення ніг, то це корисніше, ніж нічого. 2

Якщо вас цікавлять конкретні вправи, то лікарі рекомендують виконувати місток й планку. 3 Тому що коли справа доходить до зміцнення м’язів, які сприяють здоровій поставі, упор потрібно зробити на сідничні м’язи та м’язи спини.

А ще корисно пробувати витягуватись, для цього слід уявити, що через все тіло від верхівки до голови проходить шнур, який тягне вас догори – потрібно тягнутись за ним, однак не вставати навшпиньки й намагатись втримати рівне становище спини) чи зводити лопатки з опущеними плечима (затримуючись в такому стані на 5-6 секунд й повторюючи вправу 4-5 разів).

В будь-якому віці корисно зміцнювати м’язовий каркас спини, для того, щоб підтримувати поставу й здоров’я хребта. Також важливо займатись розтяжкою, знімати напругу в спині, розвивати гнучкість. У разі наявності проблем зі спиною, в першу чергу слід звернутись до невролога. Від фізичних навантажень через біль необхідно відмовитись, бо корисного ефекту вони не будуть мати, а лише посилять хворобу.

Стосовно взуття, то воно має бути зручним. Дійсно, високі каблуки створюють додаткове навантаження на м’язи й шкодять поставі, таким чином взувати їх потрібно лише в особливих випадках.

Вам також може бути цікаво