Як жити без стресу у мегаполісі

Життя в мегаполісе відзначається швидким темпом. Неймовірна кількість обов’язкових справ – робота, діти, побут та безліч додаткових термінових справ, які просто виникають в режимі реального часу. Такий темп створює незадоволення та стрес. Як знайти вихід?

Кілька рекомендацій з книги “Мистецтво турботи про душу” настоятеля стародавнього буддійского храму японця Шунміо Масуно, в якій він відкриває секрети простого життя в стилі дзен.

1. Упорядкуйте речі на столі – прибирання очищає розум

Як тільки ви побачили, що на столі утворюється безлад, варто з ним розібраттися відразу. Остання справа дня – розкладіть всі речі на столі по місцях. Така звичка робить мислення ясним та тренує здатність зосереджуватися на роботі, не відволікаючись.

Слід зазначити, що в дзєнський храмах монахи прибирают двічі на день щоранку і щовечора. І роблять вони не через те, що брудно, і не для того, щоб храм засяяв, а перш за все для того, щоб прибирання до блиску очистило наш розум. Кожен помах щітки дозволяє вичистити пил з голови. Кожен рух дозволяє серцю сяяти яскравіше.

Те ж саме відбуваються, коли ми наводимо порядок на столі в офісі чи вдома. Не слід дозволяти собі зосереджуватись на тривогах та бідах. Щоб відчути натхнення потрібно навести лад довкола себе.

2. Під час їжі слід зробити паузу після кожного шматочка

Правильний способ їсти дзенську їжу включає так звані “П’ять роздумів”. Якщо коротко:

  • Ми думаємо про старання тих, що приносить їжу, та дякуємо їм за те.
  • Ми думаємо про свої дії й їмо в тиші.
  • Ми не їмо жадібно, злобно чи розсіяно, а насолоджуємось.
  • Ми сприймаємо ліки як ліки, які підтримують тіло й дух.
  • Ми з вдячністью приймаємо їжу як частину гармонійного шляху до просвітлення.

І про кожен пункт ми маємо згадувати за сніданком, обідом чи вечерею, висловлюючи вдячнысть за їжу. І робимо паузу після кожного шматочка, відкладуючи палочки в сторону. Під час цього перериву у нас є можливість насолодитись вдячністю. Трапеза потрібна тільки для того, щоб вгамувати голод.

3. Охайно знімайте взуття. Безлад під ногами – безлад в голові.

В японській традиції з давніх часів дім оцінювали з його порогу, де роззуваються при вході. Взуття потрібно упорядкувати і не розкидати де завгодно, бо ця маленька дрібниця свідчить про те, в якому стані перебуває розум жителів.

Повертаючись додому, радить автор, небхідно зняти взуття й охайно поставити його у порога. І все. На це потрібно декілька секунд. Ця звичка знайде ясність й порядок у вашому житті, зможе допомогти знизити рівень стресу.

4. Говоріть голосно – таким чином ви дасте собі стимул

Дзенські монахи читають сутри так голосно, що слова розносяться по всьому приміщенню храма. А коли монахів декілька, сила їх голоса виходить немовби із самої землі.

І цьому є вагома причина, бо коли ми говоримо голосно, то маємо змогу добре себе чути, а також стимулювати та активувати свій мозок. Вранці голосне читання сутр монахами дозволяє їм розбудити їх розум.

Для того, щоб голосно говорити слід випрямити спину та дихати животом, що дуже корисно для тіла. Якщо ви хоча б раз в день почнете голосно вітатись з кимось, то будете здивовані тим наскільки це приємно.

5. Відшукайте свої улюблені слова

В давні часи у всіх японських будинках була ніша, яку називали токонома. В ній розміщали свиток, і домочадці дивилась на нього й міркували. На свитку могла бути зображена улюблена картина, каліграфія чи настанова. Токонома відображала дух та образ життя мешканців будинку.

Варто спробувати прикрасити свій будинок каліграфією – наприклад, обрати мотивуючий вираз, цитату людини, яку ви поважаєте чи щось таке, що буде вас спонукати до роздумів. Краще за все помістити надпис у вітальні, і погляд на не неї повинен зупиняти вас й мотивувати на спокійне споглядання.

6. Облаштуйте кімнату просто – це добавить простоти й твоєму розуму

Жити просто – значить позбавитись від усього, що не приносить користі. Слід визначитись, чи дійсно вам потрібні ті чи інші речі, і якщо вони вам потрібні, то необхідно турбуватись про них. Простий спосіб життя є фундаментальною практикою, яка загострює розум. 

7. Дихайте повільно – п’ять хвилин “дзадзен на стільці” в обідню перерву

Сутулитісь негативно впливає на концентрацію, і будь-яка дрібниця може роздратувати й втомити вас. Задача цієї духовної практики – повернути гармонію постави, дихання та розуму.

Під час обідньої перерви спробуйте п’ять хвилин дзадзєн, сидячи на стільці. Спочатку слід випрямитись, щоб голова та копчик знаходились на одній осі. Зі сторони це нагадує форму букви S і від голови до копчика можна провести пряму лінію.

Потім слідкуйте за диханням, в стані стресу ми можемо зробити сім чи вісім вдихів за хвилину. Якщо зосередитись на диханні, ви можете природнім чином скоротити їх число до трьох чи чотирьох. Як тільки це відбудеться, розум заспокоюється.

8. Заведіть невеликий сад на балконі – місце, де можна практикувати усвідомленність.

Ми можемо візуалізувати далекі гори й уявно почути шум річки. Простір ладншафту можна стиснути до мініатюрної версії, створивши сад, і відтворити пишність природи в обмеженому просторі.

Якщо ви живете в місті та у вас немає двору, то можна використовувати балкон або широке та безпечне підвіконня. Саме на ньому відтворюйте ландшафт свого розуму. Місце, куди може піти на відпочинок ваш розум. Місце, де вам простіше вдається поглянути на себе і на свою суть. 

9. Насолоджуйдесь заходом – дякуйте за те, що прожили ще один день

Дуже бажано знайти місце, де ви зможете сидіти і дивитись на сонце, яке сідає за обрій. Якщо такої можливості немає, спробуйте просто подивитись на небо в цей час та відчути вдячність за те, що прожили ще один день. І від цього на серці стає тепліше.

10. Перед сном намагайтесь думати лише про позитивні речі.

Коли ви лягаєте спати, слід залишити позаду все що трапилось і бути вдячними за те, що прожили ще один день. Користь 5-хвилинної дзадзен медитації перед сном буде ви відчуєте вранці, коли прокинетесь оновленими та відпочившими.

За матеріалами: книга Шунміо Масуно “Мистецтво турборти про душу”

https://www.sobaka.ru/health/health/119906

 

Вам також може бути цікаво: