Яка різниця між кон’юктивітом та алергією

алергія

Незважаючи на те, що кон’юктивіт та алергія спричинені різними явищами, вони мають одні й ті ж симптоми, тому їх дуже легко сплутати. “Симптоми дійсно можуть виглядати однаково. В обох станах у вас зазвичай спостерігається почервоніння ока і сльозотеча”, – каже доктор медицини Суніл К. Сайні, член Американської академії алергії, астми та імунології та алерголог.

 

Це тому, що кон’юктивіт та алергія – це обидва типи кон’юнктивіту – термін, який просто означає запалення кон’юнктиви. Кон’юнктива – зовнішній мембранний шар, який покриває очне яблуко та внутрішню частину повік.

 

То яка різниця між кон’юнктивітом і алергією?

Це зводиться до причини цього запалення. Захворювання, відоме як “кон’юнктивіт”, – це інфекція, спричинена бактеріями або вірусом.  В той час як алергію спричиняють різні подразники, такі як пилок або домашні тварини.

 

Кон’юнктивіти (бактеріальні чи вірусні) та алергія (особливо сезонна), не єдині причини запалення та почервоніння очей, але вони є одними з найпоширеніших.

 

Які бувають типи кон’юнктивіту?

Щоб по-справжньому зрозуміти різницю між симптомами кон’юнктивіту та алергії – і отримати правильне лікування – варто розрізняти різні типи кон’юнктивіту.

 

Алергічний кон’юнктивіт

Крім червоних очей і сльозотечі, алергія може спричинити свербіж очей і відчуття болю або печіння. У вас також може бути відчуття піску в оці, і воно може набрякнути. У вас також можуть бути інші класичні ознаки алергії, такі як чхання або нежить.

 

Лікарі можуть помітити інші підказки. “Якщо ми заглянемо під повіку, ми можемо виявити нерівності, що свідчать про алергію, яка називається сосочками”, – говорить Жуль Вінокур, доктор медичних наук, офтальмолог лікарні Ленокс Хілл у Нью-Йорку. Поєднайте всі ці симптоми разом, і є велика ймовірність, що ви страждаєте алергією.

 

Алергічний кон’юнктивіт не заразний, і симптоми здолати порівняно легко. Хоча регулярні ліки від алергії, що продаються без рецепта, можуть допомогти, алергологи рекомендують «цілеспрямоване лікування», – каже доктор Вінокур, а саме – очні краплі. Також, якщо можете, спробуйте триматися подалі від усіх алергенів, які вас також турбують.

 

При більш серйозній алергії лікарі можуть призначати ліки, що відпускаються за рецептом, уколи від алергії або стероїди.

 

Якщо ви носите контактні лінзи, виймайте їх при перших ознаках почервоніння та подразнення. Насправді, ви повинні робити це, коли у вас подразнюються очі. “Носіння контактних лінз підвищує ризик зараження”, – говорить доктор Вінокур.

 

Бактеріальний кон’юнктивіт

Бактеріальний кон’юнктивіт зустрічається рідше, ніж вірусний, і має симптоми, що відрізняються як від вірусного, так і від алергії.

 

З очей може почати  виділятися жовта або зелена субстанція в невеликих кількостях, що поступово буде засихати, повіки часто можуть злипатися, а почервоніння часто буває лише на одному оці (хоча може бути на обох).

 

Свербіж очей, як правило, не є характерним. При бактеріальних інфекціях лікарі звертаються до антибіотичних мазей або очних крапель. “Ми можемо використовувати набагато більшу концентрацію, ніж ви могли б отримати [від перорального антибіотика]”, – пояснює доктор Вінокур. Цей тип кон’юнктивіту заразний, тому якщо у ви або у хтось поруч маэ цю проблему, ретельно та часто мийте руки,

 

Вірусний кон’юнктивіт

Це найпоширеніша його форма і досить важко зупинити поширення хвороби. “Це дуже заразно. Ви можете заразитися ним так само, як і застудою », – говорить доктор Сайні. Це означає, що не лише від інших людей, але й торкаючись поверхонь, яких заражені люди могли торкатися, а потім торкатися ваших очей.

 

Вірусний кон’юнктивіт дуже часто поєднується із застудою. “Це зазвичай пов’язано з історією хвороби або перебування з кимось хворим”, – каже доктор Вінокур. Окрім почервоніння очей, у вас можуть бути виділення, які більше сльозяться, ніж засихають.

 

Вірусний кон’юнктивіт зазвичай зникає самостійно через 1-2 тижні, але іноді він може перетворитися на бактеріальний. “Коли у людини вірусний кон’юнктивіт і вони продовжують терти очі, вони можуть занести бактерії”, – говорить доктор Сайні.

 

Лікування вірусного кон’юнктивіту не існує, але є способи полегшити дискомфорт. “Це здебільшого допоміжний догляд, як прохолодні компреси та «штучні сльози”, – каже доктор Вінокур. Пам’ятайте: Ви будете заразними, поки у вас будуть симптоми, застерігає доктор Сайні.

 

Обов’язково мийте руки, якщо у вас кон’юнктивіт або ви були поруч із людьми, які його мають.

 

Механічне подразнення кон’юнктиви

Оскільки кон’юнктивіт просто означає запалення кон’юнктиви, це може трапитися і тоді, коли в око потрапляє щось, що подразнює цю мембрану.
 
“Симптоми однакові або подібні до алергії: почервоніння та сльозотеча”, – говорить доктор Сайні.
 
Засіб проти цього типу кон’юнктивіту дуже просте: витягніть подразник якомога швидше та безпечніше.
 

Джерело: https://www.health.com/condition/eye-health/pink-eye-or-allergies

 

Вам також може бути цікаво:

Що потрібно знати про катаракту

Чорниця — суперпродукт для здоров’я

9 запитань до дитячого офтальмолога