Правильна постава та сутулість – що потрібно знати

сутулість

“Сиди рівно”, “тримай спину” – добре знайомі фрази з дитинства. Чи правда, якщо ви будете практикувати вправи «носити» книгу на голові, вирівняє спину? Що говорять експерти про сутулість.

Про правильну поставу та сутулість

Коли хребет знаходиться в нейтральному положенні, він насправді не прямий, а має три плавних вигини. Найнижчий, в поперековому відділі, вигинається всередину у напрямку передньої частини тіла, який має назву поперековий лордоз.

Середній, який знаходиться в грудному відділі, вигинається назовні – це грудний кіфоз.

Верхня частина в шийному відділі хребта вигинається вперед – це шийний лордоз. Хребет тварин таких вигинів не має. Причина в тому, що лордози та кіфози потрібні аби людина могла ходити прямо на двох ногах.

Суть правильної постави полягає в тому, щоб стояти, ходити, сидіти й лежати в положенні, при якому м’язи й зв’язки знаходяться в напруженні.

“Хвилястість” хребта при цьому має зберегтись, однак не ставати більш вираженою, перетворюючись в гіперлордоз (надзвичайний прогин в спині).

Коли формується викривлення

Вигини хребта формуються у людини до 5-6 років. В цьому сенсі сутулістю називають викривлення хребта у вигляді кіфозу, природного згину в ділянці грудного відділу спини.

Інколи сутула постава може свідчити про захворювання хребта. Це може бути ознакою певних захворювань – хвороб Шейермана-Мау та Бехтерева, вроджених аномалій й деяких інших станів. Однак, сутулість сама по собі може стати проблемою.

Гіперкіфоз – наукова назва сутулості. Він може поєднуватись з викривленням хребта в боковій площині – сколіотична деформація. Такі трансформації з часом призводять до перевантаження й судомам одних м’язів й слабкості інших. Спастичні м’язи, своєю чергою можуть спричинити розвиток хронічного болю в спині.

Ось чому потрібно приділяти увагу формуванню постави у дитини з раннього віку. Особливої уваги потребує перший рік у школі – це період, коли докорінно змінюється образ життя маленької людини.

Попередити подібні зміни набагато простіше, ніж лікувати їх в майбутньому.

За матеріалами:

https://mayfieldclinic.com/pe-anatspine.html