Як перестати себе критикувати

Внутрішній критик, який те й робить, що оцінює, лякає й вказує на наші промахи, сковує наші дії відомий кожному. Однак про те, як з ним боротись знають не всі. В цій статті ми розповімо про владу внутрішнього голосу, про його хибні принципи та правила й помилки, які ми здійснюємо в спробі побороти його. Ми постійно чуємо всередині себе голос, який щось говорить. Він щоразу лунає в голові, коли ми думаємо про те, щоб змінити життя – запропонувати ідею на роботі, наважитись на переїзд чи зміну у відносинах. Він застерігає, лякає, вказує нам на помилки й завжди знає, що думають про нас інші.

Денні Грегорі в книзі “Змусь його замовкнути” називає цей голос мавпою: бо він набридливий, противний та шкідливий. Чому цей голос має на нас деструктивний вплив та як змусити його замовкнути ми розповімо далі.

Кого переслідує голос

Мавпа – небезпечний ворог. Вона дуже поворотка, на відміну від вас, і має багато часу. Вона слідкує за вами цілодобово й спостерігає, чи не почнете ви щось робити (чи хоча б подумаєте про те, щоб щось зробити), до того ж хочете того, чи ні  ви завжди тримаєте її при собі. Вона може використовувати проти вас все, що вам відомо, й натискати на усі кнопки та важелі – в неї немає до вас жалю. Вона володіє ключами від архіву, і чудово знає код сейфу, який схований у вас в голові. Однак ви не повинні опускати руки, хоча й недооцінювати її не варто.

Найчастіше від цього критика страждають творчі люди. Вони часто наповнюються сумнівами, коли прагнуть до нових звершень, це робить їх найбільш вразливими. Кожну нову ідею мавпа коментує по повній програмі, вона намагається підірвати вашу віру в себе, тому що важко сприймає ризик та зміни, та намагається їх попередити.

Варто зазначити, що мавпа атакує не лише у творчому плані. Вона слідує за нами всюди, в побуті, коли ми міркуємо над тим, що подарувати, куди піти, що надягнути, їй до всього є діло. Нове не можна контролювати, саме тому у мавпи воно викликає страх, що події можуть зруйнувати будь-який сценарій.

Заткнути свою мавпу подібно до того, як звільнитись від певної звички, після чого ви зможете побачити світ інакше. Мавпа любить вдаватись до крайнощів й створювати правила “або все, або нічого” – не дозволяйте їй це робити.

Змусьте мавпу захищатись. Увімкніть свого внутрішнього адвоката та попросіть його допитати мавпу с пристрастю, розтоптати її доводи, всі по черзі. У своєму захисті ви маєте залишатись спокійними та планомірними. Терпляче слухайте мавпу, коли вона говорить, не перебиваючи й навіть підтакуйте.

Наприклад, на роботі ви запланували запропонувати начальнику хорошу ідею.

Мавпа переконує вас:

“Твій начальник, її не схвалить. І навіть може звільнити через це”.

Добре, продовжимо цю думку. Що тоді?

Він відмовить тобі в рекомендації, і тобі не вдасться знайти нову роботу. Ти станеш бідним і в тебе заберуть дім.

І що все може трапитись через лише одну нову ідею? Для цього потрібна дуже потужна ідея.

Приступайте до роботи невідкладно

Не слід витрачати багато часу на захист від критики мавпи, бо боротьба з неї допомагає на нетривалий час і то частково. Замість того, слід забути про мавпу й приступати до роботи.

Якщо ви письменник слід взяти ручку й почати щось малювати, не аналізуючи, що виходить. Не оцінюючи пропорції, та чи цікава тема була обрана. Не звертайте уваги на те, що йде не так і, як би було краще.

Далі сідайте за клавіатуру й починайте писати. Що завгодно, перші слова які спали вам на думку. Далі вони потечуть вільно й кількість абзаців на екрані буде щоразу зростати. При цьому не слід перечитувати їх, чи правити, навіть якщо йде мова про друкарські помилки. Просто слухайте мелодію, яку ваші пальці відбивають на пластикових кнопках. І лише тоді голос мавпи затихає, коли ви включаєтесь в процес, відмовившись на певний час від аналізу та оцінки.

Звичка проти мавпи

Мавпа веде боротьбу проти змін, тому слід створити нову реальність, де зміни стануть звичним для вас явищем. Налаштуйте жорсткий режим. Заведіть нові ритуали. Варто бути непохитними в тому, що стосується самодисципліни. Рухайтесь вперед, до звички працювати творчо.

Щоб не трапилось, завжди слід сідати за роботу в один й той самий час. Також варто тримати поруч все необхідне для роботи. Облаштувати робоче місце. Прибрати всі перепони.

Заводьте будильник. Мавпа лінується. Слід прокидатись перш ніж вона. Працюйте з ранку до вечора, не зупиняючись на сумніви та розмови. Не дозволяйте мавпі вирішувати вашу долю за вас, душити ідеї, ставити перепони на шляху нових досягнень.

За матеріалами книга Денні Грегорі “Змусь його замовкнути”