Чи можна споживати несезонні овочі

Зима вважається «бідною» порою на овочі та фрукти. Серед овочевого різноманіття цього сезону, яке ми бачимо на українських столах взимку можна виділити картоплю, буряк, моркву, капусту, цибулю. Ми боїмось купувати  «нітратні» помідори, не довіряємо безпечності «завезених» огірків та відмовляємось від яблук з вмістом ГМО.

Замість того приносимо мільйонні прибутки продавцям біологічно-активних добавок, демонструючи високий рівень толерантності до синтетичних вітамінів у будь-який сезон. Об’єми продажу БАДів зростають щорічно у всьому світі. У 2018 році цей ринок налічував майже 124 млрд доларів, а вже  у 2023 році його частка буде складати 205 млрд доларів.

Однак потрібно пам’ятати та повторювати собі, що здорові люди мають перш за все збалансовано харчуватись, а не споживати вітаміни та добавки, що придбали в аптеці.
 

Навіть взимку відсутні наукові підстави для того, щоб вживати лише сезонні овочі та фрукти.

Варто зазначити, що овочі та фрукти, які виростили не в сезон, містять більшу кількість нітратів. Однак, через це салат з помідорів чи огірків взимку не стає небезпечним. Бо, що стосується рівня та шкоди, які завдають нітрати в огірках, вирощених взимку і в ранніх кавунах, то її значно перебільшують.

Отримати дійсно шкідливу концентрацію нітратів у складі огірків, можливо, лише за умови, що ви їх будете споживати в дуже значній кількості, або «наприклад» з’їсте 2 кг шпинату. Щоб цього не трапилось слід вживати різноманітні овочі та фрукти помірно. Варто зазначити, що бідний раціон приносить більше шкоди для здоров’я людини, ніж спожите яблуко із супермаркету. Однак, варто пам’ятати, що перед споживанням овочів, фруктів та зелені, їх необхідно ретельно вимити.

Ще один міф полягає в тому, що сучасні овочі й фрукти не такі, як були раніше – «вже не ті». Варто зауважити, що сорти, яблук, бананів та помідорів набувають змін протягом часу. І ті сорти овочів та фруктів відрізняються за смаком від тих які, пам’ятають ще наші бабусі й дідусі. Бо тоді вирощувались інші сорти, які  мали іншу смакову гамму. Однак ця зміна була природною та не впливала на вміст корисних речовин в рослинах.

І хоча смак змінюється та загальний стан рослин залишається на приблизно однаковому рівні. Варто зазначити, що користь тієї капусти, яку ви з’їсте залежить не скільки від сорту, більшою мірою на це впливає ґрунт та умови зберігання. Коли фермер звик дбати про ґрунт, доповнювати склад гумусового шару, мікроелементний склад, то вирощені рослини будуть гарної якості. А якщо, ви куплену капустину будете тримати місяць в холодильнику, то в результаті цього вона втратить кількість вітаміну С вдвічі. Тому намагайтесь споживати продукти у свіжому вигляді.

Корисно знати, що вживання овочів та фруктів в сирому вигляді не дасть гарантії, що це покращить засвоєння всіх вітамінів. Деякі речовини краще засвоюються в сирих помідорах, деякі в варених. І це стосується різних овочів. Тому потрібно урізноманітнювати харчування та відмовитись від обмежень в раціоні навіть в зимній період. Особливо тому, що саме в цей час наш апетит підсилюється.

Джерело: https://suprun.doctor