Діти не роблять нас щасливими

Поява дітей не зближує батьків і приносить щастя лише протягом перших 12 місяців. До такого висновку прийшли вчені з Паризької школи економіки. Цікаво, чи є діти у авторів дослідження?

«Варто зазначити, що вже на початку експерименту вчені зіткнулися з деякими труднощами. Ми не могли порівнювати людей, у яких є діти, і тих, у кого їх немає. Можливо, вони просто не хочуть народжувати дитину! Ми ризикували оцінювати абсолютно різних людей з різними бажаннями і перевагами, тому вирішили вивчити сімейні пари до народження дитини і після нього», – кажуть дослідники.

Вони проаналізували дані батьків з чотирьох країн: Великобританії, США, Німеччини та Австралії. Виявилося, що наявність дитини протягом першого року все ж підвищує рівень задоволеності життям (на 0,25 балів за шкалою від 1 до 10). Але протягом двох наступних років і ця радість зменшується до нуля.

«Очікування дитини і радість від її появи не може тривати вічно. Уже через два роки батьки адаптуються і більше не відчувають колишнього задоволення, причому і жінки, і чоловіки, – пояснює керівник дослідження Ендрю Кларк. – Однак, ми відстежували батьківські почуття тільки впродовж чотирьох років життя їхніх дітей. Можливо, в майбутньому вони знову відчують щастя від тоо, що в них є дитина!»

Що ж, щастя не в дітях. Наука – це наука, нічого не вдієш. Хоча, дивлячись на ці зображення, закрадаються певні сумніви.