Причини виникнення целюліту та як зменшити його прояви

Целюліт може з’явитись в будь-якому віці, та від нього найчастіше страждають жінки, є він і у чоловіків, але рідше. Варто зауважити, що целюліт має сильний вплив на нашу самооцінку та на сприйняття свого тіла. Що потрібно знати про целюліт, через що, він може виникнути, та як з ним боротись, піде мова далі.

Основні факти про целюліт

В переважній більшості косметичні засоби є малоефективними у боротьбі з целюлітом, в той час, як процедури необхідно робити постійно.

Целюліт не є хворобою чи вадою, а лише досить звичним, як для чоловіків, так і жінок фізіологічним явищем. При цьому, він може відрізнятись за градацією, тому «запускати», чи не звертати на нього ніякої уваги, не рекомендуємо.

Спочатку, терміном «целюліт» позначали процес запалення сполучної тканини в шкірі. Ця проблема має більш коректну назву, а саме гіноїдна ліподистрофія, при якій змінюється жирова тканина, однак по тексту, буде використовуватись більш знайоме поняття «целюліт».

Причини виникнення целюліту

Целюліт являє собою видимі прояви жирової тканини, при яких шкіра зовні подібна до цедри апельсину. Причиною його появи є слабкий каркас сполучної тканини в шкірі, при завеликому об’єму жирової тканини.

Сполучна тканина у чоловіків схожа на сітку, а в жінок – на смужки. Сітка ефективніше справляється з тиском жирової тканини. З віком колагену, молекул, за допомогою яких наша шкіра залишається пружною та еластичною, стає менше, тому здатність смужок справлятись з утриманням жирової тканини погіршується.

Однією із причин утворення целюліту, є поява локальної ішемії жирової тканини, іншими словами брак крово-та лімфопостачання. Коли людина набирає вагу, то жирова тканина відчуває брак кисню,  в результаті чого настають зміни в експресії генів, де стає активним транскрипційний фактор HIF-1, що призводить до спотворення структури жирової тканини.  Досить цікавим є те, що жінки, які мають мутацію в гені HIF-1, не мають целюліту, або він ледве помітний.

Чим більше прогресує целюліт, тим більше набуває змін стан сполучної тканини, яка оточує жирові клітини, в результаті чого часточки стають більш явними та їх можна відчути на дотик. При цьому, відбуваються зміни в провідності судин, що стає причиною хронічного запалення.

Тому з однієї сторони целюліт є цілком фізіологічним явищем, а з іншої його провокує надлишкова вага, малорухливий спосіб життя, нездоровий раціон або хибно підібраний одяг, тому ми маємо вживати заходи, щодо цього. Навіть не заради «краси», а скоріше задля здоров’я.

Як зменшити целюліт та його прояви

Деякі процедури по боротьбі з целюлітом є досить ефективними, однак ефект від їх застосування обмежений. До них відносять: лімфодренаж та масаж, а також постановку банок (яка стимулює циркуляцію лімфи в крові), хірургічне втручання в структуру сполучної тканини або корекція структури жирової тканини за допомогою лазера.

Проте є рекомендації, яких можна притримуватись щодня:

  • Відмовтеся від білизни, яка стягує тіло та «корегує» фігуру, це стосується і тісних колгот, легінсів та штанів. Чим сильнішим є стиснення і чим довше воно триває, тим гірше циркулює лімфа та кров,  тим менше жирова тканина та шкіра отримують кисню, в результаті чого зменшується кількість утвореного колагену.
  • Виконуйте фізичні  вправи. Виконання глибоких присідань з вагою та відтискань ніг в лежачому положенні, сприяє формуванню м’язового рельєфу, який потрібний для підтримки жирової тканини.
     
  • Більше рухайтесь в повсякденному житті, намагайтесь уникати тривалого стояння чи сидіння на одному місці. Якщо ви будете мало рухатись, довго сидіти або стояти на одному місці, то вам загрожує не лише целюліт, а й варикозне розширення вен та надмірна вага. Намагайтесь більше рухатись, надавайте перевагу підйому по сходах, замість ліфта, ходіть пішки, а під час перегляду фільму чи телепередач, зробіть пару присідань. Варто зауважити, що навіть біг в низькому темпі виконує дію лімфодренажного масажу для ніг та сідниць.
  • Киньте палити. У людей, які мають цю шкідливу звичку, збільшується ризик ішемії, бо кінцівкам та жировій тканині бракує кровопостачання. Варто зауважити, що науково доказано зв’язок між курінням та розвитком целюліту, тому не рекомендується зневажати даною порадою.
     
  • Слідкуйте за раціоном харчування та підтриманням здорової ваги. Люди з нормальною вагою не можуть бути застраховані від целюліту, однак у них він буде менш помітним. Варто запам’ятати, що збалансований раціон є запорукою здорової ваги, а саме вона найкраще гарантує відсутність багатьох проблем зі здоров’ям таких, як: серцево-судинних хвороб, деменції, депресії чи раку, аніж ідеальна шкіра. Адже мета кожного із нас: бути здоровим та впевненим в собі.
  • Виключіть зі свого раціону джерела ксеноестрогенів, бо вони є однією причин виникнення целюліту в підлітків та в чоловіків.
     
  • Надавайте перевагу кремам, які містять у своєму складі ретиноїди, це стосується як косметичних засобів для сідниць, так і для обличчя. Ретиноїди відіграють важливу роль в утворенні колагену та підтримують підшкірну сполучну тканину в нормальному стані. Також дієвим є вітамін С, який сприяє синтезу колагену та захищає тканини від вільнорадикальних процесів. Робіть натуральні маски із ягід, бо вони містять в собі багато вітаміну С.
  • Не викидайте кавову гущу, перш ніж використати її для догляду за шкірою. В складі кавової гущі знаходиться кофеїн, який є одним із компонентів антицелюлітних кремів. Робіть кавовий пілінг, бо він сприяє стимуляції кровообігу в шкірі, що необхідно для зменшення проявів целюліту.

Джерело:
https://moz.gov.ua/article/health/chomu-vinikae-celjulit-ta-jak-zmenshiti-jogo-projavi

Приєднуйтеся до нас у Facebook 
 

Читайте також:

Необхідні вітаміни для здорової шкіри

Як їжа впливає на здоров’я волосся 

Чому виникають набряки?