Як попередити сутулість

Слідкувати за поставою важливо не тому, що це естетично, а тому, що в цьому випадку все тіло буде функціонувати оптимальним чином. Іншими словами, постава підтримує в правильному положенні кістки й суглоби, дозволяючи скоротити зношення суглобових поверхонь й знизити ризики пов’язаних з цим станів (наприклад, артриту й остеохондрозу), зменшує навантаження на хребет, попереджує втому (м’язи використовуються більш ефективно, тому й організм витрачає менше енергії).

В чому полягає небезпека неправильної постави 

Зміни в хребті можуть згідно з принципом зворотного зв’язку впливати на роботу нервових центрів спини, які контролюють роботу внутрішніх органів та судин, при цьому пацієнти починають скаржитись на те, що не вистачає повітря, відчуття перебоїв в роботі серця, запаморочення, холод та оніміння в руках й ногах.

Такі проблеми з поставою здатні порушувати рівновагу, збільшуючи ризик падіння (і це особливо важливо для людей старшого віку), й ускладнювати переварювання їжі. Крім того, погана постава створює додаткове навантаження на шию, що може стати причиною головного болю напруження – одного із найпоширеніших типів болю, відчуття якого нагадують туго стягнуту пов’язку на голові.

Як правильно сидіти дорослому?

  • Під час сидіння слід випрямити спину та розправити плечі, сідниці мають доторкатись спинки стільця.
  • Слідкуйте, щоб всі три нормальні вигини були присутні під час сидіння (можливо використовувати невелике звернуте полотенце, поперековий рулон чи стілець з поперековим вигином)
  • Варто розподілити вагу тіла рівномірно на два стегна
  • Зігніть коліна під прямим кутом, тримайте їх рівно чи трохи вище за стегно
  • Руки й лікті мають спиратись на стіл, зберігаючи плечі розслабленими

Чому над поставою потрібно працювати ще в дитинстві

В дитинстві кістки, зокрема кістки спини, хребці й суглоби, а також зв’язки й м’язи, ще дуже м’які, еластичні й рухомі. Тому важливо звернути увагу на здоров’я спини якомога раніше, коли зберігається ймовірність попередження проблем. Тому лікарі повністю поділяють думки батьків та бабусь-дідусів.

Експерти стверджують, що з віком до простої, на перший погляд, сутулості приєднаються природні зміни в хребту. Якщо спина спочатку здорова, вони можуть проявити себе не так сильно, однак якщо закріпилась сутулість й викривлення хребта, будь-які ризики зростають.

Що робити, щоб дитина не сутулилась?

Перш за все дуже важливо приділяти увагу повноцінному фізичному розвитку дитини: активним іграм на свіжому повітрі, плаванню й масажу, які будуть позитивно впливати на здоров’я, не тільки тут і тепер, але й на перспективу. Під час виконання завдань, які передбачають роботу за столом, важливо слідкувати, щоб висота столу й стільця відповідала зросту дитини.

Часто батьки, спостерігаючи сутулу поставу у дітей, намагаються якомога частіше осмикувати своє чадо в надії на те, що це допоможе виправити ситуацію. Звичайно такі дії не принесуть результату й дитина продовжує сутулиться. Це відбувається через те, що при спробі скоректувати положення тіла він відчуває біль чи дискомфорт в напружених м’язах. Тому достатньо швидко постава знов стане сутулою, бо в цьому положенні відсутні хворобливі відчуття.

Лікар пояснює, що важливо впливати на м’язи таким чином, щоб зняти напругу й відновити їх роботу, – за допомогою масажу, фізіотерапії, мануальної терапії, ЛФК. Якщо правильно підібрати комплекс, то це призведе до того, що постава змінюється без додаткових зусиль й нагадувань.

За матеріалами:

https://medlineplus.gov/guidetogoodposture.html

https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4485-back-health-and-posture

 

Вам також може бути цікаво: