Що потрібно знати про катаракту

Катаракта ― помутніння і потемніння очного кришталика. Це захворювання нерозривно повязане зі старінням організму, тому основна категорія пацієнтів – саме літні люди (90%). На катаракту в сучасному світі потерпає кожен п’ятий після 65 років. У віці 70‒80 років ризик захворювання збільшується наполовину. 

Частота вікової катаракти становить 33 на 1000 осіб і збільшується серед старших людей: після 70 років ― 260 на 1000 у чоловіків та 460 на 1000 у жінок. Після 80 років нездужає практично все населення. 

Однак існує не лише вікова, а й дитяча катаракта ― вроджена або така, що виникає після народження.

Є всі підстави вважати катаракту однією з найпоширеніших хвороб людства: за даними американського Національного інституту охорони здоров’я США, протягом десяти років з початку століття кількість випадків катаракти в США зросла на 20% ― з 20,5 до 24,4 млн. Ураховуючи темпи поширення, очікується, що до 2050 року кількість людей з катарактою збільшиться більше ніж удвічі.

Здоровий кришталик

Кришталик ока ― це нерухома еластична лінза, розташована навпроти зіниці, за райдужною оболонкою. Лінза прозора, бо складається в основному з білків ― 35% (з дадатком вітамінів, ферментів, амінокислот, неорганічних та жироподібних речовин)  і води ― 65%. Її покриває капсула. Під передньою поверхнею капсули міститься шар епітелію, який потрібен для здійснення обміну речовин.

Протягом усього життя людини відбуваються зміни величини, форми, густини та прозорості кришталика. У новонародженого він майже кулястий, мякий, прозорий і незабарвлений. З дорослішанням набуває форми двояковипуклої лінзи з більш плоскою передньою поверхнею, стає жовтуватого кольору, проте повністю зберігає свою прозорість. Інтенсивність жовтого відтінку з роками збільшується.

Товщина кришталика у дорослої людини ― 3–4 мм, діаметр ― до 10 мм.

Призначення кришталика ― переломлювати світло та фокусувати зображення на сітківку. Стаючи бо більш, то менш опуклим, він «наводить різкість». Через очний нерв зображення передається в мозок ― людина бачить.

Так пропускає світло здоровий кришталик ― на сітківці відбивається чітке зображення предмета 

…І хворий кришталик

З віком (або через інші причини) обмінні процеси в організмі порушуються, ядро кришталика (а також капсула) ущільнюється й склерозується, втрачає прозорість і передає на сітківку все нечіткіше зображення.

Катаракта прогресує ― і тоді зір можна порівняти з тим, коли дивишся крізь туман чи припале пилом скло.

Виникають труднощі з читанням, водінням автомобіля, тьмяніють  кольори. Особливо ці проблеми даються взнаки вночі.

Очний кришталик все більше мутнішає і світлішає. Задавнену хворобу можна визначити навіть на око, без спеціального обладнання ― через збляклу зіницю. 

Недугу названо «катаракта» від грецького katarrháktes ― «водоспад»: давньогрецькі ескулапи помилково вважали, що причина всьому ― вилив мутної рідини між райдужною оболонкою й кришталиком. https://dic.academic.ru/dic.nsf/bse/94248

Так пропускає світло кришталик з катарактою ― зображення на сітківці розмите.

Катракта виникає в одному оці або обох, притому вона не переходить з одного ока на друге.

 

Обовязково перевірте стан очей, якщо:

  • бачите розпливчасту, розмиту, нечітку картинку, ореол навколо предметів;
  • погіршилося нічне бачення;
  • стали чутливими до світла й відблисків; світло від автомобільних фар, лампи або сонячне світло здається занадто яскравим;
  • зображення, яке ви бачите, подвоюється, а то й помножується;
  • все у ваших очах набуває жовтавих відтінків або втрачає барви;
  • мусите часто міняти окуляри чи контактні лінзи.

Джерела:

http://www.umsa.edu.ua/kafhome/lor/lecture/oftalmology/7krishtalik.pdf

https://www.healthinaging.org/a-z-topic/cataracts/basic-facts

(http://www.umsa.edu.ua/kafhome/lor/lecture/oftalmology/7krishtalik.pdf)